7 συμβουλές για να φροντίζετε τα πουκάμισα

Σήμερα, θα σας δώσουμε ορισμένα βήματα τα οποία θα πρέπει ν' ακολουθείτε για να κρατάτε στην εντέλεια τα πουκάμισά σας, χωρίς να ξοδεύετε μια περιουσία σε καθαριστικά προϊόντα και χωρίς να δαπανάτε ώρες για τη φροντίδα τους.
7 συμβουλές για να φροντίζετε τα πουκάμισα

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα πουκάμισα, σε οποιαδήποτε εκδοχή τους, είναι ρούχα που δεν βγαίνουν ποτέ από τη μόδα. Κάθε εποχή οι πασαρέλες ίσως δείχνουν διαφορετικά στιλ, αλλά η ουσία ενός καλοραμμένου και καλοδιατηρημένου ρούχου είναι διαχρονική.

Επειδή γνωρίζουμε ότι θέλετε να δείχνουν καινούργια, θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες συμβουλές για να φροντίζετε τα πουκάμισα και να τα κάνετε να δείχνουν ακαταμάχητα.

Το πουκάμισο είναι ένα σύμβολο καλής εμφάνισης, στιλ, και κομψότητας. Ανεξάρτητα από την περίσταση, δεν υπάρχει κακή στιγμή για να φορέσετε ένα. Είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για κοινωνική ή επίσημη εκδήλωση, αυτό το ρούχο μπορεί να συνδυαστεί με τζιν ή παντελόνι και θα μείνετε έκπληκτοι με αυτό που θα αντικρίσετε στον καθρέφτη.

Στη συνέχεια, θα δείτε πώς μπορείτε να φροντίζετε τα πουκάμισα ώστε να διατηρηθούν για καιρό και να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση.

Συμβουλές για να φροντίσετε και να παρατείνετε τη ζωή των πουκαμίσων σας

Αν είστε από τα άτομα που δένονται συναισθηματικά με ένα ρούχο και το φοράτε συχνά, τότε είναι πολύ πιθανό τα πουκάμισά σας να δείχνουν σημάδια κατάχρησης. Οι μανσέτες και το κολάρο δείχνουν φθαρμένα και χάνουν το χρώμα τους.

Δεν έχει σημασία αν τα πουκάμισά σας έχουν φτιαχτεί για μία σεζόν ή παραπάνω, αυτό που μετράει είναι το πώς τα φροντίζετε.

1. Να τα πλένετε προσεκτικά

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να διαβάζετε την ετικέτα του ρούχου, καθώς εκεί βρίσκονται οι οδηγίες πλυσίματος. Ιδανικά, θα πρέπει να τις σέβεστε, και, αν αναφέρουν ότι το ρούχο δεν είναι κατάλληλο για πλύσιμο σε πλυντήριο, τότε θα πρέπει να αποφύγετε αυτή την τακτική.

Να θυμάστε ότι στο πρώτο πλύσιμο, το πουκάμισο μπορεί να μικρύνει λίγο. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέγεθος.

Από την άλλη, μη δοκιμάσετε να του κάνετε στεγνό καθάρισμα, εκτός αν το αναφέρει η ετικέτα. Ο λόγος είναι πως συσσωρεύονται χημικά τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν από έναν επαγγελματία σε ειδικό κατάστημα.

Επίσης, θα προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε παραπάνω απορρυπαντικό στις μανσέτες, τις μασχάλες, και το κολάρο, καθώς αυτά τα σημεία υποφέρουν περισσότερο. Τέλος, ξεκουμπώστε τα κουμπιά, και τοποθετήστε το πουκάμισο ανάποδα στο πλυντήριο.

Ρούχα στο πλυντήριο
Δε μπορούν να πλυθούν όλα τα πουκάμισα στο πλυντήριο, γι’ αυτό θα πρέπει να βλέπετε τις ετικέτες πρώτα.

2. Αφαιρέστε τους λεκέδες

Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προϊόντα για πουκάμισα, καθώς τα παραδοσιακά προϊόντα απομάκρυνσης λεκέδων μπορεί να φθείρουν το ύφασμα. Η κοινή πούδρα και το ανθρακούχο νερό είναι ιδανικά.

3. Στεγνώστε τα καλά

Αποφύγετε το στεγνωτήριο. Είναι καλύτερο να τα κρεμάσετε σε μια κρεμάστρα όσο είναι υγρά, σε ένα μέρος με καλό αερισμό.

4. Σιδερώστε τα πουκάμισα

Για να φορέσετε ένα πουκάμισο σωστά, θα πρέπει να είναι σιδερωμένο. Οι ζάρες δίνουν μια απρόσεκτη και ατημέλητη εμφάνιση.

