6 συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

Για να αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε αυτές τις συνήθειες και να απέχετε από αυτές όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε αυτές τις συνήθειες περιλαμβάνονται το κάπνισμα και η κακή στάση του σώματος.
6 συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

6 συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα. Ο πόνος στον αυχένα επηρεάζει περίπου το 67% του πληθυσμού. Μήπως ανήκετε κι εσείς σε αυτό το ποσοστό;

Γνωρίζετε ποιες συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα; Τι μπορείτε να κάνετε για να εμποδίσετε αυτή τη δυσφορία να συνεχιστεί;

Ο πόνος στον αυχένα προκαλείται συνήθως από δραστηριότητες που απαιτούν επαναληπτικές κινήσεις ή παρατεταμένη κακή στάση του σώματος.

Μπορεί να οδηγήσει σε προστιθέμενη ένταση, τραυματισμούς συνδέσμων ή σπασμούς στους μυς του αυχένα.

Τις περισσότερες φορές οι συνήθειές σας ευθύνονται για τον πόνο στον αυχένα. Ίσως να μην τις έχετε λάβει ποτέ υπόψη σας ή να μην γνωρίζετε ότι κάνετε δραστηριότητες που είναι βλαβερές για την υγεία σας – απλά δεν τις συνδυάσετε ποτέ με τον αυχένα σας.

Σήμερα θα σας πούμε ποιες είναι. Δώστε προσοχή και αλλάξτε ό,τι χρειάζεται προκειμένου έχετε πιο άνετη και ευχάριστη ζωή.

Συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

Η καθιστική ζωή, από τις συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι καταστροφική για ολόκληρο το σώμα.

Η σωματική αδράνεια είναι μια από τις συνήθειες που φθείρουν τον αυχένα σας καθώς συνδέεται με το μεταβολισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου που απαιτεί κίνηση προκειμένου να διατηρηθεί η ζωτική ισορροπία των κυττάρων.

Επειδή η δομή της σπονδυλικής σας στήλης σας επιτρέπει να κινείστε με ευκολία, όταν δεν κινείστε τότε μπορεί να προκληθεί τραυματισμός. Το αποτέλεσμα είναι πόνος κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης που θα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός στον αυχένα.

Ένας τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι η κίνηση. Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα κάνετε:

Απλά να θυμάστε ότι δεν πρέπει να πιέζετε πολύ τον εαυτό σας στην αρχή. Αν δεν ασκείστε και ξαφνικά αρχίσετε μια σούπερ έντονη ρουτίνα τότε όχι μόνο θα τραυματιστεί ο αυχένας σας αλλά και τα γόνατα και η σπονδυλική σας στήλη.

Έχετε κακή στάση του σώματος, ακόμα μια από τις συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και ο υπολογιστής σας μπορεί να αποτελεί μέρος του προβλήματος. Συχνά, οι καρέκλες γραφείου δεν υποστηρίζουν τη φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής σας στήλης.

Λόγω ελλιπούς υποστήριξης της μέσης και των χεριών, οι άνθρωποι που εργάζονται στον υπολογιστή συνήθως αναγκάζονται να λυγίζουν προς τα εμπρός και να κλίνουν πάνω στο γραφείο τους.

Αυτή η συνήθεια είναι καταστροφική για τον αυχένα καθώς δημιουργεί μια καμπυλότητα σχήματος C στη σπονδυλική στήλη. Το αποτέλεσμα είναι επιπρόσθετη πίεση στον αυχένα και τον οσφυοϊερό δίσκο.

Ιδανικά, θα πρέπει να έχετε ένα χώρο εργασίας που θα είναι εργονομικά προσαρμοσμένος με τη στάση του σώματός σας και δεν θα επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ορίσετε μια υπενθύμιση κάθε 30 με 40 λεπτά, για να αλλάζετε τη στάση του σώματός σας.

Αυτό θα διευκολύνει:

  • Τη ροή του αίματος
  • Την κυκλοφορία του αίματος
  • Θα δώσει στη σπονδυλική σας στήλη την ευκαιρία να ξεκουραστεί

Η στάση του σώματός σας επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες. Πράγματα όπως ακατάλληλα υποδήματα, βαριές τσάντες ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να κουβαλάτε μπορούν να συμβάλλουν στην κακή στάση του σώματος.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να κουβαλάτε πάνω από το 10% του βάρους σας. Αν και μερικές φορές αυτό είναι δύσκολο, προσπαθήστε να θυμάστε αυτό – ειδικά για τα παιδιά που συχνά κουβαλάνε βαριές σάκες στο σχολείο.

