Πώς συνδέεται η σπονδυλική στήλη με τα όργανα του σώματος

22 Μαρτίου 2017
Εφόσον η σπονδυλική στήλη αποτελεί ένα από τα κύρια νευρικά κέντρα του σώματος, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλα τα όργανα αντιπροσωπεύονται από τα διαφορετικά σημεία της. Πιο εκπληκτικό είναι το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε πώς συνδέεται η σπονδυλική στήλη με τα όργανα του σώματος.

Το σώμα είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα στον κόσμο. Δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με την τελειότητα των συστημάτων και των δομών του.

Η φύση δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη και, όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο πιο σίγουροι είμαστε, επειδή καινούργιες συνδέσεις ανακαλύπτονται κάθε μέρα ανάμεσα στα διαφορετικά μέρη του σώματος.

Το πιο σημαντικό παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο η σπονδυλική στήλη συνδέεται με τα όργανα του σώματος.

Αυτό προκαλεί έκπληξη επειδή η σπονδυλική στήλη είναι φτιαγμένη από οστό, ωστόσο επηρεάζει τη λειτουργία οργάνων και μυών όπως οι πνεύμονες και η καρδιά.

Μη σκεφτείτε ούτε στιγμή ότι η σύνδεση αυτή είναι τυχαία. Έχουν ανακαλυφθεί τα ακριβή σημεία που συνδέονται με πολύ συγκεκριμένα μέρη της ανατομίας μας.

Όπως βλέπετε, δεν είναι μύθος ότι το σώμα είναι μια τέλεια μηχανή. Είμαστε σίγουροι ότι έχει ακόμα πολλά μυστικά που θα μας αφήσουν άφωνους.

Γιατί η σπονδυλική στήλη συνδέεται με τα όργανα;

Η σπονδυλική στήλη - Ψηφιακή απεικόνιση ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης

Ο λόγος για το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο απλός από ό,τι φαίνεται αρχικά. Η σπονδυλική στήλη μας κρατάει όρθιους, δηλαδή μας εξασφαλίζει δομή και υποστήριξη.

Αποτελείται από μικρά οστά που στηρίζονται και συνδέονται από αλληλοσυνδεόμενους μυς.

Επομένως, όταν κάποιο από τα οστά είναι εξαρθρωμένο, αυτό θα έχει κάποια επίδραση στο όργανο με το οποίο συνδέεται το συγκεκριμένο σημείο.

Η αρνητική επίδραση επεκτείνεται επειδή, όπως γνωρίζετε, ένα πρόβλημα σε κάποιο όργανο όπως το συκώτι επηρεάζει τη συνολική υγεία σας, καθώς το συκώτι είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα του αίματός σας.

Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε για τη συναισθηματική ευημερία σας. Η σπονδυλική στήλη υποφέρει όταν εμμένουμε σε αρνητικά συναισθήματα, είτε πρόκειται για άγχος είτε για λύπη. To Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Γουέιν έχει εκπονήσει μια ενδιαφέρουσα μελέτη αναφορικά με τη σύνδεση των συναισθημάτων με τον πόνο.

Αυτό σημαίνει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι θεμελιώδης για τον έλεγχο της σωματικής μας κατάστασης: όταν αποφεύγουμε την ένταση στη σπονδυλική στήλη, προλαμβάνουμε τις αρνητικές επιδράσεις στα ζωτικά μας όργανα.

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι για υγιές συκώτι, πάγκρεας και νεφρά

Πότε πρέπει να εξετάσετε τη σπονδυλική στήλη σας;

Η σπονδυλική στήλη - Γιατρός επεξηγεί τους σπονδύλους

Όταν αισθάνεστε ενόχληση στη σπονδυλική στήλη σας, οι γιατροί θα σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα θεραπευτικής αντιμετώπισης που εστιάζει στα σημεία όπου εμφανίζεται η ενόχληση.

Μερικές φορές τα αποτελέσματα των θεραπειών αυτών δεν παρατηρούνται τόσο γρήγορα ούτε είναι όσο καλά ελπίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι είναι καιρός για μια πλήρη εξέταση της σπονδυλικής μας στήλης.

Ασθένειες που συνήθως συνδέονται με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη:

Ημικρανία

Η πλάτη εμπλέκεται στην πλειοψηφία των πονοκεφάλων.

Οι μυϊκοί σπασμοί μετατοπίζουν τα οστά, γεγονός που οδηγεί σε διαταραχές στο κεφάλι και στο πρόσωπο.

Μπορεί ακόμα και να προκληθεί θολή όραση.

Μουδιάσματα στα άκρα

Η σπονδυλική στήλη - Καρπός που πονάει

Η φλεγμονή στον αυχένα έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των νεύρων. Κατά συνέπεια το αίμα δυσκολεύεται να φτάσει στην περιοχή. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τα άκρα υποφέρουν και αρχίζουν να χάνουν την ευαισθησία τους.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: 6 συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

Προβλήματα στην κατάποση

Αυτό οφείλεται στη στένωση του αυχενικού καναλιού στο λαιμό, γεγονός που εμποδίζει τη λειτουργία των μυών και των οργάνων που ευθύνονται για τη μάσηση και την κατάποση.

Μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο

Πρόκειται για κάτι πολύ παρόμοιο με το φαινόμενο που προκαλεί αυχενικό μούδιασμα.

Η μυϊκή ένταση στις αρτηρίες περιορίζει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο. Οι συνέπειες μπορεί να είναι από ήπιες μέχρι σοβαρές: από μεταβατική ζάλη ως πιο σοβαρές παθήσεις όπως το εγκεφαλικό.

Προβλήματα με την πέψη

Η φλεγμονή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης διαταράσσει το πεπτικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι η λειτουργία του θα επηρεαστεί με διάφορους τρόπους. Η δυσκοιλιότητα είναι μια πιθανή συνέπεια, συνοδευόμενη από επεισόδια ξαφνικής διάρροιας.

Η έλλειψη ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης συνδέεται στενά με τη λειτουργία των οργάνων.

Επομένως συνιστούμε περιοδικούς προληπτικούς ελέγχους από το γιατρό σας. Μην ξεχνάτε τη σωματική άσκηση. Η κολύμβηση είναι ιδανική, επειδή συμβάλλει στην επανευθυγράμμιση των οστών σας και δυναμώνει όλους τους μυς σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο αυτής της ευαίσθητης περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, αν τείνετε να υποφέρετε περισσότερο από ανησυχία ή κατάθλιψη, θα πρέπει να δοκιμάσετε τη γιόγκα. Θα προσέξετε τις ωφέλειες που έχει και για τη σωματική και για την ψυχική υγεία σας.

Αυτή η αρχαία πρακτική χρησιμοποιεί ασάνας, ή στάσεις, που συνεισφέρουν στην οξυγόνωση και στην επανευθυγράμμιση του σώματός σας, πέρα από το διαλογισμό που ηρεμεί το νου σας.

Ποια μέθοδο προτιμάτε;

  • Hall, M. P. (1955). La anatomía oculta del hombre. Editorial Kier.
  • Sierra, I. A. J., Rincón, L. L., Dávila, C. P., Mora, J. A., & Jens, C. T. ANATOMÍA DE LA COLUMNA VERTEBRAL EN RADIOGRAFÍA CONVENCIONAL.
  • Sosa, S. Riñón: Anatomía, Fisiología, Funciones, Hormonas y Enfermedades.