Αντισύλληψη μόνο με προγεστίνη: Οφέλη και παρενέργειες

Η κύρια διαφορά μεταξύ του χαπιού αντισύλληψης με προγεστίνη και άλλων αντισυλληπτικών από το στόμα είναι ότι δεν περιέχει οιστρογόνα, το οποίο αποτελεί πλεονέκτημα για τις γυναίκες που αποφεύγουν αυτό το συστατικό επειδή πιστεύουν ότι επηρεάζει την υγεία τους.
Αντισύλληψη μόνο με προγεστίνη: Οφέλη και παρενέργειες
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Το μίνι χάπι είναι ένα από του στόματος αντισυλληπτικό που περιέχει χαμηλότερη δόση ορμονών από το παραδοσιακό αντισυλληπτικό χάπι. Είναι επίσης γνωστό ως αντισυλληπτικό χάπι μόνο με προγεστίνη, καθώς δεν περιέχει οιστρογόνα, όπως και άλλα. Η προγεστίνη είναι ένα χημικό προγεστογόνο.

Είναι ένα μικρό χάπι που, αν χρησιμοποιηθεί τέλεια, είναι 99% αποτελεσματικό στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να επιτύχει τέτοιο βαθμό τελειότητας στη χρήση του. Έτσι, ο φυσιολογικός βαθμός αποτελεσματικότητας για το χάπι είναι 91%.

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος των γεννήσεων μόνο με προγεστίνη;

Όπως και άλλα από του στόματος αντισυλληπτικά, το μίνι χάπι αποτρέπει την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα αποτρέπει την απελευθέρωση των ωαρίων. Φυσικά, εάν δεν υπάρχουν ωάρια, τότε δεν μπορεί να συμβεί εγκυμοσύνη.

Το μίνι χάπι είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τα παραδοσιακά αντισυλληπτικά στην καταστολή της ωορρηξίας. Ωστόσο, έχει δύο άλλες επιδράσεις που όχι μόνο αντισταθμίζουν αυτήν την ανεπάρκεια αλλά επίσης αυξάνουν την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της σύλληψης.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

 • Η βλέννα στον τράχηλο γίνεται πολύ παχιά. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για το σπέρμα να περάσει μέσα από αυτήν και να φτάσει στις σάλπιγγες για να γονιμοποιήσει το ωάριο.
 • Αραιώνει την επένδυση της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι εάν το σπέρμα γονιμοποιήσει ούτως ή άλλως, η εμφύτευση στη μήτρα θα ήταν πολύ δύσκολη και θα απίθανο να εξελιχθεί σε εγκυμοσύνη.

Για ποιον συνιστάται το αντισυλληπτικό χάπι μόνο με προγεστίνη;

Με μερικές συγκεκριμένες εξαιρέσεις, το μίνι χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε γυναίκα. Χρησιμοποιείται συχνά ειδικά από μητέρες που θηλάζουν, καθώς υπάρχει μια ιδέα ότι τα παραδοσιακά αντισυλληπτικά αναστέλλουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό.

Ένας γιατρός είναι πιθανό να συστήσει τη χρήση του όταν μια γυναίκα έχει ιστορικό θρόμβων αίματος στα πόδια ή τους πνεύμονές της. Το ίδιο μέτρο έχει ληφθεί εάν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης τέτοιων θρόμβων, ακόμη και αν δεν τους έχετε.

Ορισμένες γυναίκες είναι επιφυλακτικές με τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα λόγω πιθανών παρενεργειών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το μίνι χάπι θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί όταν μια γυναίκα έχει δερματίτιδα που σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

γυναίκα με αντισυλληπτικά στο χέρι
Το μίνι χάπι καταστέλλει την ωορρηξία με χαμηλότερη ορμονική δόση από τα παραδοσιακά αντισυλληπτικά.

Πώς πρέπει να ληφθεί το μίνι χάπι;

Στην ιδανική περίπτωση, είναι καλύτερο να αρχίσετε να παίρνετε το χάπι την πρώτη ημέρα της περιόδου σας, καθώς αυτό θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα αντισύλληψης. Εάν κάνετε εναλλαγή από τα παραδοσιακά από του στόματος αντισυλληπτικά, η αλλαγή γίνεται χωρίς διακοπή της ημερήσιας πρόσληψης. Με άλλα λόγια, την επόμενη μέρα μετά το τελευταίο συμβατικό χάπι. Για να είναι αποτελεσματικό το μίνι χάπι, πρέπει να εφαρμόζονται οι ακόλουθες οδηγίες:

 • Να παίρνετε ένα χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι καλύτερο να διατηρήσετε χρονική καθυστέρηση όχι μεγαλύτερη από τρεις ώρες.
 • Η ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει ποτέ να διακόπτεται. Είναι σημαντικό να λάβετε τη συνταγή πολύ νωρίτερα, ώστε να μην συμβεί αυτό.
 • Εάν δεν μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε το χάπι την πρώτη ημέρα της περιόδου σας, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κατά τις επόμενες επτά ημέρες, εάν πραγματοποιηθεί σεξουαλική επαφή.
 • Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μίνι χάπι από την έκτη εβδομάδα μετά τον τοκετό.
 • Εάν χρησιμοποιείτε ένα ενέσιμο αντισυλληπτικό, τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αρχίσετε να παίρνετε το μίνι χάπι την ημέρα που θα έπρεπε να σας δοθεί η επόμενη ένεση.

Τι να κάνω αν ξεχάσω να το πάρω μια μέρα;

Εάν μια γυναίκα ξεχάσει να πάρει αυτό το χάπι τη συνηθισμένη ώρα, θα πρέπει να το πάρει το συντομότερο δυνατό. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να το έχει πάντα μαζί της, ώστε να μπορεί να το παίρνει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αν είναι μακριά από το σπίτι.

