Η σημασία του κλάματος. Μάθετε περισσότερα για το θέμα

Το να μην κλαίτε σας στερεί την ευκαιρία να διορθώσετε ό,τι σας πήρε το χαμόγελό σας. Μερικοί λένε ότι το κλάμα είναι σημάδι αδυναμίας, όμως στην πραγματικότητα είναι σημάδι δύναμης και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε πιο εύκολα τη λύπη σας. Μάθετε παρακάτω ποια είναι η σημασία του κλάματος.
Η σημασία του κλάματος. Μάθετε περισσότερα για το θέμα
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μερικοί λένε ότι το κλάμα είναι σημάδι αδυναμίας, όμως στην πραγματικότητα είναι σημάδι δύναμης και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε πιο εύκολα τη λύπη σας. Μάθετε παρακάτω ποια είναι η σημασία του κλάματος.

Το να μην κλαίτε σας κάνει να αισθάνεστε γενναίοι και αρκετά δυνατοί ώστε να μην αφήσετε τα δάκρυα να κυλήσουν. Συχνά πιστεύουμε ότι γυρίζοντας την πλάτη μας σε ένα πρόβλημα το λύνουμε. Ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό.

Όταν είμαστε μικροί, κλαίμε σχεδόν για τα πάντα. Αν πέσουμε, ξεσπάμε σε κλάματα. Αν κάποιος μας πληγώσει, δεν φοβόμαστε να κλάψουμε.

Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, οι στιγμές αυτές γίνονται όλο και λιγότερο συχνές.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα δάκρυα και το κλάμα.

 

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το κλάμα κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπονται. Αυτό όχι μόνο επειδή κάνει τους γύρω μας να αισθάνονται άβολα, αλλά και επειδή λέει κάτι για μας.

Πολλοί πιστεύουν ότι το κλάμα κάνει το άτομο να φαίνεται αδύναμο. Πιστεύουν πως δείχνει ότι το άτομο δεν ξέρει να ελέγχει τα συναισθήματά του και να συγκρατείται. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι εξαιρετικά βλαβερός.

Η σημασία του κλάματος: Το να μην κλαίτε κάνει τα πάντα χειρότερα

Γυναίκα που κλαίει- η σημασία του κλάματος

Ακόμα και αν καταφέρετε να συγκρατήσετε αυτήν τη σωματική αντίδραση, η ψυχή σας κλαίει. Φωνάζει να βγάλετε τον πόνο από μέσα σας.

Όπως όταν πληγωνόμαστε τρέχει αίμα, όταν πληγώνεται η καρδιά μας κλαίμε. Το να αποφεύγουμε το κλάμα μας κάνει να κλείνουμε μέσα μας όλα όσα πρέπει να βγάλουμε από μέσα μας.

Φανταστείτε ότι το άτομο που αγαπάτε περισσότερο σας πληγώνει και συνεχίζει να σας πληγώνει επειδή δεν μπορείτε να πείτε τίποτα.

Μένετε σιωπηλοί και δέχεστε τη μία απογοήτευση μετά την άλλη. Στο μεταξύ, μια μάχη που δεν θέλετε να δώσετε διεξάγεται αθόρυβα μέσα σας.

Όλος αυτός ο πόνος, οι σκέψεις που έχουν γίνει φαύλος κύκλος και τα αρνητικά συναισθήματα, που σας πνίγουν, θα μετατραπούν σε κάτι κακό.

Γυναίκα που κλαίει- η σημασία του κλάματος

Στην αρχή το σώμα σας θα προσπαθήσει να σας προειδοποιήσει με σωματικό πόνο. Μια σοβαρή ημικρανία, ένας πόνος στο στομάχι, ένας ενοχλητικός πόνος κάπου στο σώμα σας…

Τότε αρχίζετε να κατεβάζετε τους διακόπτες, σαν να ήσασταν ηλεκτρικός πίνακας. Μετατρέπεστε σε ένα άχρωμο άτομο και όλος ο πόνος που προσπαθήσατε να συγκρατήσετε θα σφραγιστεί μέσα σας και δεν θα βγει ποτέ.

Είναι αλήθεια ότι εξακολουθεί να υπάρχει τρόπος να αλλάξετε τα πράγματα, όμως θα είναι πολύ πιο δύσκολο αν φτάσετε σε αυτό το σημείο. Για αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να περιμένετε τόσο πολύ.

