Ο Π.Ο.Υ. θέτει νέες οδηγίες για τη στέβια και τα άλλα γλυκαντικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκδίδει οδηγία για τα μη ζαχαρούχα γλυκαντικά για τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών - μάθετε περισσότερα!
Ο Π.Ο.Υ. θέτει νέες οδηγίες για τη στέβια και τα άλλα γλυκαντικά
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιουνίου, 2023

Χρησιμοποιείτε γλυκαντικά για να μειώσετε τις θερμίδες στη διατροφή σας και να χάσετε βάρος; Αν ναι, σας έχουμε σημαντικά νέα. Μέσω μιας συστηματικής ανασκόπησης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνέστησε να μην χρησιμοποιούνται τα γλυκαντικά, όπως η στέβια, ως τρόπος απώλειας βάρους, καθώς δεν παρέχουν κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Διαβάστε παρακάτω για νέες συστάσεις!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει νέες οδηγίες για τη στέβια και άλλα γλυκαντικά

Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε δήλωση με την οποία καλούσε τους ενήλικες και τα παιδιά να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής τους πρόσληψης. Έκτοτε, η αναζήτηση πιο υγιεινών εναλλακτικών λύσεων έχει αυξηθεί.

Μια τέτοια επιλογή είναι η στέβια και άλλα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη. Αλλά βοηθούν πραγματικά;

Ο οδηγός που ονομάζεται: “Use of non-sugar sweeteners:WHO guideline” συγκεντρώνει τα αποτελέσματα δοκιμών σε ενήλικες, παιδιά και έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, δεν ισχύει για ασθενείς με προϋπάρχοντα διαβήτη.

Προκειμένου να εκδοθεί οδηγία για τα γλυκαντικά που κυκλοφορούν μόνα τους στο εμπόριο ή βρίσκονται σε τρόφιμα και ποτά, συμπεριλήφθηκαν συνολικά 283 μελέτες, καθώς και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και μελέτες παρατήρησης.

Η ανασκόπηση σχετικά με τη χρήση των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών υλών έχει προκαλέσει σημαντική συζήτηση γύρω από τους πιθανούς κινδύνους της κατανάλωσής τους. Παρόλο που ορισμένοι μπορεί να τα θεωρήσουν ως εναλλακτική λύση για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και τον έλεγχο του βάρους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γλυκαντικά έχουν χαμηλό αντίκτυπο στο σωματικό βάρος και τον λιπώδη ιστό.

Από την άλλη πλευρά, ανέφερε επίσης ότι η χρήση τους μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και μακροπρόθεσμης θνησιμότητας ενηλίκων.

Η νέα οδηγία έχει ως στόχο να απευθυνθεί στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους διαχειριστές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους επαγγελματίες υγείας, τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς και τη βιομηχανία τροφίμων. Παρόλο που τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη μπορεί να φαίνονται ως μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα της συστηματικής ανασκόπησης δείχνουν το αντίθετο.

Κανέλα και στέβια - Στέβια φυτό και σκόνη

Αυτά είναι τα γλυκαντικά που θα μπορούσαν να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία

Η εν λόγω οδηγία αναδεικνύει όχι μόνο την έλλειψη θρεπτικής αξίας των υποκατάστατων ζάχαρης, αλλά και τη σημασία της μείωσης της ποσότητας των γλυκών στη διατροφή μας για τη βελτίωση της υγείας, ιδίως από νεαρή ηλικία. Οι οδηγίες που εκδίδονται τονίζουν την ανάγκη αποφυγής των πιο κοινών μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών, όπως τα ακόλουθα:

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι οδοντόκρεμες, οι δερματικές κρέμες, τα φάρμακα και οι αλκοόλες ζάχαρης δεν έχουν συμπεριληφθεί στη δημοσίευση του Π.Ο.Υ..

Η μείωση της κατανάλωσης γλυκαντικών ουσιών είναι δυνατή

Αφού γνωρίσουμε τους κινδύνους που συνδέονται με την παρατεταμένη χρήση γλυκαντικών ουσιών χωρίς ζάχαρη, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για τη μείωση της χρήσης τους. Διαβάστε παρακάτω για να τις ανακαλύψετε!

  • Μειώστε σταδιακά την κατανάλωση ζάχαρης: Για να βοηθήσετε τον ουρανίσκο σας να συνηθίσει σε λιγότερο γλυκές γεύσεις, μπορείτε να ξεκινήσετε περιορίζοντας σταδιακά την κατανάλωση ζάχαρης σε ποτά και τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιήστε φρούτα ως φυσικά υποκατάστατα: Τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης σε επιδόρπια, ποτά και άλλα τρόφιμα. Περιέχουν φρουκτόζη, η οποία είναι ένας τύπος φυσικής ζάχαρης.
  • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων: Πολλά επεξεργασμένα προϊόντα περιέχουν κρυφές γλυκαντικές ουσίες. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες για να αναγνωρίζετε τα συστατικά.
  • Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με νερό: Τα ανθρακούχα ποτά συχνά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, οπότε η αντικατάστασή τους με νερό μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση γλυκαντικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σκοπεύει να δημοσιεύσει μια σειρά συστάσεων σχετικά με την υγιεινή διατροφή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.