Superfetation: Το φαινόμενο της διπλής εγκυμοσύνης

To superfetation είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια γυναίκα να μείνει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος σε άλλο παιδί. Θα εξηγήσουμε γιατί μπορεί να συμβεί εδώ.
Superfetation: Το φαινόμενο της διπλής εγκυμοσύνης

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2021

Το superfetation είναι ένα πολύ σπάνιο και αρκετά εκπληκτικό φαινόμενο. Συνίσταται στο να μείνετε έγκυος ενώ είστε ήδη έγκυος.

Ο όρος προέρχεται από τα λατινικά. Ουσιαστικά, σημαίνει «να συλλάβεις ξανά». Λίγες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί, αν και το 2016, αυτό που συνέβη στην Τζέσικα Άλεν το έφερε στο προσκήνιο.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να έχει σχέση. Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το superfetation και πώς συμβαίνει.

Τι είναι το superfetation;

Το superfetation είναι η σύλληψη ενός δεύτερου εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δηλαδή, συμβαίνει όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος σε δεύτερο παιδί ενώ έχει ήδη ένα άλλο παιδί. Εν ολίγοις, μένει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος.

Το αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη δύο μωρών, διδύμων, που έχουν διαφορετικές ηλικίες κύησης. Το superfetation είναι σχετικά συχνό στα ζώα. Για παράδειγμα, σε τρωκτικά, πρόβατα ή ακόμα και άλογα. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες αναφορές περιπτώσεων σε ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ ασυνήθιστο. Οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια είχαν να κάνουν με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει με πολλαπλές εγκυμοσύνες.

Το superfetation είναι η γονιμοποίηση δύο ωαρίων ταυτόχρονα. Δεν είναι το ίδιο με την πολλαπλή εγκυμοσύνη. Δηλαδή, πρόκειται για δύο αυγά που έχουν απελευθερωθεί στον ίδιο εμμηνορροϊκό κύκλο. Το superfetation περιλαμβάνει δύο αυγά από διαφορετικούς κύκλους.

Ένα σπέρμα γονιμοποιεί ένα ωάριο.
Μεταξύ της πολλαπλής εγκυμοσύνης και του superfetation, υπάρχουν χρονικές διαφορές και η εμπλοκή διαφορετικών εμμηνορροϊκών κύκλων.

Πώς εμφανίζεται;

Για να συμβεί το superfetation, μια σειρά γεγονότων πρέπει να ξεκινήσουν ταυτόχρονα. Το πρώτο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επανεμφανίζεται η ωορρηξία. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα έχει μηχανισμούς για να αποτρέψει αυτό να συμβεί.

Όπως εξηγεί μια δημοσίευση στο Assisted Reproduction, όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, η συγκέντρωση της προγεστερόνης αυξάνεται. Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που εμποδίζει την ωρίμανση των νέων ωοθυλακίων στις ωοθήκες.

Με αυτόν τον τρόπο, συνήθως μπλοκάρεται, και μια νέα εγκυμοσύνη είναι αδύνατη. Ωστόσο, στο superfetation, αυτό το γεγονός δεν λαμβάνει χώρα και εμφανίζεται ένα άλλο ωάριο που μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Η προγεστερόνη πυκνώνει επίσης την βλέννα του τραχήλου της μήτρας. Όταν η τραχηλική βλέννα πυκνώνει, το σπέρμα δεν μπορεί να περάσει από αυτό και δεν μπορεί να φτάσει στο ωάριο. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός αποτυγχάνει.

Η γονιμοποίηση του νέου ωαρίου συμβαίνει συνήθως 2 έως 4 εβδομάδες μετά το πρώτο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει διαφορά στην ηλικία κύησης και των δύο εμβρύων. Επιπλέον, το σπέρμα μπορεί να προέρχεται από διαφορετικούς άνδρες.

Έτσι, η γυναίκα θα μπορούσε να είναι έγκυος με δύο μωρά από διαφορετικούς πατέρες ταυτόχρονα. Οι περισσότερες περιπτώσεις, όπως έχουμε επισημάνει, είχαν να κάνουν με θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο λόγος είναι ότι όλες οι τεχνικές απαιτούν ορμονικά φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν τις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος.

Διαφορές μεταξύ superfetation και πολλαπλών κυήσεων

Είναι εύκολο να συγχέουμε το superfetation ή μια πολλαπλή εγκυμοσύνη . Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην ερμηνεύσετε αυτούς τους τύπους εγκυμοσύνης ως το ίδιο.

Στο superfetation, τα γονιμοποιημένα ωάρια προέρχονται από διαφορετικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους. Ωστόσο, σε πολλαπλή εγκυμοσύνη και τα δύο ωάρια απελευθερώνονται ταυτόχρονα. Δηλαδή προέρχονται από τον ίδιο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Γι ‘αυτό σε μια πολλαπλή εγκυμοσύνη, είναι πολύ δύσκολο να έχεις διαφορετικούς πατέρες. Το superfetation είναι μια ασύγχρονη πολλαπλή κύηση που λαμβάνει χώρα σε διαφορετικούς χρόνους. Δεδομένου ότι συνήθως υπάρχει χρονικό διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων μεταξύ των δύο, το ένα έμβρυο θα είναι μικρότερο από το άλλο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μην συγχέεται με πολλαπλή εγκυμοσύνη.

