Οι πέντε τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά

Τα Ωμέγα-3 βρίσκονται επίσης στις μεμβράνες των κυττάρων του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής και στα φυσικά έλαια που εξασφαλίζουν την καλή ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.
Οι πέντε τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαρτίου, 2019

Όταν πρόκειται για την υγεία των μαλλιών, δεν έχει σημασία μόνο το τι βάζετε στα μαλλιά σας, αλλά και οι τροφές που καταναλώνετε. Όπως ακριβώς κάθε άλλο μέρος του σώματος, τα ζωντανά και δυνατά μαλλιά εξαρτώνται από μια ισορροπημένη διατροφή. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε ποιές τροφές δυναμώνουν τα μαλλιά σας.

Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος καιρός για να παρατηρήσετε τις αλλαγές στα μαλλιά σας από ότι στο δέρμα σας όταν αλλάζετε τη διατροφή σας. H δερματολόγος Cybele Fishman από τη Νέα Υόρκη αναφέρει για παράδειγμα ότι μια ανεπαρκής διατροφή μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα ακμής μέσα σε μία μόλις εβδομάδα ή να οδηγήσει σε ξηρό, κίτρινο δέρμα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Όμως, οι συνέπειες λόγω ξαφνικής αλλαγής στη διατροφή μπορεί να χρειαστούν μήνες για να εμφανιστούν στα μαλλιά.

Φυσικά, τα μαλλιά επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες πέρα από το τι τρώτε. Το κάπνισμα, οι ορμονικές ανισορροπίες και η έλλειψη ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν την όψη των μαλλιών και τη διάθεσή σας. Καμία θρεπτική ουσία από μόνη της δεν μπορεί να αντισταθμίσει όλα τα παραπάνω. Στην επίδραση της διατροφής στην υγεία των μαλλιών εστιάζει άρθρο των Goldberg, L. J., & Lenzy, Y.

Πέντε τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά

1. Σολομός, από τις τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά

Πέρα από το ότι αυτό το νόστιμο ψάρι του κρύου νερού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D (στοιχεία απαραίτητα για δυνατά μαλλιά), περιέχει και μια πραγματικά εκπληκτική ποσότητα λιπαρών οξέων Ωμέγα-3. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτά τα λιπαρά οξέα και τα χρειάζεται για την ανάπτυξη των μαλλιών. Περίπου το 3% του στελέχους της τρίχας αποτελείται από αυτά τα λιπαρά οξέα. Τα Ωμέγα-3 βρίσκονται επίσης στις μεμβράνες των κυττάρων του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής και στα φυσικά έλαια που εξασφαλίζουν την καλή ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.

Άλλες επιλογές αν ο σολομός δεν σας ενθουσιάζει: θα μπορούσατε επίσης να εξασφαλίσετε τα ουσιώδη λιπαρά οξέα από ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί καθώς και από το αβοκάντο, τους κολοκυθόσπορους και τα φιστίκια.

Δείτε επίσης: Αποκατάσταση μαλλιών στο σπίτι: Φτιάξτε τα μαλλιά σε λίγα μόλις λεπτά

2. Καρύδια

τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά - καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν σημαντική ποσότητα λιπαρών οξέων Ωμέγα-3. Είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη και βιταμίνη Ε, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες στο DNA. Επειδή τα μαλλιά σπάνια προστατεύονται συστηματικά από τον ήλιο, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Τα καρύδια περιέχουν επίσης χαλκό, ένα μέταλλο που βοηθάει τα μαλλιά να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα και τη λάμψη τους. Άλλες επιλογές: χρησιμοποιήστε καρυδέλαιο ως ντρέσινγκ στη σαλάτα σας ή στο μαγείρεμα.

Διαβάστε το άρθρο: Φυσική θρέψη για δυνατά, υγιή μαλλιά

3. Στρείδια

Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, και η έλλειψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών (συμπεριλαμβανομένων των βλεφαρίδων), καθώς και σε ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής και πιτυρίδα. Ογδόντα πέντε γραμμάρια στρείδια περιέχουν το 493% της καθημερινής ανάγκης σε ψευδάργυρο. Μπορείτε να εξασφαλίσετε μια μικρή ποσότητα ψευδάργυρου από ενισχυμένα δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, όμως τα στρείδια περιέχουν και μια σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών. Η τρίχα αποτελείται από περίπου 97% πρωτεΐνη. Χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις τρίχες που χάνονται με φυσικό τρόπο κάθε μέρα και τα μαλλιά μπορεί να γίνουν ξηρά, εύθραυστα ή αδύναμα. Άλλες επιλογές: εξασφαλίστε ψευδάργυρο από τα καρύδια, το κρέας και τα αβγά , που επίσης δυναμώνουν τα μαλλιά.

4. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν σπουδαία πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας βήτα-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από το σώμα. Κανένα κύτταρο του σώματος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αρκετή βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α βοηθάει επίσης στην προστασία και στην παραγωγή ελαίων που διατηρούν υγιές το τριχωτό της κεφαλής και δυναμώνουν τα μαλλιά. Άλλες επιλογές: τα καρότα, το πεπόνι κανταλούπε, το μάνγκο, η κολοκύθα και τα βερίκοκα αποτελούν καλές πηγές βήτα-καροτίνης.

5. Αβγά

τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά - αυγά

Τα αβγά, μια καλή πηγή πρωτεϊνών, περιέχουν τέσσερα απαραίτητα μέταλλα: ψευδάργυρο, σελήνιο, θείο και σίδηρο. Ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή βοηθάει τα κύτταρα να μεταφέρουν οξυγόνο στους θύλακες των τριχών. Ο πολύ χαμηλός σίδηρος (αναιμία) αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες απώλειας των μαλλιών, ειδικά στις γυναίκες. Άλλες επιλογές: θα μπορούσατε επίσης να αυξήσετε τα αποθέματα σιδήρου σας με την κατανάλωση ζωικών τροφών, συμπεριλαμβάνοντας κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό ή μοσχάρι στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.