Λιναρόσπορος και Πράσινο Τσάι, οι σύμμαχοι κατά του καρκίνου

Οι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου  ακόμα δεν έχουν πλήρως ανακαλυφθεί.
Λιναρόσπορος και Πράσινο Τσάι, οι σύμμαχοι κατά του καρκίνου

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου, 2019

Ποιοι είναι οι δυο φυσικοί  σύμμαχοι κατά του καρκίνου. Μια από τις πιο ανησυχητικές και υποτροπιάζουσες ασθένειες αυτού του αιώνα είναι ο καρκίνος. Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια αυτή έχει αυξηθεί αισθητά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην ανακάλυψη των αιτίων της εμφάνισής του και στην αναζήτηση ενός καλύτερου τρόπου για να θεραπευθεί και να εξαλειφθεί.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου και, ακόμη και αν η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η ασθένεια εξαρτάται από το σώμα του κάθε ατόμου, μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν ανακαλυφθεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης: η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην επιστήμη και διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει άλλες λιγότερο επεμβατικές μεθόδους που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πόνους που προκαλούνται από τον καρκίνο και που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην θεραπεία του.

Σε αυτό το άρθρο θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο πώς ο λιναρόσπορος και το πράσινο τσάι έχουν αποδειχθεί ότι είναι μεγάλοι σύμμαχοι κατά του καρκίνου.


Διατροφή: ένας παράγοντας κινδύνου

Οι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου  ακόμα δεν έχουν πλήρως ανακαλυφθεί. Θεωρείται ότι προκύπτει από διάφορους παράγοντες που συνδυάζονται: το περιβάλλον, τη γενετική προδιάθεση, τη φυσιολογία και τις διατροφικές συνήθειες.

Πιθανές αιτίες


Λιναρόσπορος και Πράσινο Τσάι, οι σύμμαχοι κατά του καρκίνου

 • Η γήρανση: η πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου (περίπου στα 2/3) εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο μετά την ηλικία των 65 ετών.
 • Οι γενετικοί κληρονομικοί παράγοντες
 • Η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες όπως τα χημικά και η ακτινοβολία ιονισμού
 • Το κάπνισμα
 • Η κακή διατροφή. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι μια διατροφή πλούσια σε ευεργετικά τρόφιμα θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να μιλήσουμε για δύο εξαιρετικές αντι-καρκινογόνες τροφές: το πράσινο τσάι και το λιναρόσπορο


Το Πράσινο τσάι κατά του καρκίνου

οι σύμμαχοι κατά του καρκίνου

Το πράσινο τσάι κατάγεται από την Ασία και πολλές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν περιγραφεί εδώ και πάνω από μια χιλιετία στο βιβλίο του τσαγιού, που γράφτηκε από τον δάσκαλο του Ζεν Eisais το 1191. Τότε, το χρησιμοποιούσαν για να ανακόπτουν τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, ως διεγερτικό, για τη θεραπεία ασθενειών του δέρματος και άλλων, όπως τη νόσο του Μπέρι-Μπέρι, για την ανακούφιση της δυσπεψίας, την πρόληψη της κόπωσης και για τη βελτίωση του ουροποιητικού και των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Στις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού αναφέρεται μελέτη  των Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R.

Πολλές μελέτες έχουν σήμερα αφιερωθεί στην αποκάλυψη της σχέσης ανάμεσα στη συνήθεια κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και στα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου. Πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι πίνοντας πράσινο τσάι καθημερινά και χρησιμοποιώντας το ως κατάπλασμα για την πληγείσα περιοχή, ο καρκίνος τους εξαφανίστηκε. 

Αν και οι μελέτες δεν έχουν ακόμα οριστικά και απόλυτα αποτελέσματα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία το 2006, έδειξε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα για πολλά χρόνια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους και τον καρκίνο. Με άλλα λόγια, τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι κατά του καρκίνου.

Στην πιθανή προληπτική δράση του πράσινου τσαγιού κατά του καρκίνου εστιάζει άρθρο των Boehm, K., Borrelli, F., Ernst, E., Habacher, G., Hung, S. K., Milazzo, S., & Horneber, M.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που προσφέρει η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού, σύμφωνα με διάφορα  επιστημονικά ιδρύματα:


Οφέλη από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

 • Μερικά φλυτζάνια πράσινο τσάι μπορεί να είναι σύμμαχοι κατά του καρκίνου. Βοηθούν δηλαδή στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνων του δέρματος, του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου.
 • Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.
 • Επιβραδύνει νευροεκφυλιστικές διεργασίες που προκαλούνται από ορισμένες ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
 • Βοηθά στη θεραπεία της αρθρίτιδας.
 • Βοηθά στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
 • Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες (αντιοξειδωτικές ιδιότητες).
 • Επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό.
 • Μειώνει την LDL χοληστερόλη (επίσης γνωστή ως κακή χοληστερόλη).
 • Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τις συγκεντρώσεις ινσουλίνης.
 • Αποτρέπει την απώλεια δοντιών και συμβάλλει στην ενδυνάμωση την οστών και των δοντιών.

