Μασταλγία: Η περιγραφή της και οι αιτίες της

Η πιο συχνή αιτία μασταλγίας είναι η ορμονική αλλαγή που προηγείται της εμμηνόρροιας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποκλειστούν άλλες ασθένειες.
Μασταλγία: Η περιγραφή της και οι αιτίες της
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η μασταλγία είναι ένας ιατρικός όρος που αναφέρεται στον πόνο στο στήθος. Είναι πολύ συχνή στις γυναίκες, ειδικά για όσες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και δεν έχουν φτάσει ακόμη την εμμηνόπαυση.

Μπορούν να υπάρξουν πολλοί τύποι αυτού του είδους πόνου εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Περίπου το 70% των γυναικών λένε ότι έχουν βιώσει αυτόν τον πόνο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ναι, μπορεί να είναι ενοχλητικός, αλλά η αλήθεια είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σχετίζεται με την εμμηνόρροια. Έτσι, σπάνια δείχνει κάποια πιο σοβαρή ασθένεια.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν φορές όπου η μασταλγία αποτελεί σύμπτωμα συγκεκριμένων ασθενειών. Για την ακρίβεια, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι μια αιτία, ακόμη και αν συμβαίνει σπάνια. Λόγω της ετερογένειάς της, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τις συχνότερες αιτίες της μασταλγίας. Είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε ώστε να ξέρετε αν πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Ποιες είναι οι πιο πιθανές αιτίες της μασταλγίας;

Αρχικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η μασταλγία οφείλεται συνήθως σε ορμονική δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μιας γυναίκας, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ποικίλλουν ανά φάσεις.

Μετά την ωορρηξία οι ορμόνες παραμένουν ανεβασμένες μέχρι τις μέρες πριν την εμμηνόρροια. Η λειτουργία τους είναι να διεγείρουν τους αγωγούς του μαστικού αδένα ώστε να μεγεθυνθούν. Ομοίως, τα στήθη αρχίζουν να κατακρατούν υγρό. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του μεγέθους τους η οποία οδηγεί σε πόνο.

Η μασταλγία είναι κυκλική σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο πόνος στο στήθος ακολουθεί ένα μοτίβο σύμφωνα με την έμμηνο ρύση. Αυξάνεται ακριβώς πριν την εμμηνόρροια. Ορισμένες γυναίκες πιθανόν να τον βιώσουν ακριβώς τη στιγμή της ωορρηξίας.

Άτομο κρατά θερμόμετρο

Επίσης, αυτό το είδος πόνου έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επηρεάζει συνήθως ολόκληρο το στήθος και αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία της περιοχής. Κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν φορούν στηθόδεσμο ή νιώθουν τον πόνο να εκτείνεται ως τις μασχάλες τους.

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τη μασταλγία εξαιτίας των κυκλικών ορμονικών αλλαγών. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση αυτού του πόνου, αν και μπορεί να εμφανιστεί σαν παρενέργεια κάποιες φορές.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 8 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε για υγιές στήθος

Αιτίες για τη μη κυκλική μασταλγία

Τραυματισμοί

Όταν η μασταλγία δεν ακολουθεί κάποιο μοτίβο αλλά δε σχετίζεται και με ορμονικές αλλαγές, τότε είναι σημαντικό να ερευνήσουμε για άλλες πιθανές αιτίες. Αρχικά, θα πρέπει να αποκλείσετε πως ο πόνος οφείλεται σε κάποιο χτύπημα.

Φάρμακα

Ομοίως, μιλήστε με τον γιατρό σας αναφορικά με φάρμακα που μπορεί να παίρνετε. Ο λόγος είναι πως πολλά φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν στον πόνο αυτής της περιοχής σαν παρενέργεια, ειδικά κάποια αντικαταθλιπτικά και ορισμένες ορμονοθεραπείες.

Χειρουργεία

Ένα προηγούμενο χειρουργείο στο στήθος, ακόμη και αν έχει περάσει πολύς καιρός, μπορεί να οδηγήσει σε μασταλγία. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο καθώς ορισμένα νεύρα τραυματίζονται συχνά στις χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης, οι ουλές μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα.

Κύστες στο στήθος

Πρόκειται για μικρές σακούλες γεμάτες υγρό οι οποίες σχηματίζονται μέσα στα στήθη. Ωστόσο, είναι μια καλοήθης και αρκετά συχνή κατάσταση η οποία δεν απαιτεί θεραπεία εκτός και αν προκαλεί δυσφορία. Αυτές μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνές μετά την εμμηνόπαυση.

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους συχνότερους τύπους καρκίνου στις γυναίκες. Όμως, σπάνια εκδηλώνεται μέσω της μασταλγίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τον αποκλείσουμε ως αιτία. Έτσι, οι γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιες τεχνικές διάγνωσης όπως μια μαστογραφία.

μασταλγία

Πώς διαγιγνώσκουν τη μασταλγία οι γιατροί;

Για να γίνει σωστή διάγνωση των αιτιών, μία ασθενής θα πρέπει να δώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί σχετικά με τα συμπτώματα. Θα πρέπει να έχετε επίγνωση της επηρεαζόμενης περιοχής.

Παραδείγματος χάρη, αν πονά ολόκληρο το στήθος ή ένα μόνο τμήμα του. Ομοίως, θα πρέπει να γνωρίζετε πότε έρχεται και πότε φεύγει ο πόνος.

Επίσης, ένας γιατρός θα σας βοηθήσει με κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις για τη διάγνωση. Αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως συλλέξει μια βιοψία ώστε να καθορίσει τη φύση της παθολογίας.

Μασταλγία – Συμπέρασμα

Η μασταλγία είναι μια συνηθισμένη δυσφορία την οποία βιώνουν σχεδόν όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Γενικά, οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές. Όμως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε ξεκάθαρες αμφιβολίες και για να αποκλείσετε ή να διαγνώσετε σωστά άλλες ασθένειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.