Το να μην κλαίτε δεν σας κάνει καλό. Συνειδητοποιήστε τη σημασία του κλάματος, αφήστε τα δάκρυα να κυλήσουν και αισθανθείτε την ανακούφιση που αυτό φέρνει.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Όταν η ανάγκη για κλάμα γίνεται πολύ δυνατή.

 

Η σημασία του κλάματος: Αναγνωρίστε και εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας

Γυναίκα ξαπλωμένη πάνω σε φύλλα- η σημασία του κλάματος

Τα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, είναι απαραίτητα. Δεν έχουμε λόγο να στενοχωριόμαστε ακόμα περισσότερο επειδή αισθανόμαστε λύπη. Η λύπη μας επιτρέπει να καταλάβουμε την πραγματική αξία του αντιθέτου της: της χαράς.

Το να μην κλαίμε είναι λάθος, όμως το να μην αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος.

Θέλουμε τόσο πολύ να αποφύγουμε να βιώσουμε αυτά τα συναισθήματα που προσπαθούμε να τα αρνηθούμε. Δεν είναι αλήθεια ότι, όταν κάτι σας κάνει χαρούμενους, το ξαναζείτε στη φαντασία σας και το συνειδητοποιείτε καλύτερα; Γιατί να μην κάνετε το ίδιο με τα αρνητικά συναισθήματα ώστε να τα αφήσετε πραγματικά να φύγουν;

Τα πιο σκοτεινά μας συναισθήματα προσπαθούν να μας προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά και ότι οι άνθρωποι γύρω μας δεν είναι οι σωστοί για μας, ή ότι δεν θα έπρεπε να αντιδρούμε με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορεί να έχουν σωματικές συνέπειες.

Αν προτιμάμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να κλειδώσουμε όλα όσα αισθανόμαστε μέσα σε ένα κουτί βαθιά μέσα μας, δεν υπάρχει δυνατότητα συναισθηματικής κάθαρσης.

Πρόκειται για ένα είδος αυτοκαταστροφής.

Τα πράγματα είναι στα αλήθεια πολύ πιο εύκολα και πιο απλά από αυτό. Εμείς δυσκολεύουμε τον εαυτό μας με τις λανθασμένες πεποιθήσεις μας, οι οποίες δεν μας κάνουν καλό.

Είναι ουσιαστικό να παρατηρούμε τα συναισθήματά μας, είτε μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά είτε άσχημα και να τα εκφράζουμε. Μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας μιλώντας, κλαίγοντας, ουρλιάζοντας, τρέχοντας… Κάντε ό,τι θέλετε, αλλά βγάλτε τα από μέσα σας.

Η σημασία του κλάματος: Η καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο

Γυναίκα κλαίει μπρούμυτα στο κρεβάτι η σημασία του κλάματος

Το να μην κλαίτε σας εμποδίζει να ανακαλύψετε την καλύτερη ανακούφιση από κάθε είδους πόνο. Δεν χρειάζεστε χάπια, ούτε κάποιο άλλο παυσίπονο φάρμακο.

Τα δάκρυα επιτρέπουν στο συσσωρευμένο άγχος να απελευθερωθεί. Το κλάμα μας κάνει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα.

Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Ό,τι και αν συμβαίνει, κλάψτε. Απελευθερώστε όλη τη ματαίωση, την πικρία, τον θυμό, την ανησυχία, τις βασανιστικές σκέψεις… Αφήστε τα δάκρυα να κυλήσουν!

Αφού κλάψετε πολύ χωρίς να συγκρατείτε τον εαυτό σας, θα συνειδητοποιήσετε ότι αισθάνεστε σαν να τρέξατε σε μαραθώνιο. Διαβάστε ακόμα την έρευνα των Δρ. Gracanin σχετικά με το γιατί κάνει καλό το κλάμα εδώ.

Θα είστε κουρασμένοι αλλά επιτέλους ήρεμοι. Το πρόσωπό σας θα είναι κόκκινο και τα μάτια σας πρησμένα, όμως η ψυχή σας θα είναι γαλήνια.

Έτσι θα μπορέσετε να ξεκινήσετε από την αρχή, να λάβετε σωστές αποφάσεις και να προχωρήσετε μπροστά.

Το να μην κλαίτε σας στερεί την ευκαιρία να διορθώσετε ό,τι σας πήρε το χαμόγελό σας. Καταλάβετε ποια είναι η σημασία του κλάματος και αφήστε τα δάκρυα να κυλήσουν.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.