Αρχικά, θα πρέπει να σιδερώσετε ανάποδα το πουκάμισο και έπειτα από την καλή πλευρά, με το σίδερο να πάει από τη χαμηλή προς την υψηλή θερμοκρασία. Επιλέξτε ένα ατμοσίδερο για ν’ αποτρέψετε τη στεγνή ζέστη η οποία θα προκαλέσει ζημιά στο ύφασμα.

Έπειτα, σας προτείνουμε ν’ ακολουθήσετε αυτή τη σειρά: Κολάρο, μανσέτες, μπροστά, πίσω, και τέλος τα μανίκια.

5. Αποθηκεύστε τα σωστά

Ιδανικά, θα πρέπει να τα κρεμάτε σε κρεμάστρες ώστε να μη ζαρώσουν και να μη μαζέψουν υγρασία στις ζάρες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούχλα.

Σε περίπτωση που τα διπλώνετε, να προσέχετε στο κολάρο. Τα πουκάμισα με πολύ δύσκαμπτα κολάρα μπορεί να παραμορφωθούν αν τα διπλώσετε λάθος και έπειτα να διαλυθούν όταν τα φοράτε χωρίς γραβάτα.

6. Προσέξτε την κρεμάστρα που χρησιμοποιείτε

Τα πουκάμισα δε θα πρέπει να μοιράζονται τις κρεμάστρες. Αντιθέτως, θα πρέπει να χρησιμοποιεί το καθένα από μία. Οι καλύτερες είναι αυτές που φτιάχνονται από βερνικωμένο ξύλο ώστε να μην έχουν ακίδες οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν τα ρούχα.

Οι πλαστικές ή συρμάτινες κρεμάστρες θα παραμορφώσουν τους ώμους του πουκαμίσου. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να επενδύσετε σε κρεμάστρες από καλό υλικό.

7. Να ελέγχετε τα λευκά πουκάμισα

Ακόμη και αν είναι τα αγαπημένα σας ρούχα, τα λευκά πουκάμισα έρχονται με ημερομηνία λήξης την οποία δε θα πρέπει να προσπαθήσετε να επεκτείνετε. Μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη για ν’ αφαιρέσετε τις κιτρινίλες, καλό είναι να τα αντικαταστήσετε το συντομότερο δυνατό.

Γυναίκα πλένει πουκάμισο στο χέρι
Τα λευκά πουκάμισα έχουν ένα σημείο που δεν υπάρχει γυρισμός. Ανεξάρτητα από την τεχνική που χρησιμοποιείτε, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να τα πετάξετε.

Επιπρόσθετες συμβουλές για να φροντίσετε τα πουκάμισα

Τέλος, εδώ έχουμε ορισμένες έξτρα συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τη ζωή των πουκαμίσων σας:

  • Να κάνετε εναλλαγές και να μη χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο. Θα πρέπει να έχετε απόθεμα με διάφορα χρώματα, όπως δύο λευκά, δύο μπλε, και ένα ροζ.
  • Μη το φοράτε πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, το ύφασμα ανακτά την αρχική του υφή και δε φθείρεται από τις πολλές πλύσεις.
  • Επιλέξτε εξατομικευμένα και χειροποίητα πουκάμισα: Γενικά, έρχονται με επιπλέον σετ μανσετών και κολάρου, τα οποία μπορείτε να αλλάζετε όποτε θεωρείτε απαραίτητο. Παρότι είναι πιο ακριβά, θα γλιτώσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.

Ελπίζουμε ν’ ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές και να επεκτείνετε τη ζωή των πουκαμίσων σας. Όπως αναφέραμε στην αρχή, πρόκειται για ένα ρούχο που δείχνει κομψό οποιαδήποτε στιγμή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Catherman, J. (2017). Guía práctica para la masculinidad: Cómo asar un filete a la perfección, cambiar un neumático, impresionar a una chica y 97 habilidades más que necesitas para sobrevivir. Baker Books.
  • Flores López, R. S. (2017). Creación de la nueva línea de camisas para hombre en tela jean ecológica de la empresa American Jeans, de la ciudad de Ambato(Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Administrativas. Carrera de Marketing y Gestión de Negocios.).
  • RONDÓN ORREGO, M. A. R. L. O. N., SALAZAR FRANCO, Y. A., & ISAZA OSORIO, J. E. (2014). Camisas ecológicas.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Mas Muñoz, M. C. (2016). Procesos de lavado, planchado y arreglo de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • de Sousa Congosto, F. (2007). Introducción a la historia de la indumentaria en España(Vol. 231). Ediciones AKAL.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.