4 συμβουλές για να στεγνώνετε γρήγορα τα ρούχα

Ένα σίδερο, ένα πιστολάκι μαλλιών και ακόμη και μια μεγάλη πετσέτα μπορεί να είναι σύμμαχοί σας για να στεγνώσετε γρήγορα τα ρούχα. Εδώ, θα σας δείξουμε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.
4 συμβουλές για να στεγνώνετε γρήγορα τα ρούχα

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι δουλειές του σπιτιού χρειάζονται χρόνο. Το μαγείρεμα,  το καθάρισμα, η φροντίδα της οικογένειας, το πλύσιμο και το στέγνωμα ρούχων δεν είναι εύκολες δουλειές. Επομένως, μερικές συμβουλές για να στεγνώσετε γρήγορα τα ρούχα θα κάνουν την καθημερινή ζωή πιο υποφερτή.

Όσον αφορά το στέγνωμα των ρούχων, η χρήση στεγνωτηρίου μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, πολλοί λένε ότι κάνει ζημιά στα ρούχα και άλλοι το θεωρούν ακριβό. Όπως και να έχει, αυτά τα τέσσερα κόλπα για να στεγνώσετε γρήγορα τα ρούχα θα σας βοηθήσουν πολύ.

1. Χρησιμοποιήστε στεγνωτήρα μαλλιών

Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο, αυτό το κόλπο μπορεί να σας βγάλει από πολλά προβλήματα. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα, λάβετε υπόψη αυτά τα βήματα:

 1. Στύψτε όσο το δυνατόν περισσότερο το ρούχο σας και κρεμάστε το σε κρεμάστρα.
 2. Ανάψτε το στεγνωτήρα μαλλιών και ρυθμίστε τη θερμοκρασία ανάλογα με το υλικό. Εάν είναι μάλλινο ή αδιάβροχο ύφασμα, το κρύο είναι το καλύτερο. Για άλλους τύπους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμότητα.
 3. Βεβαιωθείτε ότι δεν το βάζετε πολύ κοντά στο ρούχο. Αυτό μπορεί να το κάψει ή να το αποχρωματίσει, οπότε κάντε το σε ασφαλή απόσταση.
 4. Ενώ στεγνώνετε με το ένα χέρι, μετακινήστε το ρούχο με το άλλο για να επιταχύνετε το στέγνωμα. Θυμηθείτε ότι οι τσέπες και οι ζώνες στα παντελόνια είναι το πιο δύσκολο να στεγνώσουν, οπότε θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο σε αυτές τις περιοχές.

2. Ο καλύτερος σύμμαχος: ο εξωτερικός αέρας

Πρόκειται για μια φανταστική ιδέα. Λάβετε υπόψη αυτές τις πληροφορίες για να στεγνώσετε τα ρούχα σας σε εξωτερικούς χώρους :

 1. Στύψτε τα ρούχα πριν τα κρεμάσετε. Όσο περισσότερο νερό έχει το ρούχο, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να στεγνώσει.
 2. Προσπαθήστε να κρεμάσετε ρούχα μακριά το ένα από το άλλο, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να ρέει μέσα από το καθένα από αυτά. Επίσης, δεν θα αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα.
 3. Αν είναι ηλιόλουστη μέρα, εκμεταλλευτείτε την. Ωστόσο, αποφύγετε να κρεμάσετε σκούρα ρούχα στον ήλιο, καθώς μπορεί να ξεθωριάσουν. Αν και μερικοί να τα κρεμάσετε ανάποδα.
 4. Αν είναι βροχερή μέρα, το να τα κρεμάσετε σε εσωτερικό χώρο είναι η καλύτερη επιλογή. Για να το κάνετε αυτό, αναζητήστε το πιο ζεστό μέρος, πάρτε μια πτυσσόμενη κρεμάστρα και βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα δεν ακουμπούν το ένα από το άλλο.
 5. Ένα άλλο κόλπο είναι να απλώσετε τα ρούχα σε μια περιοχή. Μην το κάνετε σε ξύλο, γιατί θα βραχεί και θα καταστρέψει την επιφάνεια και το ύφασμα.
Τα ρούχα στεγνώνουν έξω.

3. Χρησιμοποιήστε ένα σίδερο για να στεγνώσετε γρήγορα τα ρούχα

Μπορεί να έχετε δοκιμάσει ήδη αυτό το κόλπο, αλλά δεν βλάπτει να το αναφέρουμε. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Στύψτετο νερό από τα ρούχα.
 2. Στη συνέχεια, βάλτε μια πετσέτα κάτω από το ρούχο. Αυτό θα παγιδεύσει ατμό και υγρασία και τα ρούχα σας θα στεγνώσουν πιο γρήγορα.
 3. Μην έχετε το σίδερο σε υψηλή θερμοκρασία, καθώς μπορεί να κάψει το ρούχο σας, το οποίο προφανώς δεν θέλετε.
 4. Θυμηθείτε ότι οι τσέπες και η μέση του παντελονιού χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν, οπότε θα πρέπει να εστιάσετε σε αυτά.
 5. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι το σιδέρωμα του ρούχου γίνεται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, όταν τα ρούχα σας είναι βρεγμένα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να αφήσετε σημάδια.

4. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη πετσέτα

Θέλετε να αφαιρέσετε την περίσσεια νερού; Έχετε δοκιμάσει να χρησιμοποιήσετε πετσέτα; Εδώ, θα σας δείξουμε πώς να το κάνετε ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες:

 1. Απλώστε μια μεγάλη πετσέτα σε μια επίπεδη επιφάνεια και βάλτε το ρούχο από πάνω.
 2. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα βρίσκονται στην περιοχή της πετσέτας.
 3. Μόλις το κάνετε αυτό, κυλήστε από τη μια άκρη στην άλλη.
 4. Στη συνέχεια, στύψτε την πετσέτα όσο μπορείτε, ξετυλίξτε την και αφαιρέστε το ρούχο που είχατε μέσα.
 5. Βγάλτε το ρούχο έξω. Λόγω της πετσέτας, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να στεγνώσει.
Μια στοίβα πετσέτες.

Στεγνώστε γρήγορα τα ρούχα όταν δεν έχετε πολύ χρόνο

Όταν δεν έχετε στεγνωτήριο ρούχων, το στέγνωμα των ρούχων μπορεί να είναι παράγοντας άγχους εάν τα χρειάζεστε να είναι έτοιμα το συντομότερο δυνατό. Για να το κάνετε αυτό, υπάρχουν πολλά κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Η χρήση σιδερώματος ή στεγνωτήρα μαλλιών είναι μια καλή επιλογή. Απλώς θυμηθείτε ότι για να αποφύγετε να τα κάψετε, το σίδερο δεν πρέπει να είναι εξαιρετικά ζεστό. Επιπλέον, ανάλογα με το υλικό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ειδική θερμοκρασία. Τέλος, φροντίστε να κρατάτε το στεγνωτήρα μαλλιών σε καλή απόσταση.

Όπως είπαμε, το στέγνωμα έξω είναι μια παραδοσιακή πρακτική που οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν καθώς είναι τόσο αποτελεσματική. Βεβαιωθείτε ότι κρεμάτε τα ρούχα σας πολύ μακριά το ένα από το άλλο, έτσι ώστε ο αέρας να κάνει τη δουλειά του και να μην αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ramos Velásquez, Carlos Felipe. Desarrollo textil para el secado rápido de ropa. BS thesis. Bogotá-Uniandes, 2004.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.