8 προβλήματα υγείας που προκαλούνται όταν κοιμάστε με υγρά μαλλιά

6 Δεκεμβρίου 2018
Το να κάνετε μπάνιο πριν πέσετε στο κρεβάτι είναι ένας τέλειος τρόπος για να χαλαρώσετε και να ετοιμαστείτε για ύπνο. Αν όμως κοιμάστε με υγρά μαλλιά, μπορείτε να βλάψετε την υγεία σας. Μάθετε πώς σ' αυτό το άρθρο!

8 προβλήματα υγείας που προκαλούνται όταν κοιμάστε με υγρά μαλλιά. Ένα μπάνιο πριν πέσετε στο κρεβάτι είναι τέλειο για να χαλαρώσετε το σώμα σας και να κοιμηθείτε ποιοτικότερα. Τι γίνεται όμως όταν έχετε υγρά μαλλιά;

Το μπάνιο χαλαρώνει τους μυς από την ένταση και εσάς από το άγχος που έχει συσσωρευτεί από μια κουραστική ημέρα.

Ωστόσο, δεν ωφελούνται το ίδιο τα υγρά μαλλιά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας.

Ίσως φαίνεται ακίνδυνο, μπορεί όμως να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα σε επίπεδο τριχών όπως επίσης και σε επίπεδο μυών και ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολλοί δεν γνωρίζουν αυτές τις επιπτώσεις. Θέλουμε να μοιραστούμε κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις ώστε να τις αποφύγετε.

1. Πονοκέφαλοι

Υγρά μαλλιά, πονοκέφαλοι

Το να πάτε για ύπνο με υγρά μαλλιά μπορεί ν’ αυξήσει τον αριθμό δυνατών πονοκεφάλων καθώς η υγρασία προκαλεί ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματος.

Αν τυλίξετε τα μαλλιά σας με πετσέτα τότε μπορεί να κάνετε το πρόβλημα ακόμη πιο έντονο καθώς η υγρασία παραμένει για περισσότερο διάστημα.

Αυτό επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στο κρανίο και όταν αυξηθεί η ένταση, προκαλεί πόνο ο οποίος μπορεί να διακόψει τον ύπνο.

2. Σπάσιμο μαλλιών

Αν θέλετε να διατηρήσετε δυνατά και υγιή τα μαλλιά σας, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε να τα λούζετε στο μπάνιο προτού κοιμηθείτε, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αυτό προκαλεί σοβαρή αποδυνάμωσή τους με την πάροδο του χρόνου και αυξάνει τις πιθανότητες να σπάσουν και να πέσουν.

Μάθετε περισσότερα: Προλάβετε τα γκρίζα μαλλιά και την τριχόπτωση με έλαιο καρύδας

3. Δερματικές μολύνσεις

Υγρά μαλλιά, δερματικές μολύνσεις

Τα υγρά μαλλιά κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο δερματικών μολύνσεων εξαιτίας μικροοργανισμών οι οποίοι βρίσκουν το κατάλληλο περιβάλλον για ν’ αναπαραχθούν.

Αντίθετα με το λούσιμο των μαλλιών την ημέρα, τη νύχτα δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να στεγνώσουν. Η ζεστασιά του κρεβατιού δημιουργεί το τέλειο κλίμα για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τον ερεθισμό ακόμη και την εμφάνιση μυκητιάσεων στο κρανίο και τη γύρω περιοχή του δέρματος.

Μάθετε περισσότερα: Τρία σπιτικά κόλπα για να καλύψετε τα γκρίζα μαλλιά

4. Φαγούρα και πρήξιμο

Οι μύκητες οι οποίοι αναπτύσσονται στο δέρμα εξαιτίας των υγρών μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν άβολη φαγούρα και φλεγμονή, ακόμη και όταν έχουν στεγνώσει τα μαλλιά σας.

Αυτό μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενο πρόβλημα και πολλές φορές χρειάζεται αρκετές ημέρες έως ότου εξαφανιστεί αν δεν το φροντίσετε σωστά.

5. Αλλεργίες και κρυολογήματα προκύπτουν από τα υγρά μαλλιά

Υγρά μαλλιά, αλλεργίες και κρυολογήματα

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος οι οποίες συμβαίνουν όταν κοιμάστε με υγρά μαλλιά μπορούν ν’ αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν παθήσεις όπως αλλεργίες και κρυολογήματα.

Η υγρασία που παραμένει για αρκετές ώρες, η οποία προκαλεί την αποδυνάμωση των αμυντικών σας μηχανισμών, επιτρέπει σε κάποιους ιούς και κάποια βακτήρια να επιτεθούν.

6. Λιπαρά μαλλιά

Αν κοιμηθείτε αρκετές ώρες με υγρά μαλλιά, αυξάνεται η λιπαρότητα και έτσι προκαλείται μια κολλώδης υφή.

Αυτό εξαιτίας αλλαγών που συμβαίνουν στους σμηγματογόνους αδένεςόπου αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ανισορροπία των επιπέδων pH του κρανίου.

Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνάτε με μαλλιά τα οποία έχουν δυσάρεστη, μπλεγμένη και κατσιασμένη όψη.

7. Μυϊκός πόνος

Υγρά μαλλιά, μυϊκός πόνος

Παρότι αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, δεν μπορεί να εξαιρέσετε τα υγρά μαλλιά ως αιτία.

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία που παράγει το σώμα μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο προβλήματα στο κυκλοφορικό αλλά και αύξηση των μυϊκών σπασμών και της έντασης.

  • Albers, L. N., Maley, A. M., & MacKelfresh, J. B. (2017). Blowing Bubbles: Dermoscopy of Bubble Hair. International Journal of Trichology.