Καπνίζετε, από τις συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

Η τρίτη συνήθεια που προκαλεί πόνο στον αυχένα είναι κάποια που πιθανότατα δεν φανταζόσασταν. Ο καρκίνος του πνεύμονα και ο διαβήτης ήδη συνδέονται με το κάπνισμα. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε και κάτι ακόμη στη λίστα: χρόνιο πόνο στον αυχένα.

Το κάπνισμα προκαλεί την αφυδάτωση των δίσκων της πλάτης σας, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία του εκφυλισμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δισκοκήλη ή συμπίεση που διαταράσσει τη σωστή λειτουργία της σπονδυλικής σας στήλης.

Αυτή η κακή συνήθεια προκαλεί επίσης την έμφραξη των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτό είναι κάτι σοβαρό, καθώς με την πάροδο του χρόνου όλο και λιγότερο οξυγόνο εισέρχεται στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους.

Είστε εθισμένοι με τα smartphone, από τις συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

Τα γραπτά μηνύματα δεν ασκούν πίεση μόνο στους αντίχειρές σας. Όποτε κοιτάτε κάτω για να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας ασκείτε πολύ πίεση στους μυς του αυχένα σας.

Φανταστείτε μια ιατρική μπάλα που στηρίζεται πάνω σε έναν πάσσαλο του γκολφ. Το κεφάλι σας ζυγίζει περίπου 4,5 κιλά, με την έννοια ότι απαιτείται αρκετή προσπάθεια για να διατηρείται αυτή η μπάλα πάνω στον πάσσαλο του γκολφ.

Υπάρχουν δυο λύσεις για αυτό το πρόβλημα. Η μια είναι να περιορίσετε το χρόνο σας μπροστά στην οθόνη του smartphone και η άλλη είναι να σηκώνετε τη συσκευή στο ύψος των ματιών σας.

Το παρακάνετε με το αλκοόλ

Δεν είναι περίεργο ότι όταν κοιμάστε σε μια περίεργη στάση, την επόμενη μέρα πονάει ο αυχένας σας. Αυτό συμβαίνει ανά διαστήματα και είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν πίνετε αλκοόλ.

Δείτε γιατί: Οι άνθρωποι συνηθίζουν να αλλάζουν τη στάση τους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά όταν είναι μεθυσμένοι κινούνται πολύ λιγότερο όταν κοιμούνται.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να κολλήσει σε μια άβολη θέση με αποτέλεσμα ο αυχένας σας να σας πονάει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για να το αποφύγετε αυτό, να πίνετε μόνο την ποσότητα του αλκοόλ που μπορείτε να αντέξετε.

Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ροφημάτων.

Δεν είχατε καλό στρώμα ή μαξιλάρια

συνήθειες που προκαλούν πόνο στον αυχένα

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλεί τον πόνο στον αυχένα είναι ο ύπνος με πολλά μαξιλάρια ή μαξιλάρια που είναι πολύ μαλακά. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο που το κεφάλι είναι ευθυγραμμισμένο με την πλάτη σας προκαλώντας πίεση στον αυχένα.

Το μαλακό στρώμα είναι ακόμη ένα λάθος καθώς δημιουργεί σημεία πίεσης στη σπονδυλική σας στήλη. Ωστόσο, ούτε το πολύ σκληρό στρώμα θα μπορέσει να βοηθήσει επειδή η σπονδυλική σας στήλη έχει τις δικές της καμπύλες στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί το στρώμα.

Η καλύτερη επιλογή είναι ένα σταθερό στρώμα με εργονομικά σχεδιασμένα μαξιλάρια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διατηρούν το κεφάλι στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη.

Αποφύγετε συνήθειες που φθείρουν τον αυχένα σας.

Εντοπίσατε ήδη τις κακές σας συνήθειες; Ήρθε η ώρα να τις αλλάξετε και να προσφέρετε επιτέλους λίγη χαλάρωση στον αυχένα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.