Πώς να εντοπίσετε τους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους

Παρόλο που ίσως να ζητάνε συχνά βοήθεια με οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν, οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι θα καταλήξουν να αγνοούν τις συμβουλές σας, αφού δεν ενδιαφέρονται να μάθουν, παρά νοιάζονται μόνο για το ποια είναι η λύση.
Πώς να εντοπίσετε τους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους; Η συναισθηματική ανωριμότητα δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή και σε όλες τις ηλικίες. Γενικά, ίσως να πιστεύετε ότι δεν θα σας επηρεάσουν, αλλά πραγματικά δεν είναι έτσι.

Η συναισθηματική ανωριμότητα είναι παρούσα σε έναν συναισθηματικό ενήλικα που συμπεριφέρεται παιδικά και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του. Το πρόβλημα είναι ότι είναι άνθρωποι που θα αποτελέσουν συναισθηματικό και οικονομικό βάρος για τους άλλους.

Πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε να αντιμετωπίσετε έναν ή περισσότερους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους; Κοιτάξτε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του/της και αν ναι, προσπαθήστε να αποφύγετε να εμπλακείτε σε περισσότερο δράμα.


1. Εξαρτώνται από τους άλλους

Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι στερούνται ανεξαρτησίας. Είναι κοινό για αυτούς τους ανώριμους ανθρώπους να εξαρτώνται ως ενήλικες ακόμα από τους αγαπημένους τους, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

 • Είναι κατανοητό ότι ένας ενήλικας μπορεί να πρέπει να φροντίζει τους γονείς του ή τον/την σύντροφό του/της, αλλά ένα ώριμο άτομο δεν πρέπει να επιβαρύνει τους άλλους.
 • Θα γνωρίζετε αν ζείτε με ένα τέτοιο πρόσωπο επειδή κατηγορούν πάντα κάποιον άλλο ή μια κατάσταση για όλα. Δεν είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους.

2. Δεν ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους

Η απλή πράξη του να εργάζεται κάποιος δεν οδηγεί σε συναισθηματική ωριμότητα σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το να έχετε το δικό σας εισόδημα και να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αυτό το εισόδημα είναι μια σημαντική πτυχή για την προσωπική σας ανάπτυξη.

 • Εκείνοι που ξοδεύουν χωρίς να σκέφτονται το αύριο, οι οποίοι δεν έχουν προτεραιότητες και περιμένουν να φανούν μαγικές λύσεις για να διορθώσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, είναι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι.
 • Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι το να βρίσκονται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

3. Δεν έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση

Πώς να εντοπίσετε τους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους

 

Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι είναι ανίκανοι να βρεθούν στη θέση κάποιου άλλου και να τους καταλάβουν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν προβλήματα να κατανοήσουν ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν και αυτοί τα δικά τους ζητήματα και χρειάζονται υποστήριξη.

 • Εάν υπάρχει κάποιος από αυτούς τους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους κοντά σας, είναι πιθανό ότι έχετε παρατηρήσει ότι εξαφανίζονται κάθε φορά που χρειάζεστε βοήθεια.
 • Αν και, αν βρεθούν στη θέση να χρειάζονται κάτι από σας, εμφανίζονται ξανά και ζητάνε τη βοήθειά σας.

Αυτές οι καταστάσεις είναι σε θέση να σας ενοχλήσουν και να σας στερήσουν την ενέργειά σας. Ωστόσο, είναι καλύτερο να μην προσπαθείτε να δείχνετε ανοχή στην ενόχληση όλη την ώρα, αφού αυτό δεν θα αλλάξει τη στάση τους. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τους δώσετε ένα χέρι βοηθείας όταν και όπως αισθάνεστε να το κάνετε.

Διαβάστε το άρθρο: 5 λόγοι για τους οποίους δεν έχετε φίλους και γιατί φταίτε


4. Οι προτεραιότητές τους δεν είναι πολύ υγιείς

Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι τείνουν να διασκεδάζουν, να πηγαίνουν έξω, να πίνουν ή οτιδήποτε άλλο απολαμβάνουν και βάζουν πριν από την οικογένεια, την εργασία ή τις ευθύνες τους.

 • Το πρόβλημα με αυτή την συγχυσμένη κατάσταση είναι όταν επηρεάζει τη σωματική υγεία και τις σχέσεις τους.

