Σημαντικές συμβουλές για έναν υγιή εγκέφαλο

Ένας υγιής εγκέφαλος είναι πολύ σημαντικός για να απολαμβάνετε τη ζωή. Ξέρατε ότι το αλκοόλ, ο καπνός και το στρες είναι πολύ επιβλαβή για τον εγκέφαλό σας; Μάθετε γιατί σε αυτό το άρθρο!
Σημαντικές συμβουλές για έναν υγιή εγκέφαλο

Τελευταία ενημέρωση: 26 Δεκεμβρίου, 2020

Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε έναν υγιή εγκέφαλο. Ωστόσο, πολλές φορές επικεντρωνόμαστε στη φροντίδα του ήπατος, του στομάχου, των πνευμόνων ή κάποιου άλλου οργάνου και ξεχνάμε τον εγκέφαλό μας.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι πολύ λίγοι άνθρωποι βλέπουν την ανάγκη να τον φροντίσουν. Ή ξεχνάμε ότι μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όργανα στο σώμα μας.

Ο εγκέφαλός σας είναι βασικά αυτό που σας κάνει. Σε αντίθεση με κάποια άλλα όργανα, χωρίς αυτό δεν μπορείτε να ζήσετε.

Είναι τόσο σημαντικό ώστε οποιαδήποτε ζημιά  προκληθεί σε αυτόν, θα μπορούσε να σημαίνει ένα πρόβλημα για το υπόλοιπο της ζωής σας. Για αυτόν τον λόγο, θέλουμε να σας δώσουμε κάποιες συμβουλές. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και ισχυρό.

1.Κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή

πράσινο μήλο, σέλερι- έναν υγιή εγκέφαλο

Λίγοι βλέπουν τη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι δεν βλέπουν πάντα πώς μπορούν να επηρεαστούν από κακές διατροφικές επιλογές.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο εγκέφαλός σας επηρεάζεται πολύ από αυτά που τρώτε. Γι’ αυτό, πρέπει να τρώτε καλά για να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο.

Πρέπει να καταλάβετε ότι κάθε φορά που τρώτε, έχετε χημικές αντιδράσεις που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα σας.

 • Εάν η διατροφή σας είναι πλούσια σε άλευρα, όπως τα ζυμαρικά ή το ψωμί, θα έχετε μεγαλύτερη τάση να σας παίρνει ο ύπνος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σας κάνουν να παράγετε ορμόνες ύπνου.

Γι’αυτο θα πρέπει να τρώτε μόνο μερικές τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα στα άλευρα. Θα πρέπει αντ ‘αυτού να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεϊνών, φρούτων και λαχανικών.

Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να τρώτε την αγαπημένη σας πίτσα. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο είναι να είστε ισορροπημένοι και να παραμείνετε μακριά από την υπερβολή.

2.Ασκηθείτε καθημερινά για έναν υγιή εγκέφαλο

Η συνεχής άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Και όχι μόνο αυτό. Συμβάλλει επίσης στην επιβράδυνση της εξέλιξης των υφιστάμενων ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

 • Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, το συναίσθημα ευεξίας, τον ύπνο και την υγεία του εγκεφάλου σας.
 • Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και του άγχους.

Για να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο, ξεκινήστε δημιουργώντας μια ρουτίνα προπόνησης. Είναι τόσο εύκολο όσο το περπάτημα 30 λεπτών και σταδιακά αυξήστε την διάρκεια.

3.Πείτε αντίο στις κακές σας συνήθειες

άντρας, χέρι- έναν υγιή εγκέφαλο

Υπάρχουν ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεσή σας, όπως τα φάρμακα και τα τσιγάρα. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας. Μπορούν επίσης να μειώσουν το επίπεδο των κινήτρων σας. Αυτά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές για την νοητική σας επεξεργασία και μπορεί να αλλάξουν τα συναισθήματά σας.

 • Όλα αυτά είναι επιβλαβή για τις σκέψεις σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος μειώνει την εστίαση, την προσοχή, τη μνήμη και την ικανότητά σας να εκτελείτε σχέδια.
 • Αν νομίζετε ότι η συνήθεια του καπνίσματος δεν σας επηρεάζει, θυμηθείτε ότι επηρεάζει άμεσα τους νευρώνες σας.
 • Αλλά αν αυτό δεν είναι αρκετό, είναι μια από τις κύριες αιτίες του καρκίνου. Αυτό περιλαμβάνει καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος, του στομάχου και του ήπατος.

4.Εκπαιδεύστε το μυαλό σας για έναν υγιή εγκέφαλο

Αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος τεχνολογία, ταινίες, ριάλιτι σόου, κοινωνικά δίκτυα και ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα.

Αποσυνδεθείτε και διαβάστε ένα καλό βιβλίο, λύστε ένα σταυρόλεξο ή φτιάξτε ένα παζλ. Αυτά δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνουν.

Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που δεν εκπαιδεύουν το μυαλό τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η πιθανότητα μειώνεται κατά το ήμισυ σε άτομα που έχουν συνήθειες οι οποίες κάνουν το μυαλό τους να δουλεύει.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δώσετε τόσο μεγάλη προσοχή όσο και στη διατροφή σας και στη σωματική άσκηση. Για αυτόν τον λόγο, σήμερα σας προσκαλούμε να χαθείτε στις περιπέτειες ενός καλού βιβλίου.

Μάθετε να απολαμβάνετε:

 • Σταυρόλεξα
 • Παζλ
 • Μια καλή παρτίδα σκακιού
 • Σουντόκου

Μπορεί να φανεί βαρετό αρχικά και ίσως να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το εγκαταλείψετε μετά από λίγο. Μην το κάνετε! Με λίγη προσπάθεια, θα βρείτε το χόμπι που θα σας χαλαρώνει μετά από την καθημερινή σας ρουτίνα και τις ανησυχίες της ζωής.

5. Κάντε διαλείμματα από την πολυάσχολη ζωή σας

η γυναίκα που ξεκουράζεται- έναν υγιή εγκέφαλο

Η κοινωνία μας εξελίσσεται με ταχύτερο ρυθμό όλη την ώρα. Αυτό μας αφήνει όλο και λιγότερο χρόνο για να χαλαρώσουμε και να επεξεργαστούμε το περιβάλλον μας.

Εξαιτίας αυτού, πρέπει να δώσετε στον εγκέφαλό σας χρόνο για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες βαθιά. Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να επωφεληθούμε περισσότερο από τις καθημερινές μας εμπειρίες.

Όταν ξεκουράζεστε, μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία ασχολιών:

 • Πηγαίνετε μια μέρα, ένα Σαββατοκύριακο ή μερικές εβδομάδες κάπου όπου μπορείτε να αποσυνδεθείτε από τα πάντα.
 • Απενεργοποιήστε τα κοινωνικά σας δίκτυα για λίγο.

6. Σεβαστείτε το πρόγραμμα του ύπνου σας.

Ο ύπνος δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια. Είναι επίσης μια ανάγκη για το σώμα και το μυαλό σας.

Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας κάνει μια σειρά επισκευών και διαδικασιών για να σας κρατήσει υγιής. Αυτό ισχύει τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Τη στιγμή που κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας έχει τη δυνατότητα να οργανώσει τις εμπειρίες σας και αυτό που έχετε μάθει μέσα στην ημέρα. Ο εγκέφαλός σας δημιουργεί μνήμες και ταυτόχρονα ενισχύει τους νευρώνες σας.

Την επόμενη φορά που σκέφτεστε να μειώσετε τον αριθμό των ωρών που κοιμάστε, να θυμάστε ότι βλάπτετε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.