Σπιτικές θεραπείες για την αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων

Όταν τρίβετε τους κάλους σας με ελαφρόπετρα, ο πόνος μειώνεται και η ίαση επιταχύνεται. Η ελαφρόπετρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εύκολα και στις πιο ευαίσθητες περιοχές των ποδιών σας.
Σπιτικές θεραπείες για την αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μάθετε σήμερα για την αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων. Οι κάλοι μπορούν να γίνουν ένα σοβαρό πρόβλημα, κάνοντας το δέρμα να παχύνει, να σκληρύνει και να κιτρινίσει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης ή τριβής. Ενώ οι κάλοι συνήθως εμφανίζονται στα πόδια, μπορούν επίσης να παρουσιαστούν και σε άλλα μέρη του σώματος τα οποία δέχονται ισχυρή πίεση ή τριβή.

Η πιο συνηθισμένη αιτία εμφάνισης κάλων στα πόδια είναι το να φοράτε υπερβολικά στενά παπούτσια για πολύ μεγάλα διαστήματα όπως τονίζει και το Πανεπιστήμιο Des Moines. Αν φοράτε στενά παπούτσια για μεγάλες χρονικές περιόδους, αυτό θα οδηγήσει στην εμφάνιση κάλων. Άλλες πιθανές αιτίες είναι το να περπατάτε ξυπόλυτοι, το να φοράτε παπούτσια χωρίς κάλτσες και το να επιδίδεστε σε αθλήματα κατά τα οποία ασκείται μεγάλη πίεση στα πόδια σας.

Οι κάλοι, πέρα από το ότι είναι αντιαισθητικοί, μπορούν να γίνουν επίσης οδυνηροί αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Ευτυχώς υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι που διευκολύνουν την αφαίρεσή τους και αποκαθιστούν τη λεία και απαλή υφή του δέρματός σας. Έχετε κάλους στα πόδια σας; Μη χάσετε τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες για την απομάκρυνσή τους.

Χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για την αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων

Πριν δοκιμάσετε κάποια άλλη θεραπεία για τους κάλους, προσπαθήστε να τρίψετε τα συγκεκριμένα σημεία με μια ελαφρόπετρα, η οποία χρησιμοποιείται εύκολα ακόμα και στις πιο ευαίσθητες περιοχές των ποδιών σας. Η ελαφρόπετρα βοηθάει στην αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων επειδή διευκολύνει την απομάκρυνση του νεκρού και ξηρού δέρματος, ενώ μειώνει τον πόνο σας και επιταχύνει το χρόνο αποκατάστασης του δέρματος.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Βυθίστε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για δέκα λεπτά για να μαλακώσει το δέρμα.
 • Χρησιμοποιώντας μια ελαφρόπετρα τρίψτε απαλά την περιοχή από τη μια πλευρά προς την άλλη για τρία με πέντε λεπτά.
 • Στεγνώστε τα πόδια σας και τοποθετήστε ένα πανί μουσκεμένο με καστορέλαιο πάνω στον κάλο, καλύπτοντάς τον με έναν επίδεσμο και αφήνοντας το καστορέλαιο να δράσει όλη τη νύχτα.
 • Την επόμενη μέρα ξεπλύντε το καστορέλαιο και πλύντε καλά τα πόδια σας. Συνεχίστε να εφαρμόζετε μερικές σταγόνες καστορέλαιο αρκετές φορές την ημέρα.
Αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων - Λευκό ξίδι σε κανάτα

Λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αφαίρεσης των κάλων χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε οξέα, που μαλακώνουν το δέρμα. Η θεραπεία αυτή έχει επίσης αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση και μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης της πάσχουσας περιοχής.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Πριν πάτε για ύπνο, αναμείξτε ένα μέρος λευκό ξύδι με τρία μέρη νερό.
 • Τρίψτε απευθείας τον κάλο με το μείγμα.
 • Καλύψτε την περιοχή με έναν επίδεσμο και αφήστε το μείγμα να δράσει όλη τη νύχτα.
 • Το πρωί κάντε απολέπιση στην περιοχή με μια ελαφρόπετρα.
 • Τέλος πλύντε προσεκτικά την πάσχουσα περιοχή και χρησιμοποιήστε μια καλή κρέμα για να ενυδατώσετε το δέρμα σας.

Μαγειρική σόδα

Αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων - Μαγειρική σόδα σε μπολ

Το προϊόν αυτό, το οποίο πιθανώς έχετε ήδη στο σπίτι, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να απαλλαγείτε από τους κάλους. Η μαγειρική σόδα δρα ως φυσικό απολεπιστικό που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τους σκληρούς κάλους, διευκολύνοντας την αφαίρεσή τους. Καταπολεμά επίσης τις βακτηριακές λοιμώξεις και τις μυκητιάσεις.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Προσθέστε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε μια λεκάνη με λίγο ζεστό νερό και βυθίστε σε αυτό τα πόδια σας για δεκαπέντε λεπτά.
 • Τρίψτε την πάσχουσα περιοχή με μια ελαφρόπετρα για να απομακρύνετε το νεκρό δέρμα που έχει απομείνει.

Λεμόνι

Αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων - Λεμόνια ολόκληρα και κομμένα σε φέτες

Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μαλακώνει το σκληρό δέρμα του κάλου, διευκολύνοντας την αφαίρεσή του.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Μπορείτε να εφαρμόσετε χυμό λεμονιού απευθείας πάνω στον κάλο και να τον αφήσετε να στεγνώσει. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία δύο με τρεις φορές την ημέρα.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε έναν παχύρρευστο πολτό χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού και λίγη μαγιά. Τον εφαρμόζετε στον κάλο, τον καλύπτετε με έναν επίδεσμο και τον αφήνετε να δράσει όλη τη νύχτα.

Σκόρδο

Αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων - Σκόρδο

Το σκόρδο διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές και αντιμηκυτιακές ιδιότητες, που βοηθούν στην αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνουν διάφορες δερματικές μολύνσεις.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Λιώστε μια σκελίδα σκόρδο και τοποθετήστε τη απευθείας πάνω στον κάλο, καλύπτοντάς τη με έναν επίδεσμο. Αφήστε τη να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί πλύντε τα πόδια σας με ζεστό νερό.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να λιώσετε μερικές σκελίδες σκόρδο και να τις ανακατέψετε με αλάτι για να φτιάξετε έναν πολτό. Απλώστε τον πολτό απευθείας πάνω στον κάλο και καλύψτε τον με έναν επίδεσμο για τρεις ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα βγάλτε τον επίδεσμο και ο κάλος θα αφαιρεθεί εύκολα με τη βοήθεια μιας ελαφρόπετρας.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bishop S. (2012). Home treatment options for corns and calluses.
  newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-treatment-options-for-corns-and-calluses/
 • Corns and calluses. (n.d.).
  medlineplus.gov/cornsandcalluses.html
 • How to treat corns and calluses. (n.d.)
  aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/corns-and-calluses

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.