Πώς να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει μετά τις διακοπές

30 Αυγούστου 2019
Θέλετε να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει μετά τις διακοπές, αλλά δεν ξέρετε πώς; Αυτές οι απλές συμβουλές θα βοηθήσουν το παιδί σας να μπει και πάλι σε πρόγραμμα.

Θέλετε να μάθετε πώς να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει; Είναι Δευτέρα, πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές. Ενώ προετοιμάζετε τα πάντα, το παιδί σας δεν είναι δραστήριο. Το μυαλό του βρίσκεται ακόμη στις διακοπές και δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένο με την προοπτική να γυρίσει στη ρουτίνα του.

Η αίσθηση βαρεμάρας, μετά τις διακοπές, για τις συνηθισμένες δραστηριότητες είναι φυσιολογική. Όμως, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στα καθήκοντά σας.

Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας θα δυσκολευτεί να γυρίσει στη φυσιολογική του ρουτίνα, διαβάστε αυτό το άρθρο. Θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Πώς να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει μετά τις διακοπές

Πατέρας μελετά με τον γιο του

Το κλειδί είναι να προσχεδιάζετε. Θα πρέπει να σκεφτείτε ορισμένες δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να προγραμματίσετε για το παιδί σας, πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, για την πρώτη μέρα στο σχολείο και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων.

Εδώ σας έχουμε ορισμένες ιδέες:

Εκμεταλλευτείτε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Μπορείτε να φτιάξετε λευκώματα, να παίξετε παιχνίδια που απαιτούν γρήγορη σκέψη, και να μαντεύετε λέξεις με το παιδί σας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες στις οποίες το παιδί σας μπορεί να παίξει δωρεάν διασκεδαστικά παιχνίδια.

Αν για παράδειγμα θέλετε να μάθει Ισπανικά το παιδί σας, μπορείτε να το γράψετε για λίγο σε ένα φροντιστήριο μια ή δύο εβδομάδες πριν την επιστροφή στο σχολείο.

Σε περίπτωση που το παιδί σας αγαπά τη μουσική, τότε μπορείτε να το γράψετε σε μαθήματα για κάποιο όργανο. Αυτό θα ενεργοποιήσει και πάλι τις μαθησιακές του συνήθειες.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 5 Χαρακτηριστικά που έχουν τα χαρισματικά παιδιά

Δημιουργήστε ένα υγιές περιβάλλον εκμάθησης για να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει

Για να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν χώρο μελέτης. Θα πρέπει να είναι ήσυχος, άνετος, και χωρίς περισπασμούς. Είναι σημαντικό να το ελκύει ο χώρος.

Αν δεν έχετε επιλέξει ακόμη μέρος, ζητήστε τη γνώμη του παιδιού σας. Αφήστε το να τον διακοσμήσει με τα αγαπημένα του αντικείμενα. Εάν έχετε ήδη κάποιο γραφείο, η αλλαγή της διαρρύθμισης και η εκ νέου διακόσμησή του μπορεί να ενθαρρύνει την έμπνευση.

Διασκεδάστε με τα σχολικά είδη

Η αγορά νέων σχολικών ειδών είναι πολύ ελκυστική για τα παιδιά, ειδικά αν αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει την τσάντα, τα τετράδια, και τις μολυβοθήκες που του αρέσουν.

Τσάντα με σχολικά είδη

Αυτές οι δραστηριότητες θα επανενώσουν το παιδί σας με το σχολείο και τις εργασίες που το περιμένουν.

Δώστε ώθηση στις σχέσεις του για να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει

Μπορείτε να προσκαλέσετε έναν συμμαθητή ή μια συμμαθήτρια στο σπίτι σας ή να οργανώσετε μια βόλτα με φίλους στο πάρκο. Μπορείτε ακόμη να πάτε όλοι μαζί για παγωτό.

Οποιαδήποτε δικαιολογία θα βοηθήσει το παιδί σας να ενεργοποιήσει και πάλι τις σχέσεις του με τους σχολικούς φίλους.

Μην αφήσετε το παιδί σας να παίζει πολλά βιντεοπαιχνίδια

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μάλλον έπαιξε πολλά βιντεοπαιχνίδια το παιδί σας.

Γι’ αυτό, πριν ξεκινήσει το σχολείο, είναι σημαντικό ν’ ακολουθήσετε τη συμβουλή των ειδικών και να μην αφήσετε το παιδί σας να παίζει βιντεοπαιχνίδια πάνω από δύο ώρες την ημέρα. Αυτό επειδή έτσι διευκολύνεται η μετάβαση στη σχολική ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης: Παιδικά συναισθηματικά τραύματα: μάθετε 6 από αυτά

Προετοιμάστε το για το πρωινό ξύπνημα

Μια καλή ιδέα είναι να προετοιμάσετε το παιδί σας για το πρωινό ξύπνημα που θα ακολουθήσει μόλις αρχίσει και πάλι το σχολείο. Ο ύπνος από νωρίς και το πρωινό ξύπνημα είναι χρήσιμα για όλη την οικογένεια και όχι μόνο για το παιδί.

Εάν σηκώνεστε νωρίς, θα έχετε χρόνο να φτιάξετε το αγαπημένο πρωινό γεύμα του παιδιού σας. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα έχει αρκετό χρόνο να ετοιμαστεί για το σχολείο χωρίς να βιάζεται.

Ξυπνήστε τις συνήθειες μελέτης

Κάτι πολύ σημαντικό είναι η επανοργάνωση μιας ρουτίνας η οποία θα σας βοηθήσει να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει.

Αρχικά, τοποθετήστε το πρόγραμμά του σε ένα εμφανές, για το παιδί, σημείο. Βοηθήστε το να δημιουργήσει ένα πλάνο μελέτης για την εβδομάδα, το οποίο θα προσαρμόσετε στις εργασίες για το σπίτι.

Πώς να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει

Το παιδί σας θα πρέπει να καταλάβει ότι η μελέτη είναι δική του ευθύνη. Παρότι θα πρέπει να βοηθάτε στις εργασίες του, είναι απαραίτητο να μην τις κάνετε εσείς αντί για το παιδί σας.

Αν θέλετε να ενθαρρύνετε τις συνήθειες μελέτης, δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές:

  • Ορίστε του μια ώρα μελέτης κάθε μέρα. Να είστε επίμονοι.
  • Επιτρέψτε του να κάνει τα απαραίτητα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
  • Ακούστε το παιδί σας όταν ζητά βοήθεια, είτε από εσάς είτε από κάποιον ειδικό.
  • Προσπαθήστε να μη χάσετε την υπομονή σας ενώ το βοηθάτε με τις εργασίες του. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως πρέπει να είστε ήρεμοι.

Τελικά, δεν είναι ποτέ αργά για να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει. Κάθε νέα σχολική χρονιά είναι μια ευκαιρία προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις του με το διάβασμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε επιτυχίες στο σχολείο.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα περισσότερα εξαρτώνται από εσάς, γι’ αυτό ξεκινήστε να φτιάχνετε ένα πλάνο το συντομότερο δυνατό.