Άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους

13 Μαΐου 2019
Αν και μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους συνήθως αναγνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των άλλων. Επίσης καταλαβαίνουν καλύτερα τους φόβους και τις ανησυχίες των ανθρώπων γύρω τους.

Άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους. Η μοναξιά που επιλέγεται, αντιμετωπίζεται σωστά και απολαμβάνεται ως χρόνος με τον εαυτό μας βελτιώνει την υγεία και την ευημερία μας.

Μερικοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τη μοναξιά που επιλέγεται, αφού πηγαίνει αντίθετα με τα θεμέλια της κοινωνίας και τη σύνδεση που έρχεται φυσικά και είναι τόσο χαρακτηριστική στους ανθρώπους. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: είναι καλό οι άνθρωποι να έχουν χρόνο με τον εαυτό τους.

Ο χρόνος με τον εαυτό μας μάς φέρνει σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος και ανησυχία. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος με τον εαυτό τους δυναμώνει την προσωπικότητά τους.

Η επιστήμη έχει προσπαθήσει να μελετήσει τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους και να περιγράψει τα χαρακτηριστικά τους.

Η υγιής, καθαρτική και ωφέλιμη μοναξιά είναι κάτι που λειτουργεί ως «μια στιγμή για να βγούμε από την πρίζα». Η συμπεριφορά αυτή δεν αποτελεί διαφυγή ή αποφυγή των ανθρώπων. Επίσης δεν αποτελεί παραμέληση της δημιουργίας σημαντικών δεσμών.

Το να μπορείτε να αποσύρεστε στο κέλυφός σας πότε-πότε είναι υγιές. Επίσης έχει θετική επίδραση στην ευημερία σας.

Σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για όσα λέει η επιστήμη σχετικά με αυτό.

Αξιοποιώντας τον χρόνο με τον εαυτό μας για επίτευξη προσωπικής πλήρωσης

Χρόνο με τον εαυτό

Το βιβλίο Party of One: The Loners’ Manifesto (Πάρτι για Έναν: Το Μανιφέστο των Μοναχικών), της Anneli Rufus, μας λέει ότι σχεδόν το 25% του πληθυσμού χαρακτηρίζεται από αυτό το γνώρισμα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους και τη μοναξιά τους.

 

«Η μοναξιά είναι μερικές φορές η καλύτερη συντροφιά

και μια σύντομη απομόνωση κάνει πιο γλυκιά την επιστροφή».

John Milton

 

Ωστόσο η κοινωνία πάντα χαρακτήριζε αυτούς τους ανθρώπους με διάφορα επίθετα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μάλλον αρνητικά: αντικοινωνικοί, χαμένοι, σνομπ, ακόμα και εγωιστές

Συνήθως οι άλλοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τους ανθρώπους που επιλέγουν να περάσουν το σαββατοκύριακο μόνοι τους και να απομονωθούν από όλους και από όλα.

Επίσης, ένα άτομο χωρίς σύντροφο το οποίο λέει «είμαι καλά έτσι» αντιμετωπίζεται με ανησυχία.

Πώς μπορεί κάποιος να είναι καλά αν δεν μοιράζεται τη ζωή του με κάποιον άλλο;

Ποιο είναι το όφελος όταν ένας νους δεν ανταλλάσσει ιδέες με κάποιον άλλο; Υπάρχει χαρά όταν κάποιος επιλέγει τη σιωπή αντί τη συζήτηση; Μπορεί κανείς να είναι καλά όταν δεν ξεθυμαίνει τα συναισθήματά του και όταν δεν μοιράζεται έναν καναπέ, ένα κρεβάτι, έναν περίπατο, ή ένα γεύμα με κάποιον;

Αυτές είναι συχνά οι πιο συνηθισμένες αμφιβολίες που έχουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στον αντίθετο πόλο. Πρόκειται για τους ανθρώπους που βλέπουν τη ζωή μέσα από το φακό της εξωστρέφειας, η οποία τους κάνει να επιθυμούν συνεχώς κοινωνικά ερεθίσματα. Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν συνεχώς τη συντροφιά και την υποστήριξη των άλλων.

Όμως η επιστήμη λέει κάτι διαφορετικό.

Μάθετε ακόμα: 9 συμβουλές για να αποδεχτείτε τη μοναξιά

Ο χρόνος με τον εαυτό μας δεν σημαίνει διαφυγή από τον κόσμο

Χρόνο με τον εαυτό

Ο Dr. Birk Hagemeye στο Πανεπιστήμιο της Τζένα, στην Τουρίνγκια της Γερμανίας, ανέπτυξε μαζί με τους συνεργάτες του μια κλίμακα. Η κλίμακα αυτή μετράει τα επίπεδα της κοινωνικής δραστηριότητας, της σύνδεσης με τους άλλους και της επιθυμίας για μοναξιά.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μοναξιά μπορεί να έχει δύο όψεις.

