Το σώμα σας και τα ενεργειακά ποτά

· 24 Αυγούστου 2016
Πέρα από το ότι προκαλούν εξάρτηση, τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Ένα μόνο κουτάκι περιέχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης με έξι φλιτζάνια τσάι.

Τα ενεργειακά ποτά έχουν γίνει πραγματικά δημοφιλή κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και οι επιδράσεις τους στην υγεία βρίσκονται υπό μελέτη.

Το RedBull είναι ίσως το πιο γνωστό από αυτά και καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο για τη διέγερση του εγκεφάλου εκείνων που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, πρέπει να καταβάλουν έντονη σωματική προσπάθεια και αντιμετωπίζουν διάφορες αγχογόνες καταστάσεις.

Με το σλόγκαν «το RedBull δίνει φτερά» η εταιρεία έχει πείσει εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ότι το ποτό της αποτελεί έναν τρόπο αναζωογόνησης μετά από μεγάλη διανοητική και σωματική καταπόνηση ως αποτέλεσμα πολύωρης εργασίας, μελέτης για σχολικές εξετάσεις κλπ.

Το ποτό παρατείνει αποτελεσματικά τη διαθέσιμη ενέργεια όταν το σώμα το χρειάζεται. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις ένα κουτάκι μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Η καθημερινή κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Γιατί τα ενεργειακά ποτά βλάπτουν την υγεία σας;

ygeia-kardias

Τα ενεργειακά ποτά είναι αναψυκτικά που συνδυάζουν ουσίες όπως καφεΐνη, αμινοξέα (όπως ταυρίνη), υδατάνθρακες (όπως η γλυκορονολακτόνη, ένα παράγωγο της γλυκόζης), βιταμίνες και, σε μερικές περιπτώσεις, εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών, όπως τζίνσενγκ ή γκουαράνα.

Μόλις ένα κουτάκι από αυτά τα ποτά περιέχει αυξημένες ποσότητες καφεΐνης, που ισούνται με τέσσερα φλιτζάνια καφέ, δύο εσπρέσο, τέσσερα κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα ή έξι φλιτζάνια τσάι: περίπου 300 mg.

Ένα υγιές άτομο μπορεί να καταναλώνει από 100 ως 300 mg καφεΐνης την ημέρα, με μέγιστη ποσότητα τα 400 mg. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η δοσολογία αυτή δεν θέτει κίνδυνο για την υγεία όταν δεν συνδυάζεται με άλλες ουσίες όπως το οινόπνευμα.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός ή η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως:

 • Ταχυκαρδία.
 • Αίσθημα καρδιακών παλμών ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Αϋπνία.
 • Νευρικότητα.
 • Έλλειψη κινητικού συντονισμού.

Επιπλέον ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ο συνδυασμός της καφεΐνης με άλλες ουσίες, που μπορεί να αποβεί πραγματικά επικίνδυνος. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η ασπαρτάμη που περιέχουν τα ποτά αυτά είναι καρκινογόνα.

Τα συγκεκριμένα ποτά τείνουν επίσης να προκαλούν εξάρτηση, κάνοντας τον καταναλωτή να μην αισθάνεται ποτέ ικανοποιημένος με ένα κουτάκι και να πίνει περισσότερο.

Μερικές χώρες έχουν απαγορέψει την πώληση RedBull και άλλων ενεργειακών ποτών

Υπολογίζεται ότι 3,5 εκατομμύρια κουτάκια RedBull διανέμονται σε 143 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο τα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα συγκεκριμένα ποτά στην υγεία έχουν ανησυχήσει τις αρχές διαφόρων χωρών. Σήμερα τα ενεργειακά ποτά έχουν απαγορευτεί στη Νορβηγία, στη Δανία και στην Ουρουγουάη.

Στο Κουβέιτ τα ενεργειακά ποτά απαγορεύτηκαν στους ανηλίκους κάτω των 16 ετών μετά από το θάνατο δύο μελών της εθνικής ομάδας σκουός από καρδιακή προσβολή μετά την κατανάλωση των συγκεκριμένων ποτών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των ενεργειακών ποτών;

energeiako-poto

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ενεργειακά ποτά τίθενται όταν αυτά καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό ή συνδυάζονται με άλλες ουσίες όπως το οινόπνευμα.

Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί το πόσο επικίνδυνα είναι τα συγκεκριμένα ποτά, όμως προς το παρόν οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους μερικές προειδοποιήσεις όσον αφορά στις πιθανές επιδράσεις τους:

 • Δεν θα πρέπει να καταναλώνονται μετά από έντονη σωματική άσκηση, καθώς οι ιδιότητες ενίσχυσης της ενέργειας που διαθέτουν αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή καρδιακή προσβολή.
 • Δεν ενυδατώνουν. Η διουρητική δράση της καφεΐνης στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
 • Λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε ουσίες που αραιώνουν το αίμα, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία, επειδή η καρδιά δουλεύει λιγότερο για την άντληση του αίματος αλλά με αυξημένη ένταση.
 • Η ανάμειξη RedBull και άλλων ενεργειακών ποτών με οινόπνευμα μπορεί να αποβεί μοιραία, επειδή προσβάλλεται απευθείας το συκώτι.
 • Η κατανάλωση ενός κουτιού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αμετάκλητων νευρολογικών διαταραχών.
 • Οι έγκυες και τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ευαισθησία στην καφεΐνη και διαταραχές της πήξης του αίματος θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα ενεργειακά ποτά.