Εάν έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ώρες από τότε που έπρεπε να πάρετε το χάπι, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να το πάρετε το συντομότερο δυνατό. Εκτός από αυτό, χρησιμοποιήστε προφυλακτικό για σεξουαλική επαφή κατά τις επόμενες δύο ημέρες. Εάν ξεχάσετε να πάρετε το χάπι για περισσότερες από 12 ώρες, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό κατά τις επόμενες επτά ημέρες.

γυναίκα και περίοδος
Εάν χάσετε ένα χάπι, θα πρέπει να συνδυάσετε το μίνι χάπι με τη χρήση προφυλακτικού.

Πλεονεκτήματα του αντισυλληπτικού μόνο με προγεστίνη

Το κύριο πλεονέκτημα του μίνι χαπιού είναι ότι δεν περιέχει οιστρογόνα, σε αντίθεση με άλλα αντισυλληπτικά από του στόματος. Αυτό είναι ιδανικό για γυναίκες που δεν θέλουν να καταναλώνουν αυτές τις ορμόνες, είτε λόγω προτίμησης είτε λόγω προβλημάτων υγείας.

Άλλα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου αντισυλληπτικού είναι ότι:

 • Είναι πιο αποτελεσματικά από τις μεθόδους φραγμού, όπως προφυλακτικά και διάφραγμα.
 • Συνήθως, προκαλούν λιγότερες παρενέργειες από τα συμβατικά αντισυλληπτικά από το στόμα.
 • Είναι ασφαλές στη χρήση κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
 • Δεν απαιτείται η διακοπή της σεξουαλικής επαφής για τη χρήση τους.
 • Σε ορισμένες γυναίκες, κάνουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο πιο τακτικό, μικρότερο, ελαφρύτερο και λιγότερο επώδυνο.
 • Είναι μια προσωρινή μέθοδος αντισύλληψης, που σημαίνει ότι μπορείτε να τη διακόψετε ανά πάσα στιγμή και δεν επηρεάζει τη γονιμότητα.

Μειονεκτήματα του μίνι χαπιού

Τα αντισυλληπτικά έχουν επίσης μειονεκτήματα.

Το πρώτο από αυτά είναι η απαίτηση πειθαρχίας. Αυτό συμβαίνει επειδή, για να φτάσουν την αποτελεσματικότητα του 99%, πρέπει να λαμβάνονται κάθε μέρα την ίδια ώρα, κάτι που θα μπορούσε να είναι δύσκολο για ορισμένες γυναίκες.

Άλλα μειονεκτήματα είναι τα ακόλουθα:

 • Σε ορισμένες γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους εμμηνόρροιας. Με άλλα λόγια, η απουσία περιόδου.
 • Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση. Μερικές γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους για σεξ.
 • Μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις.
 • Δεν προστατεύουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Εάν υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια του σεξουαλικού σας συντρόφου, είναι καλύτερο να συνδυάσετε τη χρήση του χαπιού με προφυλακτικά.
 • Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους ή / και ναυτία όταν χρησιμοποιούν αυτό το είδος χαπιού.

Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες από τη προγεστίνη

Το ποσοστό αποτυχίας του χαπιού είναι λίγο υψηλότερο από αυτό των κλασικών στοματικών αντισυλληπτικών. Υπολογίζεται ότι 13 στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο κυοφορούν κάθε χρόνο.

Υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος έκτοπης εγκυμοσύνης ή εγκυμοσύνης έξω από τη μήτρα, όταν χρησιμοποιείτε το μίνι χάπι και μείνετε έγκυος. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί σχέση μεταξύ αυτής της μεθόδου και γενετικών ανωμαλιών στο μωρό.

Δεν συνιστάται η χρήση του μίνι χαπιού για γυναίκες που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Έχουν υποφέρει από καρκίνο του μαστού
 • Έχουν αντιμετωπίσει αιμορραγία της μήτρας χωρίς γνωστή αιτία
 • Έχετε ηπατική νόσο
 • Παίρνετε φάρμακα για επιληπτικές κρίσεις, HIV / AIDS ή φυματίωση
 • Αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την καθημερινή πρόσληψη

Αντισύλληψη μόνο με προγεστίνη: Ναι ή όχι;

Αυτή η μέθοδος αντισύλληψης καθίσταται πιο αποτελεσματική όσο περισσότερη πειθαρχία εφαρμόζεται στη χρήση της. Μεταξύ των γυναικών που παίρνουν το χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα και δεν ξεχνούν ποτέ να το κάνουν, υπάρχει μόνο μία εγκυμοσύνη ανά 100.

Εάν αρχίσετε να παίρνετε το μίνι χάπι και παρατηρήσετε ανεπιθύμητες παρενέργειες ή προβλήματα υγείας, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Είναι πιθανό αυτή η μέθοδος να μην είναι κατάλληλη για εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Franco, Y., Mendoza-Fernández, V., & Lemini, C. (2003). Mecanismos de acción de los efectos protectores de los estrógenos sobre el sistema cardiovascular. Rev Fac Med UNAM, 46(3), 101-8.
 • PRATS, E. C., & FERNÁNDEZ, V. J. B. (2004). Anticonceptivos orales. Offarm, 23(9).
 • Monterrosa, A. (2006). Anticonceptivos orales de sólo progestina. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología, 57(1), 45-53.
 • Dr. Rafael Sánchez Borrego. Dr. Oscar Martínez Pérez. GUÍA PRÁCTICA EN ANTICONCEPCIÓN ORAL Basada en la evidencia. http://hosting.sec.es/descargas/AH_2003_GuiaPracticaAnticOral.pdf
 • Organización Mundial de la Salud. Planificación Familiar. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44074/?sequence=1

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.