 • Η μία είναι η μοναξιά των νευρωτικών ατόμων, η μοναξιά από ανάγκη, επειδή δεν ξέρουν πώς να κοινωνικοποιηθούν και επειδή αισθάνονται ότι απειλούνται από το περιβάλλον, τους άλλους ανθρώπους και τα ερεθίσματα γύρω τους.
 • Στην άλλη πλευρά του φάσματος είναι οι άνθρωποι που κάποιες φορές απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους. Από την άλλη πλευρά, δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποιον ή από κάτι. Απλώς θέλουν να μείνουν μόνοι και να εξερευνήσουν τις σκέψεις τους.

Έτσι, το αποκαλούμενο «ABC of Social Desires» (Το Αλφαβητάρι των Κοινωνικών Επιθυμιών) έχει επιτρέψει μια βαθύτερη κατανόηση της δεύτερης κατηγορίας ανθρώπων δείχνοντας τα εξής:

 • Εκείνοι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους είναι πιο ικανοί να ρυθμίζουν τη διάθεσή τους. Επίσης, έχουν λιγότερες «εκρήξεις» κακής διάθεσης, ενόχλησης, ματαίωσης, κ.λπ..
 • Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους συνήθως είναι πιο ανοιχτόμυαλοι. Είναι περισσότερο πρωτότυποι, έχουν περιέργεια και χαρακτηρίζονται από δημιουργική φαντασία.
 • Στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους, όσο και αν αυτό προκαλεί έκπληξη, είναι ευγενικοί και ζεστοί και τείνουν δείχνουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.
 • Επειδή μπαίνουν βαθιά στο προσωπικό τους σύμπαν, ξέρουν να αναγνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες, τους φόβους και τις ανησυχίες των γύρω τους.
 • Ένα θετικό στοιχείο αυτής της κλίμακας χαρακτηριστικών είναι ότι επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν καλύτερα το συγκεκριμένο γνώρισμα της προσωπικότητας τους. Γίνονται περισσότερο ικανοί να ορίσουν και να αποδεχτούν την εσωστρέφειά τους.
Χρόνο με τον εαυτό

 • Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το είδος εσωστρέφειας δεν συνδέεται ποτέ με τη δειλία.
 • Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερο εξωστρεφείς άνθρωποι συνήθως φοβούνται ή νιώθουν άβολα όταν είναι μόνοι. Αισθάνονται ότι απειλούνται. Επιπλέον αισθάνονται «αποτυχημένοι» όποτε δεν είναι με σύντροφο, με φίλους κ.λπ..
 • Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα όταν είναι μόνοι διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος και την ανησυχία τους.

Μάθετε ακόμα: Τα οφέλη του να έχετε κατοικίδιο στο σπίτι

Όμως, ίσως αναρωτιέστε ποιες αρνητικές πλευρές μπορεί να φανερώσει αυτό το εργαλείο περιγραφής της προσωπικότητας. Αυτό που δείχνει το «ABC of Social Desires» είναι ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι συνήθως αισθάνονται παρεξηγημένοι.

Έχουν καλή εικόνα για τον εαυτό τους. Επίσης έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Όμως, όταν σκέφτονται το πώς τους βλέπουν οι άλλοι, σχεδόν πάντα θεωρούν τον εαυτό τους ως «το μαύρο πρόβατο της ομάδας» ή «τον παράξενο».

Τελικά, κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητά του. Καμία προσωπικότητα δεν είναι καλύτερη από κάποια άλλη. Είτε είστε κοινωνικοί είτε προτιμάτε τον χρόνο με τον εαυτό σας, είναι καλό να μάθετε τι σας βοηθάει να είστε ό,τι καλύτερο μπορείτε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας.

 • Cardona, J. L., Villamil, M. M., Henao, E., & Quintero, A. (2009). Concepto de soledad y percepción que de su momento actual tiene el adulto mayor en el municipio de Bello, Colombia 2007. Facultad Nacional de Salud Pública27(2).
 • Hagemeyer, B., Neyer, F. J., Neberich, W., & Asendorpf, J. B. (2013). The ABC of social desires: Affiliation, being alone, and closeness to partner. European Journal of Personality27(5), 442-457.
 • Jürschik, Pilar, Botigué, Teresa, Nuin, Carmen, & Lavedán, Ana. (2013). Estado de ánimo caracterizado por soledad y tristeza: factores relacionados en personas mayores. Gerokomos24(1), 14-17. https://dx.doi.org/10.4321/S1134-928X2013000100003
 • Rico Moreno, Javier. (2014). Hacia una historia de la soledad. Historia y grafía, (42), 35-63. Recuperado en 18 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1405-09272014000100003&lng=es&tlng=es.