Σπιτικές θεραπείες για μείωση της κακής χοληστερίνης

Η βρώμη, πέρα από το ότι αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους και σακχάρου στις αρτηρίες, μειώνει τη χοληστερίνη σας. Οι διαλυτές ίνες εμποδίζουν την απορρόφησή της και προάγουν την αποβολή της.
Σπιτικές θεραπείες για μείωση της κακής χοληστερίνης
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μείωση της κακής χοληστερίνης φυσικά; Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που το σώμα χρειάζεται σε ορισμένες ποσότητες για να παραμείνει υγιές και να λειτουργεί σωστά. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας είναι συνηθέστερα γνωστή ως «κακή χοληστερίνη», επειδή μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να προκαλέσει διάφορα είδη ασθενειών. Από την άλλη πλευρά, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας είναι το καλό είδος χοληστερίνης, επειδή βοηθάει στην αποστολή της κακής χοληστερίνης στο συκώτι, όπου αποβάλλεται από το σώμα.

Τα κύτταρα έχουν μια ορισμένη ποσότητα χοληστερίνης, την οποία το σώμα κατανέμει ανάλογα με τις ανάγκες του. Όμως, πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση κακής χοληστερίνης στο σώμα, φράσσοντας τις αρτηρίες και κάνοντάς τες να σκληραίνουν. Όταν οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους, η ροή του αίματος γίνεται πιο δύσκολη. Οι αρτηρίες στενεύουν και σταδιακά εμποδίζουν την κυκλοφορία. Δεδομένων των υψηλών κινδύνων που δημουργεί αυτή η κατάσταση, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε συνήθειες που θα μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και θα αποτρέψουν σοβαρές συνέπειες στο μέλλον. Έχετε ήδη υψηλή χοληστερίνη; Αν υποφέρετε από αυτό το πρόβλημα, σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε μερικές από τις θεραπείες που παρουσιάζονται στο σημερινό άρθρο για τη μείωση της κακής χοληστερίνης.

Έγχυμα σημύδας

Η σημύδα είναι ένα δέντρο με εξαιρετικές αποτοξινωτικές ιδιότητες, επειδή οδηγεί στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα και της υπερβολικής χοληστερίνης από το αίμα. Για να ωφεληθείτε από αυτή, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πίνετε ένα έγχυμα φτιαγμένο από φύλλα σημύδας τρεις φορές την ημέρα.

Συστατικά

 • 1/2 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα σημύδας
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Προετοιμασία

Βράστε το νερό και προσθέστε τα φύλλα σημύδας. Σιγοβράστε τα για πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Απομακρύνετε το έγχυμα από το μάτι της κουζίνας και αφήστε το στην άκρη για άλλα δέκα λεπτά πριν το πιείτε στη συνιστώμενη δόση.

Γάλα βρώμης για τη μείωση της κακής χοληστερίνης

βρωμη θεραπείες για μείωση της κακής χοληστερίνης

Η βρώμη είναι μία από τις θρεπτικότερες τροφές που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, που κάνουν το σώμα να απορροφά λιγότερα λίπη και σάκχαρα στη ροή του αίματος -και αυτό βοηθάει στη μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερίνης. Για να ωφεληθείτε στο μέγιστο από τη βρώμη, συνιστούμε να φτιάξετε γάλα βρώμης και να πίνετε αρκετά ποτήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συστατικά

 • 3 κουταλιές της σούπας βρώμη
 • 1 λίτρο νερό

Προετοιμασία

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε τρεις κουταλιές της σούπας βρώμη σε ένα βάζο και να ρίξετε ένα λίτρο νερό από πάνω. Αφήστε το μείγμα στην άκρη για μία νύχτα και την επόμενη μέρα απλώς στραγγίξτε το χρησιμοποιώντας το καπάκι. Καταναλώστε το κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Νερό μελιτζάνας

Το νερό μελιτζάνας έχει γίνει περισσότερο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, από τότε που αποδείχτηκε ότι, όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν νερό μελιτζάνας μειώνουν επίσης τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης τους. Η ωφέλεια αποδίδεται στην περιεκτικότητα της μελιτζάνας σε νασουνίνη, μια φυτοθρεπτική ουσία που βοηθάει στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την έρευνα των Δρ. Ali et. al. εδώ.

