Αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων! Μάθετε πώς!

Η ελαφρόπετρα μας επιτρέπει να απομακρύνουμε το νεκρό δερματικό ιστό. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε μετά από ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο ή, ακόμα καλύτερα, μετά από άλλες θεραπείες, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η αποτελεσματικότητά της.
Αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων! Μάθετε πώς!
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δώσουμε συμβουλές για την αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων. Οι  κάλοι είναι ρόζοι ή σκληρύνσεις στο δέρμα που γενικά εμφανίζονται στα δάχτυλα των ποδιών και σε άλλα σημεία του πέλματος. Το πρόβλημα αυτό προκύπτει όταν ασκείται υπερβολική πίεση ή τριβή στα πέλματα ή στα χέρια, κάτι που πυροδοτεί ένα μηχανισμό άμυνας του δέρματος, στα πλαίσια του οποίου το δέρμα προσπαθεί να προστατευτεί ώστε να μη δημιουργηθούν φουσκάλες ή πληγές που θα μπορούσαν να μολυνθούν. Αν και αρχικά οι κάλοι ίσως να μην προκαλούν πόνο ή ερεθισμό, με τον καιρό μπορεί να γίνουν οδυνηροί και να δυσκολεύουν πολύ το περπάτημα και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να ξεφλουδίζουν ή να κόβουν τους κάλους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την αντιαισθητική εμφάνιση του ξηρού, χοντρού δέρματος. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό και να αφήσει το δέρμα εκτεθειμένο σε μολύνσεις, που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές για την αφαίρεση των κάλων και να είμαστε πολύ υπομονετικοί κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Αν και υπάρχει μια σειρά σπιτικών θεραπειών που μπορούν να συμβάλουν στη φυσική αφαίρεση των κάλων, στην περίπτωση των ανθρώπων με διαβήτη ή άλλες παθήσεις που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος συνιστάται να ζητείται η συμβουλή γιατρού. Εσείς που δεν έχετε προβλήματα με τη χρήση σπιτικών θεραπειών, μην παραλείψετε τις παρακάτω συμβουλές και θεραπείες για την αφαίρεση των κάλων.

Συμβουλές για τη φυσική πρόληψη και αφαίρεση των κάλων

Αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων - Πέλμα ποδιού
  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προλάβετε και να αφαιρέσετε τους κάλους είναι να αντικαταστήσετε τα παπούτσια που προκαλούν ερεθισμό σας πόδια σας. Συχνά, η συγκεκριμένη βλάβη προκαλείται από κάποιο παπούτσι που είναι πολύ στενό, ειδικά γύρω από τις άκρες των δαχτύλων. Αν δεν το αλλάξετε, θα είναι δύσκολο να αφαιρέσετε εντελώς τους κάλους. Όσο το δυνατόν συχνότερα θα πρέπει να φοράτε παπούτσια που είναι άνετα και επιτρέπουν τον καλό αερισμό. Εξάλλου, θα πρέπει να προσπαθείτε να φοράτε κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια.
  • Διατηρείτε πάντοτε το δέρμα των πελμάτων σας καθαρό και στεγνό. Αν ιδρώνετε πολύ στα πόδια, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε κάποια πούδρα κατά του ιδρώτα και να φοράτε κάλτσες.
  • Μετά από μια δύσκολη μέρα, ετοιμάστε ένα ποδόλουτρο με λίγο καυτό νερό και υγρό σαπούνι. Αφήστε τα πόδια σας μέσα στο νερό για δέκα λεπτά και θα αισθανθείτε ανακούφιση.

Φυσικές θεραπείες για την αφαίρεση των κάλων

Ελαφρόπετρα

Για να ξεκινήσετε αυτή τη θεραπεία, θα πρέπει να αφήσετε τα πόδια σας μέσα σε καυτό νερό για 20 λεπτά. Έπειτα, χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για να τρίψετε τους κάλους, κινώντας την ελαφρόπετρα επάνω τους από τη μια πλευρά στην άλλη.

Ξεπλένετε περιοδικά την ελαφρόπετρα και τα πόδια σας για να απομακρύνετε τα μικρά κατάλοιπα που συσσωρεύονται κατά το τρίψιμο των κάλων. Συνεχίστε το τρίψιμο όσο χρειάζεται μέχρι να φτάσετε στο επίπεδο του δέρματος, προσέξτε όμως να μην ξύσετε το στρώμα του υγιούς δέρματος. Όταν τα πόδια σας κοκκινίσουν και δείτε διαφορά στους κάλους, μπορείτε να σταματήσετε τη θεραπεία.

Θεραπεία με σκόρδο και λεμόνι

Αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων - Σκόρδο και λεμόνι κομμένο στη μέση

Η συγκεκριμένη θεραπεία με λεμόνι και σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος τα οποία έχουν συσσωρευτεί στους κάλους, ενώ ταυτόχρονα μαλακώνει τους κάλους για να διευκολυνθεί η αφαίρεσή τους.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι να αναμείξετε ένα κουταλάκι του τσαγιού αποξηραμένο χαμομήλι, το χυμό ενός λεμονιού και μια λιωμένη σκελίδα σκόρδο. Απλώστε το μείγμα στην πάσχουσα περιοχή. Αφήστε το να ενεργήσει για 20 λεπτά και έπειτα ξεπλύντε το με ζεστό νερό.

Διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα)

Η μαγειρική σόδα, ένα οικονομικό προϊόν εύκολα διαθέσιμο, είναι επίσης ιδανική για την αφαίρεση των ενοχλητικών και οδυνηρών κάλων.

Απλώς, διαλύστε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα μέσα σε ζεστό νερό και βυθίστε σε αυτό τα πόδια σας για τριάντα λεπτά.

Θεραπεία με κρεμμύδι, λεμόνι και αλάτι

Αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων - Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Η θεραπεία αυτή συμβάλλει στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των νεκρών κυττάρων του δέρματος που ίσως έχουν συσσωρευτεί στους κάλους. Το λεμόνι και το κρεμμύδι εξασφαλίζουν βαθύ καθαρισμό στο δέρμα και το μαλακώνουν, ενώ το αλάτι βοηθάει στη φυσική απολέπιση.

Απλώς κόψτε μια φέτα κρεμμύδι και τοποθετήστε τη πάνω στον κάλο. Όπως μπορείτε να δείτε και στην έρευνα του καθηγητή Ma YL εδώ, το κρεμμύδι προσφέρει αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά οφέλη. Έπειτα, προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και αλάτι. Καλύψτε με έναν επίδεσμο ή ένα αυτοκόλλητο τσιρότο για να μείνει το μείγμα πάνω στον κάλο όλη τη νύχτα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε βράδυ.

Θεραπεία με τομάτα για την αφαίρεση των κάλων

Ένας άλλος τρόπος να μαλακώσετε και να αφαιρέσετε φυσικά τους κάλους είναι με τη βοήθεια των ιδιοτήτων της τομάτας. Το συστατικό αυτό θα μαλακώσει τους σκληρούς κάλους και θα διευκολύνει την αφαίρεσή τους.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε τον πολτό μιας τομάτας και να τον τοποθετήσετε απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Έπειτα, καλύψτε με έναν επίδεσμο και αφήστε την τομάτα να δράσει όλη τη νύχτα. Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία κάθε μέρα, λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά στυπτικά
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά στυπτικά

Αν θέλετε να έχετε ένα πραγματικά όμορφο και λαμπερό πρόσωπο, μη διστάσετε να δοκιμάσετε τα σπιτικά στυπτικά που παρουσιάζονται παρακάτω.


Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.