Συνδέονται τα εντερικά βακτήρια με τον πόνο σε αρθρώσεις;

21 Νοεμβρίου 2018
Μπορούν τα βακτήρια στο έντερο να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις; Σύμφωνα με διάφορες μελέτες αυτά τα μικρόβια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος.

Συνδέονται τα εντερικά βακτήρια με τον πόνο σε αρθρώσεις; Η ρευματοειδής αρθρίτιδα οφείλεται στην επιδείνωση της κατάστασης των χόνδρων που κατά συνέπεια προκαλεί φλεγμονές και πόνο σε αρθρώσεις.

Οι ερευνητές έχουν τονίσει ορισμένους επικίνδυνους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αυτού του προβλήματος υγείας. Οι ειδικοί όμως δεν είναι απολύτως σίγουροι για την άμεση αιτία αυτής της πάθησης.

Κατά την έρευνα για την εύρεση της ακριβής αιτίας, μια ομάδα ερευνητών επικεντρώθηκε σε έναν πιθανό ένοχο που μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί υπόψη. Αυτό ο ένοχος δεν είναι άλλος από τα βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν τον πόνο σε αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικές σχετικές παθήσεις που μεταβάλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγούν σε άλλες χρόνιες παθήσεις.

Βακτήρια στο έντερο, μια από τις αιτίες για τον πόνο σε αρθρώσεις

Μια μελέτη, που διεξήχθη το 2ο13 από τον Δρ. José Scher, ρευματολόγο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έκανε τις εξής ανακαλύψεις για τους ασθενείς. Όσοι είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν πιθανότερο να έχουν βακτήρια Prevotella copri στο έντερό τους σε σχέση με τους μη πάσχοντες.

Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ο Δρ. Scher ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που έπασχαν από ψωριασική αρθρίτιδα παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα σημαντικών βακτηρίων στο έντερό τους.

Συνδέονται τα εντερικά βακτήρια με τον πόνο στις αρθρώσεις;

Αυτές οι μελέτες αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας των επιστημών σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν και να εξηγήσουν το ρόλο που παίζει το μικροβίωμα στη συνολική μας υγεία. Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροβίων που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστημα)

Θεωρείται ότι η εντερική χλωρίδα αποτελείται από περισσότερα από 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων που όλα μαζί ζυγίζουν 2 με 6 κιλά.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές προσπάθησαν να δείξουν ότι αυτοί οι οργανισμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Ορισμένοι προωθούν την ανάπτυξη ασθενειών ενώ άλλοι προστατεύουν το σώμα.

Διαβάστε επίσης: Φλούδες λεμονιού: τέλος οι πόνοι στις αρθρώσεις

Τα βακτήρια στο έντερο επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η Veena Taneja, ανοσολόγος της Κλινικής Μάγιο στο Ρόστεστερ της Μινεσότα βεβαιώνει ότι: «με κάθε μελέτη γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το γεγονός ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλουν στην εμφάνιση ασθενειών και εκτός του εντέρου. Ο πόνος σε αρθρώσεις συνδέεται άμεσα με τα βακτήρια του εντέρου.»

Συνδέονται τα εντερικά βακτήρια με τον πόνο στις αρθρώσεις;

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από την ανακάλυψη ότι τα εντερικά βακτήρια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερο απ’όσο θεωρούσαν μέχρι πρότινος.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις των αυτοάνοσων διαταραχών. Πολλοί ερευνητές μικροβιωμάτων είναι πεπεισμένοι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς και οι αλλαγές που έχει επιφέρει στο οικοσύστημα του μικροβιώματος είναι τουλάχιστον μερικώς υπεύθυνες για αυτό το πρόβλημα.

Δείτε επίσης: Κάντε μόνοι σας τον καθαρισμό του παχέος εντέρου

Τα βακτήρια Prevotella copri μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο σε αρθρώσεις

Αυτά τα μικρόβια επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, όπου βρίσκονται τα δυο τρίτα των ανοσοκυττάρων του σώματος. Κατά την πέψη, το γαστρεντερικό σύστημα πρέπει να διατηρεί μια σταθερή εισροή ξένων μικροβίων που λαμβάνονται μέσω των τροφών.

Συνδέονται τα εντερικά βακτήρια με πόνο στις αρθρώσεις;

Το έντερο για να εκτελεί σωστά τις λειτουργίες του έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το σύστημα αυτό καλύπτει και άλλα όργανα πέραν του εντέρου.

Τα ανοσοκύτταρα που βρίσκονται στο έντερο έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τα φλεγμονώδη κύτταρα που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τα φλεγμονώδη κύτταρα που βρίσκονται στις αρθρώσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό Δρ. José Scher, τα βακτήρια Prevotella copri μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντίδραση αυτή εκτείνεται και σε άλλους ιστούς προκαλώντας πόνο σε αρθρώσεις. Άλλη μια θεωρία είναι ότι τα ωφέλιμα μικρόβια εκτοπίζονται με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η τελευταία θεωρία υποστηρίζεται πιο σθεναρά. Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων Prevotella copri παρουσίαζαν μειωμένα επίπεδα βακτηρίων Bacteroides fragilis. Τα δεύτερα  είναι ωφέλιμα βακτήρια που στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών έδωσαν έναυσμα για νέες μελέτες. Επιπλέον ενίσχυσαν τη δημιουργία στρατηγικών για τη χρήση βακτηρίων στη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες υγείας έχουν ήδη αρχίσει να συστήνουν προβιοτικά (καλά βακτήρια) για την επαναφορά της εντερικής χλωρίδας και για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως την ακμή, την αϋπνία και άλλα προβλήματα που συνδέονται με την υγεία του εντέρου.

Scher, J. U., Sczesnak, A., Longman, R. S., Segata, N., Ubeda, C., Bielski, C., … Littman, D. R. (2013). Expansion of intestinal Prevotella copri correlates with enhanced susceptibility to arthritis. ELife. https://doi.org/10.7554/eLife.01202.001