Το πράσινο τσάι περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες που ονομάζονται κατεχίνες (μια ομάδα φλαβονοειδών), που φαίνεται να δρουν κατά των καρκινογόνων κυττάρων, προκαλώντας το θάνατό τους, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα και ιδιαίτερα την επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). 

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει ακόμα να διεξασθούν πιο πολλές επιστημονικές μελέτες για να καθοριστεί το είδος του καρκίνου πάνω στο οποίο επιδρά ευεργετικά το πράσινο τσάι και να καθοριστεί πώς ακριβώς ενεργεί το πράσινο τσάι σε περιπτώσεις καρκίνου. Ένα  μειονέκτημα σε αυτή τη συνήθεια που προέρχεται από την Κίνα είναι ότι κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το πράσινο τσάι περιέχει φθόριο, το οποίο είναι επιβλαβές για το σώμα και γι ‘αυτό δεν θα πρέπει να εμπορευματοποιείται.

Το φθόριο είναι αποθηκευμένο ούτως ή άλλως στο σώμα στα οστά και τα δόντια, καθιστώντας τα ισχυρότερα. Παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της απορρόφησης του ασβεστίου και εμποδίζει την εμφάνιση των οδοντικών κοιλοτήτων, εάν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Έτσι, η καλύτερη λύση  είναι να πίνετε έως δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, μια φυσιολογική ποσότητα, και θα παρατηρήσετε αμέσως τα θετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε πράσινο τσάι κάθε μέρα


Λιναρόσπορος κατά του καρκίνου

ποιοι είναι οι σύμμαχοι κατά του καρκίνου

Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια  και καταναλώνεται από τον άνθρωπο, είτε με τη μορφή εγχύσεων, σε σκόνες (Gofio παρασκευάσματα) ή λάδια, γιατί έχει υγιεινά λίπη και θεωρείται ότι είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών . Συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων (όπως η δυσκοιλιότητα, οι φλεγμονές του παχέος εντέρου), των καρδιαγγειακών και κυκλοφορικών προβλημάτων (όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη), της ακμής, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η πλειοψηφία αυτών των χρήσεων δεν υποστηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα, αν και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η κατανάλωση του λιναρόσπορου χρησιμεύει για:

 • Την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, κυρίως εκείνων που σχετίζονται με προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του ορθού, και τους καρκίνους του μαστού.
 • Τη μείωση της χοληστερόλης LDL.
 • Τη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ).
 • Την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ήσσονος σημασίας.
 • Τη μείωση του πόνο στους μαστούς που συνδέεται με την έναρξη του έμμηνου κύκλου.
 • Τη θεραπεία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
 • Τη μείωσητου κινδύνου να εμφανιστεί αρτηριοσκλήρυνση.

O λιναρόσπορος περιέχει κάποιες μοριακές δομές που ονομάζονται “lignans”.  Αυτές πιστεύεται ότι μπορούν να ανταγωνιστούν με τα οιστρογόνα (θηλυκές ορμόνες) μέσα στο ανθρώπινο σώμα, σε ορισμένες χημικές αντιδράσεις. Αυτό επιβραδύνει την πρόοδο ορισμένων τύπων καρκίνου, δηλαδή αυτές οι μοριακές δομές μπορεί να είναι σύμμαχοι κατά του καρκίνου.

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση του λιναρόσπορου συνιστάται ιδιαίτερα, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε όχι μόνο για τα οφέλη αλλά και σχετικά με τις αντενδείξεις και τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα τρόφιμα, όπου θα μπορούσε να έχει ορισμένες παρενέργειες, όπως  αλλεργίες, στομαχόπονους, ναυτία, και ήπια αιμορραγία. Αν είστε έγκυος ή πάσχετε από κάποιο είδος χρόνιας ασθένειας, να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: 7 ισχυρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας


Λιναρόσπορος και πράσινο τσάι, σύμμαχοι κατά του καρκίνου

Έχουμε μιλήσει για δύο εξαιρετικά φυσικά προϊόντα σε αυτό το άρθρο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη και, ενδεχομένως, στη θεραπεία του καρκίνου. Θα σας συνιστούσαμε να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας. Ίσως μερικά φλιτζάνια τσαγιού και λίγος λιναρόσπορος, πραγματικοί  σύμμαχοι κατά του καρκίνου,  μπορούν να τα καταφέρουν εκεί όπου πολλά φάρμακα έχουν αποτύχει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition.
 • Zaveri, N. T. (2006). Green tea and its polyphenolic catechins: Medicinal uses in cancer and noncancer applications. In Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.006
 • Boehm, K., Borrelli, F., Ernst, E., Habacher, G., Hung, S. K., Milazzo, S., & Horneber, M. (2009). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005004.pub2

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.