Πως ενεργούν στο σώμα σας τα ενεργειακά ποτά;

Πέρα από το ότι προκαλούν εξάρτηση, τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Ένα μόνο κουτάκι περιέχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης με έξι φλιτζάνια τσάι.
Πως ενεργούν στο σώμα σας τα ενεργειακά ποτά;
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα ενεργειακά ποτά έχουν γίνει πραγματικά δημοφιλή κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και οι επιδράσεις τους στην υγεία βρίσκονται υπό μελέτη.

Το RedBull είναι ίσως το πιο γνωστό από αυτά και καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο για τη διέγερση του εγκεφάλου εκείνων που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, πρέπει να καταβάλουν έντονη σωματική προσπάθεια και αντιμετωπίζουν διάφορες αγχογόνες καταστάσεις.

Με το σλόγκαν “το RedBull δίνει φτερά” η εταιρεία έχει πείσει εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ότι το ποτό της αποτελεί έναν τρόπο αναζωογόνησης μετά από μεγάλη διανοητική και σωματική καταπόνηση ως αποτέλεσμα πολύωρης εργασίας, μελέτης για σχολικές εξετάσεις κλπ.

Το ποτό παρατείνει αποτελεσματικά τη διαθέσιμη ενέργεια όταν το σώμα το χρειάζεται. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις ένα κουτάκι μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Η καθημερινή κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Γιατί τα ενεργειακά ποτά βλάπτουν την υγεία σας;

Γιατί τα ενεργειακά ποτά βλάπτουν την υγεία σας;

Τα ενεργειακά ποτά είναι αναψυκτικά που συνδυάζουν ουσίες όπως καφεΐνη, αμινοξέα (όπως ταυρίνη), υδατάνθρακες (όπως η γλυκορονολακτόνη, ένα παράγωγο της γλυκόζης), βιταμίνες και, σε μερικές περιπτώσεις, εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών, όπως τζίνσενγκ ή γκουαράνα.

Μόλις ένα κουτάκι από αυτά τα ποτά περιέχει αυξημένες ποσότητες καφεΐνης, που ισούνται με τέσσερα φλιτζάνια καφέ, δύο εσπρέσο, τέσσερα κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα ή έξι φλιτζάνια τσάι: περίπου 300 mg.

Ένα υγιές άτομο μπορεί να καταναλώνει από 100 ως 300 mg καφεΐνης την ημέρα, με μέγιστη ποσότητα τα 400 mg. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η δοσολογία αυτή δεν θέτει κίνδυνο για την υγεία. Αυτό ισχύει όταν δεν συνδυάζεται με άλλες ουσίες όπως το οινόπνευμα.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός ή η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως:

 • Ταχυκαρδία.
 • Αίσθημα καρδιακών παλμών ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Αϋπνία.
 • Νευρικότητα.
 • Έλλειψη κινητικού συντονισμού.

Επιπλέον ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ο συνδυασμός της καφεΐνης με άλλες ουσίες, που μπορεί να αποβεί πραγματικά επικίνδυνος. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η ασπαρτάμη που περιέχουν τα ποτά αυτά είναι καρκινογόνος. Στην επίδραση της ασπαρτάμης και της σακχαρίνης στον οργανισμό αναφέρεται μελέτη των Anton, S. D., Martin, C. K., Han, H., Coulon, S., Cefalu, W. T., Geiselman, P., & Williamson, D. A.

Τα συγκεκριμένα ποτά τείνουν επίσης να προκαλούν εξάρτηση, κάνοντας τον καταναλωτή να μην αισθάνεται ποτέ ικανοποιημένος με ένα κουτάκι και να πίνει περισσότερο.

Θα βρείτε ενδιαφέρον το άρθρο: 8 φυσικές θεραπείες για να περιορίσετε το άγχος

Μερικές χώρες έχουν απαγορέψει την πώληση RedBull και άλλων ενεργειακών ποτών

Υπολογίζεται ότι 3,5 εκατομμύρια κουτάκια RedBull διανέμονται σε 143 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο τα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα συγκεκριμένα ποτά στην υγεία έχουν ανησυχήσει τις αρχές διαφόρων χωρών. Σήμερα τα ενεργειακά ποτά έχουν απαγορευτεί στη Νορβηγία, στη Δανία και στην Ουρουγουάη.

Στο Κουβέιτ τα ενεργειακά ποτά απαγορεύτηκαν στους ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Αυτό έγινε μετά από το θάνατο δύο μελών της εθνικής ομάδας σκουός από καρδιακή προσβολή μετά την κατανάλωση τους.

Δείτε το άρθρο: Πώς να ξεχωρίσετε την καρδιακή προσβολή από την κρίση πανικού

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των ενεργειακών ποτών;

ενεργειακά ποτά - κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ενεργειακά ποτά τίθενται όταν αυτά καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό. Επίσης όταν συνδυάζονται με άλλες ουσίες όπως το οινόπνευμα.

Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί το πόσο επικίνδυνα είναι τα συγκεκριμένα ποτά. Όμως προς το παρόν οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους μερικές προειδοποιήσεις όσον αφορά στις πιθανές επιδράσεις τους:

 • Δεν θα πρέπει να καταναλώνονται μετά από έντονη σωματική άσκηση. Οι ιδιότητες ενίσχυσης της ενέργειας που διαθέτουν αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή καρδιακή προσβολή.
 • Δεν ενυδατώνουν. Η διουρητική δράση της καφεΐνης στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
 • Λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε ουσίες που αραιώνουν το αίμα, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία, επειδή η καρδιά δουλεύει λιγότερο για την άντληση του αίματος αλλά με αυξημένη ένταση.
 • Η ανάμειξη RedBull και άλλων ενεργειακών ποτών με οινόπνευμα μπορεί να αποβεί μοιραία, επειδή προσβάλλεται απευθείας το συκώτι.
 • Η κατανάλωση ενός κουτιού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αμετάκλητων νευρολογικών διαταραχών.
 • Οι έγκυες και τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ευαισθησία στην καφεΐνη και διαταραχές της πήξης του αίματος θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα ενεργειακά ποτά.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.