Πώς επιδρούν στην υγεία τα ανθρακούχα ποτά;

Το ανθρακικό που περιέχετεαι στα ανθρακούχα ποτά έχει κάτι ελκυστικό, που σας κάνει να πίνετε περισσότερο μέρα με τη μέρα
Πώς επιδρούν στην υγεία τα ανθρακούχα ποτά;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Thais Guillén Otero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πόσο δροσιστική, γλυκιά και γευστική είναι μια κόκα κόλα κατά τις φοβερά ζεστές μέρες! Το ανθρακικό που περιέχετεαι στα ανθρακούχα ποτά έχει κάτι ελκυστικό, που σας κάνει να πίνετε περισσότερο μέρα με τη μέρα, και οπωσδήποτε αναρωτιέστε, πώς μπορεί αυτή η συνήθεια να είναι κακή για μένα, όταν έχω ακούσει ότι το αναψυκτικό αυτό είναι γεμάτο ενέργεια και με κάποιο τρόπο γεμίζει το στομάχι μου μειώνοντας έτσι την όρεξή μου;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να είναι επικίνδυνα για τη ζωή σας. Θέλετε να εμβαθύνετε σε αυτό το θέμα; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι επιδράσεις έχουν τα ανθρακούχα ποτά.

Τι είναι τα ανθρακούχα ποτά

Η διαδικασία παρασκευής ανθρακούχων ποτών είναι πολύ απλή: ένα μείγμα από φιλτραρισμένο νερό, διοξείδιο του άνθρακα, γλυκαντικά (ουσίες που δίνουν γλυκιά γεύση) και ρυθμιστές οξύτητας (ουσίες που τροποποιούν ή ελέγχουν την οξύτητα) μετατρέπεται σε δροσιστικό αναψυκτικό που μπορείτε να πίνετε παντού. Ωστόσο, το ξεκίνημα και η ανάπτυξη των ανθρακούχων ποτών οφείλεται στη φαρμακοβιομηχανία καθώς αυτά χρησιμοποιούνταν ως τονωτικά για την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους και τη δυσπεψία.

Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τότε και υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανθρακούχων ποτών. Έχουν διαφορετικά χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις, αλλά όλα είναι αεριούχα και αρωματικά ποτά χωρίς οινόπνευμα. Όμως, πόσο υγιεινά είναι; Ισχύουν ακόμα οι παλιές αντιλήψεις; Δυστυχώς, αυτό είναι αδύνατο: κάθε μέρα ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες επικίνδυνες επιδράσεις των ανθρακούχων ποτών στην υγεία των ανθρώπων, ειδικά των παιδιών. Αν αμφιβάλλετε ακόμα, θα σας παρουσιάσουμε διάφορα συμπτώματα που θα εκδηλώσετε αν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ανθρακούχων ποτών.

Συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών

 • Πονοκέφαλος
 • Τρεμούλα
 • Καρδιακή αρρυθμία
 • Ανησυχία
 • Προβλήματα ύπνου ή αϋπνία
 • Κατάθλιψη
 • Ναυτία και εμετός
 • Συχνοουρία
 • Μείωση της οστικής μάζας (λόγω της χαμηλής απορρόφησης ασβεστίου)
 • Απώλεια όρεξης

Πώς επιδρούν στην υγεία τα ανθρακούχα ποτά;

Υπάρχουν όλο και περισσότερες μελέτες που δείχνουν τις αρνητικές επιδράσεις πολλών προϊόντων που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε. Αυτή είναι και η περίπτωση των ανθρακούχων ποτών.

Τι είναι τα ανθρακούχα ποτά

Επηρεάζουν το νευρικό σύστημα

Πολλά από τα ποτά αυτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές που έχει διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα και στην καρδιά και γι αυτό σας ξυπνάει και σας κάνει να αντιστέκεστε στην κόπωση. Αποτελεί επίσης ισχυρό αγγειοδιασταλτικό, όμως εδώ σταματούν τα οφέλη της. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί εξάρτηση, πονοκεφάλους, καρδιακή αρρυθμία, αϋπνία και ανησυχία. Πρόκειται για τα ίδια συμπτώματα που βιώνετε όταν πίνετε υπερβολική ποσότητα καφέ ή τσαγιού κάθε μέρα.

Καρκινογόνα επίδραση

Τα ανθρακούχα ποτά έχουν ελκυστική γεύση και ελκυστικό χρώμα. Διατηρούνται επίσης για αρκετό καιρό, επειδή περιέχουν πολλά συντηρητικά, ρυθμιστές οξύτητας και χημικά πρόσθετα. Αυτά μπορεί να είναι πολύ βλαβερά για το σύστημα των νεφρών σας. Οι ουσίες αυτές τείνουν να συσσωρεύονται στους ιστούς σας. Αυτό ίσως οδηγήσει στην εμφάνιση καρκινογόνων κυττάρων και στην ανάπτυξη όγκων μακροπρόθεσμα. Μην ξεγελιέστε από το γεγονός ότι μερικές από τις ουσίες αυτές είναι αντιοξειδωτικές. Το σώμα σας έχει ανάγκη από φυσικά αντιοξειδωτικά που μπορείτε να βρείτε στα φρούτα και στα λαχανικά.

Αυξάνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κατά την πέψη

Αντίθετα με ό,τι θεωρούνταν στο παρελθόν, σήμερα θεωρείται ότι τα ανθρακούχα ποτά έχουν αρνητική επίδραση στη διαδικασία της πέψης. Το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στα ποτά αυτά αυξάνει την οξύτητα των γαστρικών υγρών και επιταχύνει την παραγωγή τους. Αυτό επιταχύνει την πέψη αλλά προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξέα και προβλήματα απορρόφησης. Συμπτώματα που μπορεί να είναι οδυνηρά για ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα και στομαχικά έλκη.

Προκαλούν τερηδόνα τα ανθρακούχα ποτά

Έχει επίσης αποδειχτεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα και η ζάχαρη των αναψυκτικών επιδρούν στο στόμα και στα δόντια, επειδή επηρεάζουν τους γευστικούς σας κάλυκες, διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα.

Προκαλούν παχυσαρκία

Γενικά, τα ανθρακούχα ποτά περιλαμβάνουν υψηλή ποσότητα γλυκαντικών ουσιών, είτε με πολλές είτε με λίγες θερμίδες (ένα κουτάκι μπορεί να περιέχει τρεις ή τέσσερις κουταλιές ζάχαρη). Εκείνες με χαμηλή θερμιδική αξία είναι η σορβιτόλη, η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη, για παράδειγμα, ενώ τα γλυκαντικά με πολλές θερμίδες είναι η σακχαρόζη και η γλυκόζη. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των ουσιών προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, φλεγμονή του παγκρέατος και διαβήτη. Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες που δεν μετατρέπονται σε ενέργεια μέσα από τις διεργασίες του μεταβολισμού συσσωρεύονται ως λίπη στους ιστούς και στις αρτηρίες, κάτι που οδηγεί σε παχυσαρκία και αρτηριοσκλήρωση.

Απώλεια οστικής μάζας με τα ανθρακούχα ποτά

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τα οξέα και η καφεΐνη στα ανθρακούχα ποτά βλάπτουν τα οστά σας επειδή εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από αυτά, κάτι που προκαλεί απώλεια οστικής μάζας. Αυτό αποδυναμώνει τα οστά σας και προάγει την οστεοπόρωση. Επίσης, ο συνδυασμός ζάχαρης και οξέων κάνει δύσκολη την απορρόφηση του σιδήρου από τα κύτταρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και να σας κάνει ευάλωτους σε διάφορα είδη λοιμώξεων.

Προσοχή στα αναψυκτικά διαίτης

Όταν ο στόχος σας είναι η πρόληψη των προβλημάτων βάρους και του διαβήτη, η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης δεν αρκεί.  Θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι οι γλυκαντικές ουσίες που υποκαθιστούν τη ζάχαρη δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ουσίες που παρεμποδίζουν διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού και προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο ή απώλεια μνήμης.  Και ακόμη προάγουν την ανάπτυξη εκφυλιστικών ασθενειών του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Και τέλος…

Τι παρενέργειες έχουν τα ανθρακούχα ποτά

Παρόλο που τα ανθρακούχα ποτά είναι γευστικά, συνιστούμε να πίνετε αντί γι αυτά νερό, φυσικούς χυμούς και smoothies, προκειμένου να προστατέψετε την υγεία σας. Η συμβουλή αυτή απευθύνεται ιδιαίτερα στις εγκύους και στους ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα του νευρικού συστήματος, στους μαστούς, γαστρικά έλκη, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση και ημικρανίες. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο.

Να θυμάστε, η υγεία και η ευτυχία πάνε χέρι-χέρι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. American journal of public health, 97(4), 667–675. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
 • Anjum, I., Jaffery, S. S., Fayyaz, M., Wajid, A., & Ans, A. H. (2018). Sugar Beverages and Dietary Sodas Impact on Brain Health: A Mini Literature Review. Cureus, 10(6), e2756. https://doi.org/10.7759/cureus.2756
 • Chazelas, E., Srour, B., Desmetz, E., Kesse-Guyot, E., Julia, C., Deschamps, V., Druesne-Pecollo, N., Galan, P., Hercberg, S., Latino-Martel, P., Deschasaux, M., & Touvier, M. (2019). Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ (Clinical research ed.), 366, l2408. https://doi.org/10.1136/bmj.l2408

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.