Σε τι οφείλεται το κοιλιακό λίπος και πώς καταπολεμάται;

26 Δεκεμβρίου 2016
Στο παρόν άρθρο θα μάθετε σε τι οφείλεται το κοιλιακό λίπος. Θα εστιάσουμε στις παρακάτω αιτίες: έλλειψη πρωτεϊνών, ορμονικές αλλαγές, έλλειψη επαρκούς άσκησης και κακή στάση του σώματος.

Σε τι οφείλεται το κοιλιακό λίπος και πώς καταπολεμάται; Πολλοί άνθρωποι έχουν κοιλιακό λίπος, ακόμα κι αν δεν είναι υπέρβαροι. Δυστυχώς πολλοί δυσκολεύονται να απαλλαγούν από αυτό, ακόμα και αφού δοκιμάσουν διάφορες δίαιτες και κάθε είδους μεθόδους.

Ωστόσο οι προσπάθειές τους μπορεί να ακολουθούν λανθασμένη κατεύθυνση και η λύση για απαλλαγή από το κοιλιακό λίπος μπορεί να μην είναι τελικά τόσο περίπλοκη.

Στο παρόν άρθρο θα μάθετε σε τι οφείλεται το κοιλιακό λίπος. Θα εστιάσουμε στις παρακάτω αιτίες: έλλειψη πρωτεϊνών, ορμονικές αλλαγές, έλλειψη επαρκούς άσκησης και κακή στάση του σώματος.

Σε τι οφείλεται το κοιλιακό λίπος;

το κοιλιακό λίπος

Όταν μιλάμε για υπερβολικό βάρος, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει υπερβολικό λίπος ή ίσως κατακράτηση υγρών σε ορισμένα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα, μπορεί να πρόκειται για την κοιλιά, τους μηρούς, τους βραχίονες, την πλάτη, τους γλουτούς.

Ωστόσο ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για τους άνδρες και τις γυναίκες μέσης ηλικίας είναι το κοιλιακό λίπος.

Ακόμα και λεπτοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κοιλιακό λίπος, από το οποίο δυσκολεύονται να απαλλαγούν παρά το γεγονός ότι χάνουν εύκολα λίπος από άλλα σημεία του σώματός τους.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να σφίξετε τους γλουτούς σας

Παρακάτω θα ανακαλύψετε γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Μια μη ισορροπημένη διατροφή

το κοιλιακό λίπος

Όταν αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε κοιλιακό λίπος και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό, συχνά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μειώσουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε.

H ιδέα ότι θα πρέπει να τρώμε ποιοτικές μη επεξεργασμένες τροφές αντί να μειώσουμε τις θερμίδες γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το αβοκάντο και πώς θα αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα

Για να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που σας βοηθάει να χάσετε κοιλιακό λίπος, θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Προσθέστε μία μερίδα πρωτεΐνης σε κάθε κύριο γεύμα, εναλλάσσοντας τη ζωική πρωτεΐνη (κατά προτίμηση βιολογική) και τη φυτική πρωτεΐνη (όσπρια, ξηροί καρποί, αβοκάντο).
  • Επιλέγετε πλήρη δημητριακά αντί επεξεργασμένα.
  • Βγάλτε τη λευκή ζάχαρη από τη διατροφή σας και καταναλώνετε μέλι, σιρόπι από ζαχαροκάλαμο, πλήρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο κ.λπ..
  • Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένα και υδρογονωμένα λίπη, που υπάρχουν στις τηγανητές τροφές, στις μαργαρίνες και στα γλυκίσματα. Αντί αυτών θα πρέπει να καταναλώνετε υγιεινά λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε φυτικά έλαια ψυχρής έκθλιψης (ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, σησαμέλαιο και λινέλαιο, για παράδειγμα), στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στα λιπαρά ψάρια και στο βούτυρο ή στο ghee.

Τροφικές δυσανεξίες

Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από τροφικές δυσανεξίες χωρίς ακόμα να το γνωρίζουν. Το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε ενοχλήσεις όπως το πρήξιμο στην κοιλιά καθώς και σε πεπτικές διαταραχές.

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχουν διάφορα είδη εξετάσεων για να το διαπιστώσετε. Τα πιο συνηθισμένα είδη δυσανεξίας είναι στη γλουτένη και στη λακτόζη.

Καθιστικός τρόπος ζωής και το κοιλιακό λίπος

το κοιλιακό λίπος και άσκηση

Η άσκηση είναι ζωτική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Κάτι ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι σας βοηθάει να χάσετε βάρος γύρω από τη μέση σας -επειδή η έλλειψη άσκησης μας κάνει να παίρνουμε βάρος στην κοιλιά.

Οι πιο κατάλληλες ασκήσεις είναι οι ασκήσεις μέτριας ως υψηλής έντασης. Αρκεί να κάνετε τις συγκεκριμένες ασκήσεις για μισή ώρα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές επίσης αυξάνουν το κοιλιακό μας λίπος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση ή κοντά σε αυτή. Ωστόσο και οι νεαρές γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνου μπορεί να παρουσιάσουν ορμονικές αλλαγές.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης ζωτική για τη ρύθμιση των ορμονών. Τα συμπληρώματα όπως η ρίζα μάκα, η λυγαριά και η γλυκοπατάτα επίσης συμβάλλουν σε αυτή.

Επιπλέον οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη ελαίου πρίμουλας.

Ευτυχώς μερικές ορμονικές διαταραχές εξαφανίζονται με τον καιρό επειδή το σώμα επαναρυθμίζεται με φυσικό τρόπο.

Κακή στάση του σώματος

Όταν κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν μοιάζει να σχετίζεται με την περίπτωσή σας, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε αν το κοιλιακό σας λίπος μπορεί να συνδέεται με την κακή στάση του σώματος.

Πολλοί άνθρωποι που παρουσιάζουν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως λόρδωση ή σκολίωση, έχουν επίσης περιττό λίπος στα πλάγια του σώματός τους. Στις περιπτώσεις αυτές η φυσική νοημοσύνη του σώματός τους τούς βοηθάει με αυτόν τον τρόπο να διατηρούν την ισορροπία τους όταν στέκονται.

Για να λύσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα το καλύτερο είναι να κάνετε ασκήσεις αποκατάστασης της στάσης του σώματος. Αυτές θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να αυξήσετε την ευλυγισία και να δυναμώσετε τη σπονδυλική στήλη και τους κοιλιακούς σας, όπως θα έκανε μια επίσκεψη σε κάποιο φυσιοθεραπευτή.