Σπιτικά τεχνάσματα για μια κουζίνα και ένα μπάνιο χωρίς κακοσμίες

Εκτός από τον καθαρισμό, ο καλός αερισμός του μπάνιου και της κουζίνας είναι ένα από τα κλειδιά για την αποφυγή της συσσώρευσης κακών οσμών.
Σπιτικά τεχνάσματα για μια κουζίνα και ένα μπάνιο χωρίς κακοσμίες

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Σπίτι χωρίς κακοσμίες; Όλοι θέλουν ένα σπίτι χωρίς μικρόβια και κακές οσμές. Ωστόσο είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνεται. Όταν μαγειρεύετε, για παράδειγμα, οι ατμοί και τα υπολείμματα κολλάνε στις επιφάνειες του σπιτιού σας. Και, αυτό είναι μόνο η αρχή των δυσάρεστων οσμών στο σπίτι σας.

Τότε, πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις κακές οσμές στο μπάνιο; Εύκολα. Απλά προετοιμάστε τα σπιτικά τεχνάσματα για να διατηρήσετε τη φρέσκια μυρωδιά στην κουζίνα και το μπάνιο σας.

Η κουζίνα είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες και καλά χρησιμοποιούμενες περιοχές του σπιτιού. Όλα τα είδη μυρωδιών συμπυκνώνονται εκεί, κάποια είναι ευχάριστα και άλλα όχι.

Τα απόβλητα αποσυντίθενται και το στρώμα βρωμιάς, μερικές φορές αόρατο, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για σωματική και συναισθηματική υγεία.

Στο μπάνιο, ο κύριος εχθρός είναι η υγρασία. Το δωμάτιο είναι κλειστό, με μικρό αερισμό, υπάρχουν υγρές πετσέτες που είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από άοσμες.

Η πλειοψηφία των συμβατικών αποσμητικών χώρου βλάπτει το περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι για να αρωματίσετε τους χώρους σας.

Συμβουλές για μια άοσμη κουζίνα και ένα μπάνιο χωρίς κακοσμίες

χωρίς κακοσμίες

 

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα είναι απαραίτητο να αερίζετε το δωμάτιο. Και, εννοείται, πετάξτε τα σκουπίδια. Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι ισχυρές μυρωδιές δεν παγιδεύονται.

Βοηθά να ενεργοποιήσετε τον απορροφητήρα. Επιπλέον, ακολουθήστε μία ή περισσότερες από αυτές τις πρακτικές και απλές συμβουλές:

 • Εγχύσεις: Στην κουζίνα έχετε καλούς συμμάχους, όπως είναι το ξύδι, το διττανθρακικό νάτριο και οι φλούδες πορτοκαλιού ή μανταρινιού. Αρκεί να τοποθετήσετε τις φλούδες σε νερό και να τις βράσετε για λίγα λεπτά για να αποκτήσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Λεμόνι: μπορείτε να βάλετε φλούδες λεμονιού σε ένα δοχείο με νερό και να το βάλετε στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, για να εξαλείψετε τη μυρωδιά των τηγανισμένων τροφίμων.
 • Μπορείτε επίσης να βάλετε λεμόνι στο λάδι για να απορροφήσει τις μυρωδιές. Επίσης, ο χυμός λεμονιού βοηθά στην απομάκρυνση και καθαρισμό του λίπους της κουζίνας.
 • Μπαχαρικά: γαρύφαλλο, κανέλα και βανίλια συμβάλλουν στην υγρασία του χώρου. Η κανέλα έχει μια χαλαρωτική, γλυκιά επίδραση και όταν αναμειγνύεται με λίγο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει τα έπιπλα και τα δάπεδα.
 • Καφές: οι ολόκληροι κόκκοι καφέ εξαλείφουν τις κακές οσμές. Απλά τοποθετήστε κόκκους καφέ στις γωνίες της κουζίνας. Ο καφές αποπνέει ένα ευχάριστο άρωμα που απλώνεται σε όλο το σπίτι.
 • Φυτά: μερικά φυτά, όπως το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο δυόσμος και ο βασιλικός, φυτεύονται σε μικρές  γλάστρες και προσφέρουν ένα φυσικό άρωμα.
 • Αποσμητικά χώρου στο σπίτι: μπορείτε να βάλετε εγχύσεις μπαχαρικών σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και να τα χρησιμοποιήσετε εύκολα. Για παράδειγμα, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι ή λεμόνι) συνδυάζονται πολύ καλά με την κανέλα και το λευκό ξύδι.
 • Καθαρισμός: Προσπαθήστε να καθαρίζετε τακτικά το ψυγείο. Μπορείτε να ανανεώσετε τον αέρα τοποθετώντας ένα λεμόνι ή πορτοκαλί κομμένο στο μισό μέσα.

