Κύπελλο περιόδου: Μια πρωτότυπη εναλλακτική στα ταμπόν

· 13 Σεπτεμβρίου 2015

Όλο και συχνότερα διαβάζουμε και ακούμε για την κακή επίδραση της χρήσης ταμπόν στην υγεία μας κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι περισσότερες γυναίκες όμως δεν θέλουν να στερηθούμε την ευκολία που χαρίζουν. Τι εναλλακτικές επιλογές έχουμε;

Σας ετοιμάσαμε ένα άρθρο για τα κύπελλα περιόδου: μια οικολογική, οικονομική, άνετη και πάνω από όλα υγιεινή εναλλακτική λύση στα ταμπόν.

Κίνδυνοι χρήσης ταμπόν

Τα ταμπόν περιέχουν ορισμένες τοξικές ουσίες στα συστατικά τους.

Μια από αυτές είναι ο αμίαντος, μια ορυκτή ουσία που προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος της περιόδου και έτσι μας οδηγεί σε πιο συχνή χρήση ταμπόν. Είναι επίσης καρκινογόνος. Όταν ο αμίαντος πωλείται για στοματική χρήση, δηλαδή για κατάποση, δεν είναι παράνομος, αλλά τα ταμπόν τα τοποθετούμε μέσα στο σώμα μας και έρχονται σε επαφή με την λιπαρότητα του κόλπου, έτσι το σώμα μας τον απορροφά και τον διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος.

Ακόμα μια τοξική ουσία που περιέχουν τα ταμπόν είναι η διοξίνη με την οποία γίνεται λεύκανση των ινών του ταμπόν.  Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σας σύστημα. Σαν να μην έφτανε αυτό, μπορεί να προκαλέσει ενδομητρίωση. Πολλές μελέτες, οργανισμοί και ιατρικοί σύλλογοι έχουν ήδη κηρύξει αυτό το συστατικό επικίνδυνο, όταν βρίσκεται σε επαφή με το σώμα μας κατ’ επανάληψη.

Τέλος, τα ταμπόν περιέχουν ρεγιόν (συνθετικό μετάξι), ένα απορροφητικό στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει το περιβόητο σύνδρομο τοξικού σοκ.

Γιατί λοιπόν δεν απαγορεύονται τα ταμπόν;

Επειδή ακριβώς τα ταμπόν θεωρούνται προϊόντα που δεν καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός, η τοξικότητά τους δεν λαμβάνεται υπόψη όταν δίνονται άδειες κυκλοφορίας τους. Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες τα χρησιμοποιούν συχνά και αν υπολογίσουμε πόσες ώρες της ζωής μας περνάμε φορώντας ταμπόν, η συχνή επαφή τους με το σώμα είναι προφανής – δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως δεν έχουν τοξικό ή εν δυνάμει επικίνδυνο αποτέλεσμα για τον οργανισμό.

Από την άλλη, οι σερβιέτες περιέχουν επίσης διοξίνη, αλλά τουλάχιστον οι σερβιέτες δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόλπο σας.

Σε καταστήματα οικολογικών και βιολογικών προϊόντων μπορείτε με λίγο ψάξιμο να αγοράσετε ταμπόν φτιαγμένα από 100% φυσικό βαμβάκι και δεν έχουν υποστεί λεύκανση, αλλά δυστυχώς είναι αρκετά ακριβά.

Το κύπελλο περιόδου

Τα νέα είναι καλά. Υπάρχει μια πολύ καλή εναλλακτική στα συμβατικά ταμπόν και τις σερβιέτες: το κύπελλο περιόδου. Είναι φτιαγμένο από σιλικόνη και σχήμα κυπέλλου ή χωνιού. Είναι εύκαμπτο, έτσι μπορείτε να το λυγίσετε πανεύκολα για να το τοποθετήσετε στον κόλπο. Αφού τοποθετηθεί, συλλέγει το αίμα χωρίς να το απορροφά. Μετά το βγάζετε, το αδειάζετε στη λεκάνη της τουαλέτας, το πλένετε και το καθαρίζετε με νερό και σαπούνι και το ξανατοποθετείτε. Μετά το τέλος κάθε περιόδου, μπορείτε να του κάνετε μια καλή αποστείρωση βράζοντας το σε νερό, σε μια κατσαρόλα και να το αποθηκεύσετε μέχρι να έρθει ο επόμενος κύκλος. Μπορείτε επίσης να το καθαρίσετε με οξυζενέ, ξύδι ή φυσικό σαπούνι. 

koupa-eminorroias1

Πλεονεκτήματα της χρήσης του κυπέλλου περιόδου

  • Είναι οικολογικό, επειδή φτιάχνεται αποκλειστικά από σιλικόνη και κρατά περίπου δέκα χρόνια
  • Είναι οικονομικό, επειδή δεν χρειάζεται να το πετάξετε μετά από κάθε χρήση
  • Είναι υγιεινό, επειδή δεν περιέχει κανένα τοξικό συστατικό
  • Είναι πρακτικό, επειδή μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ακριβώς όπως ένα ταμπόν, χωρίς να αλλάξετε κάτι
  • Προλαμβάνει τις μολύνσεις και τις λοιμώξεις όπως την κυστίτιδα και την κολπίτιδα, σε αντίθεση με τις σερβιέτες
  • Τα κύπελλα χωρούν περίπου 3οml αίματος, δηλαδή πάνω-κάτω το ένα τρίτο του αίματος που χάνει μια μέση γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου της, γι αυτό δεν χρειάζεται να το αλλάζετε τόσο συχνά όσο τα ταμπόν ή τις σερβιέτες
  • Σας βοηθά να έχετε καλή και στενότερη σχέση με την περίοδό σας, χωρίς ταμπού και να γνωρίζετε άμεσα τις ποσότητες αίματος σας και τον φυσικό ρυθμό του κύκλου σας

Είδη κυπέλλων

Υπάρχουν διάφορες μάρκες κυπέλλων περιόδου στην αγορά. Μπορείτε να τα βρείτε εύκολα, στο διαδίκτυο ή στα καταστήματα φυσικών προϊόντων.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο μεγέθη. Ένα απευθύνεται σε νεαρότερες γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά, και το δεύτερο, κάπως μεγαλύτερο, είναι για μεγαλύτερες ή μητέρες.

koupes-eminorroias2

Πώς το χρησιμοποιώ;

Όταν αγοράσετε το δικό σας κύπελλο περιόδου θα βρείτε λεπτομερέστατες οδηγίες στην συσκευασία του. Αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε βίντεο με εκτενείς οδηγίες στο internet. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ζουλήξετε το φαρδύ σημείο του κυπέλλου για να μπορέσετε να το εισάγετε στον κόλπο. Αφού το βάλετε, το αφήνετε και το κύπελλο ξανανοίγει. Για να το βγάλετε, το τραβάτε απαλά από τη βάση του.

Μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο στην αρχή, αλλά σύντομα θα μάθετε να το χρησιμοποιείτε με απόλυτη ευκολία.