5. Τείνουν να έχουν προβλήματα ανωτερότητας με τους ανθρώπους

Εντοπίστε τους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους

Τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα τείνουν να έχουν προβλήματα εμπιστοσύνης. Για να αποκτήσουν την αίσθηση ασφάλειας που τους λείπει, τείνουν να βρουν κάθε τρόπο για να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται χειρότερα ή κατώτεροι.

 • Συχνά, όσο χειρότερα αισθάνεται το άλλο άτομο, τόσο καλύτερα αισθάνεται ο ανώριμος άνθρωπος.
 • Μπορούν να χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, να σας αποκαλούν με διάφορα ονόματα ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά για να επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα.

6. Κοινό χαρακτηριστικό για τους ανώριμους ανθρώπους: Φοβούνται τη δέσμευση

Αυτός ο φόβος δεν σχετίζεται μόνο με τις σχέσεις. Σημαίνει επίσης ότι ξεφεύγουν από οποιαδήποτε κατάσταση ζωής στην οποία πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο, όπως το να ζήσουν μόνοι τους ή να αναζητήσουν εργασία.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν είναι μόνο οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση: όλοι μας έχουμε κάποιο φόβο να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας.

 • Η ριζική διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ώριμοι παίρνουν το ρίσκο επειδή γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους.
 • Όσοι δεν έχουν ωριμάσει συναισθηματικά δεν καταλαβαίνουν τη σημασία που εδρεύει στη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Δείτε το άρθρο: Μην επενδύετε σε όσους διαψεύδουν τις προσδοκίες σας

7. Δεν ξέρουν πώς να εκφράζουν τα συναισθήματα τους

Έλλειψη έκφρασης για τους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους

Αντιδρούν υπερβολικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με συναισθήματα που βιώνουμε όλοι καθημερινά. Η θλίψη τους εκφράζεται σε ακραίο βαθμό, καθώς και η ευτυχία και ο θυμός τους.

Δεν γνωρίζουν πώς να ελέγχουν τον τόνο της φωνής τους όταν αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Περιορίζουν τον εαυτό τους ζώντας την εμπειρία χωρίς να μάθουν από αυτήν.

 • Είναι δραματικοί και αγαπούν υποσυνείδητα να είναι το κέντρο της προσοχής.
 • Όταν είναι θυμωμένοι, μπορούν να γίνονται πολύ αγενείς και επιθετικοί.

Αυτός ο συνδυασμός συναισθημάτων μπορεί να αποστραγγίσει την ενέργεια του καθενός που βρίσκεται κοντά τους.


8. Αρνούνται να ακούσουν τις απόψεις των άλλων

Αν και οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι αναζητούν πάντα άλλους ανθρώπους για να λύσουν τα προβλήματά τους, αγνοούν πάντα τις απόψεις τους. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενσυναίσθησης.

Περισσότερα για την ενσυναίσθηση και τον ρόλο της στην συμπεριφορά των ανθρώπων γράφοει σε άρθρο του ο Smith, A.

Εάν ζείτε με κάποιον τέτοιο, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν θα ήταν καλό να τους αναγκάσετε να δουν τα λάθη τους. Δεν θα τα δουν επειδή απλά δεν ενδιαφέρονται.

Τι συμβαίνει με όσους είναι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι; Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε αυτούς τους ανθρώπους. Επομένως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους αφήσετε να κάνουν τα δικά τους λάθη μέχρι να ωριμάσουν. Μια εναλλακτική λύση είναι να λύνετε πάντα τα προβλήματά τους όποτε σας το ζητούν. Αλλά αυτό θα προσθέσει στη ζωή σας μόνο ένα σε μεγάλο βαθμό αξεπέραστο πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mr. Rice’s Notebook. Chapter 5. Emotional maturity hwarmstrong.org/rice05.pdf

 • John Mano Raj. A study on relationship between emotional maturity, stress and self-confience among management students. (2017) researchgate.net/publication/321096586_A_STUDY_ON_RELATIONSHIP_BETWEEN_EMOTIONAL_MATURITY_STRESS_AND_SELF-CONFIDENCE_AMONG_MANAGEMENT_STUDENTS

 • Franz Alexander. A Hogg Foundation Reprint. Emotional Maturity repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/20488/txu-oclc-2741165.pdf?sequence=2


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.