Συστατικά

 • 1 μελιτζάνα
 • 2 λίτρα νερό

Προετοιμασία

Κόψτε τη μελιτζάνα σε φέτες και βράστε τη σε δύο λίτρα νερό. Όταν βράσει για μερικά λεπτά, απομακρύνετε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι από αυτό το υγρό αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κόκκινο κρασί και μαϊντανός

θεραπείες για μείωση της κακής χοληστερίνης μαιντανος

Η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται πολυφαινόλες. Ωστόσο, οι πολυφαινόλες δεν βοηθούν μόνο στον έλεγχο των επιπέδων της κακής χοληστερίνης -διεγείρουν επίσης την παραγωγή καλής χοληστερίνης.

Από την άλλη πλευρά, ο μαϊντανός περιέχει υψηλή ποσότητα φλαβονοειδών και λειτουργεί επίσης ως αγγειοδιασταλτικό, χάρη στην περιεκτικότητά του σε απιόλη.

Όταν συνδυάζετε τα δύο αυτά συστατικά σε μία συνταγή, εξασφαλίζετε ένα εξαιρετικό μείγμα για τη μείωση της κακής χοληστερίνης και τη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Συστατικά

 • 70 γραμμάρια κόκκινο κρασί
 • 50 γραμμάρια μαϊντανός

Προετοιμασία

Αναμείξτε τα δύο παραπάνω συστατικά σε μια μεγάλη κανάτα και βεβαιωθείτε ότι τη σφραγίζετε αεροστεγώς για δώδεκα ημέρες. Μετά το διάστημα αυτό, απολαύστε ένα φλιτζάνι από αυτό το μείγμα μετά από κάθε γεύμα.

Έγχυμα αγκινάρας

Το έγχυμα από αγκινάρες είναι θαυμάσιο για τον καθαρισμό του σώματος, την αποβολή των τοξινών και τη μείωση της κακής χοληστερίνης. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση εγχύματος αγκινάρας μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε ευκολότερα.

Συστατικά

 • 2 φύλλα αγκινάρας
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Προετοιμασία

Βράστε τα φύλλα αγκινάρας σε ένα φλιτζάνι νερό για δεκαπέντε λεπτά πριν τα απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα στην άκρη για πέντε ακόμα λεπτά. Συνιστάται να πίνετε το συγκεκριμένο έγχυμα με άδειο στομάχι. Ωστόσο, οι άνθρωποι με πεπτικά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς αυτό το έγχυμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Achrem-Achremowicz, Jacek & Kepczyńska, Elzbieta & Zylewski, Marek & Janeczko, Zbigniew. (2009). Synthesis of betulin derivatives and the determination of their relative lipophilicities using reversed-phase thin-layer chromatography. Biomedical chromatography : BMC. 24. 261-7. 10.1002/bmc.1282.
 • Ware, M. (2017). ”Eggplant health benefits and tasty tips”. Medical News Today. [Online] Avaiable at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359.php
 • Brazier, Y. (2017). ”Is red wine good for you?” Medical News Today. [Online] Avaiable at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265635.php
 • Vasilenko IK, Semenchenko VF, Frolova LM et al. The pharmacological properties of the triterpenoids from birch bark. Eksp Klin. Farmakol 1993; 56(4): 53-5. 
 • Carnat A, Lacouture I, Fraisse D et al. Standarization of the Birch Leaf. Ann Pharm Fr, 1996; 54(5): 231-5.

 • Zaragozá F, Ladero M, Rabasco A et al. Plantas Medicinales (Fitoterapia Práctica). Segunda Edición, 2001. pp 136-8.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.