Ορισμένα γεγονότα μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των δύο φαινομένων. Εκτός από το μέγεθος του εμβρύου, υπάρχουν διαφορές στον καρδιακό παλμό και σε άλλες δομές, όπως το κρανιακό μήκος.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: 5 μύθοι για τον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Πώς εντοπίζεται;

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από νωρίς. Δηλαδή, οι γιατροί συνήθως το εντοπίζουν στον υπέρηχο του πρώτου τριμήνου, ο οποίος πραγματοποιείται περίπου στις 12 εβδομάδες κύησης.

Σε αυτόν τον υπέρηχο, μπορούν να παρατηρήσουν την παρουσία δύο εμβρύων, το καθένα στο δικό του σακουλάκι και με τον δικό του πλακούντα. Επιπλέον, υπάρχει διαφορά στην ανάπτυξη και το μέγεθος και των δύο.

Είναι σύνηθες ότι, σε περιπτώσεις πολλαπλής εγκυμοσύνης, υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του βάρους και του μεγέθους και των δύο μωρών. Ωστόσο, στο superfetation, διαφορές στην ανάπτυξη οργάνων είναι επίσης ορατές.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Ποιες είναι οι αιτίες της μασταλγίας;

Το να μείνετε έγκυος ενώ είστε ήδη έγκυος είναι μια κατάσταση υψηλού κινδύνου

Ο τοκετός των γυναικών που το βιώνουν ενέχει περισσότερους κινδύνους. Σε πολλαπλές κυήσεις, είναι επίσης υψηλού κινδύνου. Ο λόγος είναι ότι η μητέρα πρέπει να γεννήσει και τα δύο έμβρυα ταυτόχρονα, είτε κολπικά είτε με καισαρική τομή.

Για τον κολπικό τοκετό, και τα δύο μωρά πρέπει να τοποθετηθούν κατάλληλα. Το βάρος και το μέγεθός τους παίζουν επίσης ρόλο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, στο superfetation, υπάρχει μια διαφορά στην ηλικία κύησης, η οποία περιπλέκει τη διαδικασία.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ένα να γεννηθεί στις 35 εβδομάδες (πρόωρο, αλλά με μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης) και το άλλο στις 32 εβδομάδες κύησης (καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση στον έξω κόσμο). Όσο μικρότερο είναι το μωρό, τόσο πιο πιθανό είναι να πάσχει από ασθένειες, καθώς τα όργανά του δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Για το λόγο αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ειδικοί κάνουν προσπάθειες για την αναβολή των τοκετών. Δηλαδή, για να κρατήσει το νεότερο έμβρυο στη μήτρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης.

Ένα πρόωρο μωρό σε θερμοκοιτίδα.
Η πρόωρη ηλικία ενός από τα μωρά είναι ένας από τους πιο λανθάνοντες κινδύνους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι δύσκολο να αναβληθεί ο τοκετός ή να διαφοροποιηθεί για κάθε έμβρυο.

Περιπτώσεις superfetation

Όπως έχουμε εξηγήσει σε ολόκληρο το άρθρο, υπήρξαν λίγες αναφορές περιπτώσεων superfetation. Η πρώτη χρονολογείται από το 1932. Στη συνέχεια, περίπου 10 ακόμη ανακαλύφθηκαν τον 20ό αιώνα. Επί του παρόντος, οι επιστήμονες υπολογίζουν 1 ή 2 περιπτώσεις ετησίως.

Η πιο διάσημη έγινε το 2016. Το όνομα της μητέρας ήταν Τζέσικα Άλεν και ήταν μια γυναίκα που λειτουργούσε ως παρένθετη μητέρα. Δηλαδή, ήταν έγκυος σε ένα μωρό που επρόκειτο να δώσει σε ένα ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εγκυμοσύνης, η Τζέσικα έμεινε έγκυος από έναν άλλο άντρα, τον άντρα της. Ως εκ τούτου, γέννησε δύο μωρά που ήταν βιολογικά διαφορετικά. Αυτό οδήγησε σε ηθικές αντιπαραθέσεις και ακόμη και προβληματισμούς σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις.

Το να μείνετε έγκυος ενώ είστε ήδη έγκυος είναι πολύ σπάνιο

Το superfetation είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο μια γυναίκα μένει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει είναι μια ορμονική αλλοίωση. Ως αποτέλεσμα, το σώμα παράγει γονιμοποιήσιμα αυγά και πάλι αν και φέρει ήδη ένα μωρό.

Το αποτέλεσμα είναι δίδυμα μωρά διαφορετικών ηλικιών κύησης. Αυτή είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση, αλλά είναι σημαντικό να τη διαφοροποιήσουμε από τις τυπικές πολλαπλές εγκυμοσύνες. Ωστόσο, και τα δύο φέρουν κινδύνους. Επομένως, ένας ειδικός πρέπει να ακολουθεί αυστηρά αυτόν τον τύπο κατάστασης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • superfetación | Definición | Diccionario de la lengua española | RAE – ASALE. (n.d.). Retrieved May 5, 2021, from https://dle.rae.es/superfetación
  • Tobar Gallegos, Marcelo Gustavo. El derecho humano a la identidad y sus posibles conflictos ante la superfecundación y superfetación. Diss. Quito: Universidad de Los Hemisferios, 2019, 2019.
  • ¿Qué es la superfetación? – Quedarse embarazada estando embarazada. (n.d.). Retrieved May 5, 2021, from https://www.reproduccionasistida.org/superfetacion/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.