 

Μπάνιο χωρίς κακοσμίες

καθαρό μπάνιο χωρίς κακοσμίες

Δεν είναι αρκετό να έχετε ένα όμορφο, άνετο σπίτι εάν υπάρχει κακοσμία στο μπάνιο. Για να αντισταθμίσετε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά οι χώροι αυτοί και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές θεραπείες στο σπίτι:

 • Σταματήστε την υγρασία: η καλή μυρωδιά στο μπάνιο θα εξαρτηθεί από τον ουσιαστικό παράγοντα πρόληψης της υγρασίας. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να τοποθετήσετε μερικές μικρές μερίδες ρυζιού ή λαχανικών σε ένα δοχείο.
 • Στέγνωμα πετσετών: είναι σημαντικό να τις κρεμάτε μετά από κάθε χρήση, επειδή η απομάκρυνσή τους από την υγρασία θα τους δώσει μια κακή οσμή. Συνιστάται να τις αλλάζετε μία φορά την εβδομάδα: τις πλένετε και τις μαλακώνετε στο ξύδι.
 • Αρωματίστε το δωμάτιο με φυσικά αποστάγματα: τα αποξηραμένα λουλούδια είναι ιδανικά για τον αρωματισμό των δωματίων. Ανακατέψτε τα και βάλτε τα σε ένα μπολ ή σε μια μικρή τσάντα. Το άρωμά τους μπορεί να ενισχυθεί με λίγη αλκοόλη ή έλαιο τριαντάφυλλου.
 • Το πορτοκάλι ή ο φλοιός λεμονιού είναι επίσης χρήσιμα για αυτό το μέρος του σπιτιού, ειδικά όταν συνοδεύονται από χοντρό αλάτι.
 • Επωφεληθείτε από το διττανθρακικό νάτριο: αυτό το προϊόν είναι ένας εξαιρετικός εξουδετερωτής οσμών. Χρησιμοποιείται για ψεκασμό σε κουρτίνες, χαλιά, ράφια και ακόμη και παπούτσια που διατηρούν την υγρασία στο εσωτερικό τους.
 • Χρησιμοποιήστε ξύδι: το ξύδι, εκτός από το να απομακρύνει τις οσμές, αφήνει επίσης τα πλακάκια καθαρά και λαμπερά. Σταματά και εξαλείφει την παραγωγή μυκήτων και μούχλας, τα οποία είναι κοινά σε αυτή την περιοχή.

Η επίτευξη μιας καλής οσμής στην κουζίνα και στο μπάνιο δεν είναι τόσο περίπλοκη. Το κλειδί είναι ο καθαρισμός και η καλή χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων. Ε ίναι φτηνές λύσεις που προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αποκτήστε ένα μπάνιο χωρίς κακοσμίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bagińska, E. (2015). Piotr Oczko, Miotła i krzyż. Kultura sprzątania w dawnej Holandii, albo historia pewnej obsesji, Wydawnictwo Collegium Columbinum, Kraków 2013, ss. 781 + X, ilustracje. Studia Podlaskie. https://doi.org/10.15290/sp.2014.22.15
 • Wójcik, P., & Tomaszewska, B. (2005). Biotechnologia w remediacji zanieczyszczeń organicznych. Prace Przeglądowe, Biotechnologia.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.