Συμβουλές για να μην αποτύχετε στην δίαιτά σας

Για να μην αποτύχετε στην δίαιτά σας, είναι σημαντικό να τη δείτε ως μια αλλαγή τρόπου ζωής, όχι μόνο ως κάτι προσωρινό που μπορείτε να σταματήσετε όταν φτάσετε στο επιθυμητό σας βάρος.
Συμβουλές για να μην αποτύχετε στην δίαιτά σας
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι σίγουρο ότι δεν θέλετε να αποτύχετε στην δίαιτά σας. Θα θέλατε να έχετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς να αντιμετωπίζετε τόσες αποτυχίες όλη την ώρα; Για αρχή, είναι σημαντικό να μην χάσετε την ελπίδα σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν τη διαδικασία. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα σας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.

Πώς δεν θα αποτύχετε στην δίαιτά σας;

Είστε έτοιμοι να το μάθετε; Δώστε προσοχή και, το σημαντικότερο, λάβετε δράση.

1. Σταματήστε να βλέπετε τη δίαιτα ως τιμωρία: Είναι μια μακροπρόθεσμη αλλαγή

αποτύχετε στην δίαιτά σας

Ένας από τους κύριους λόγους που συνεισφέρουν στο να αποτύχετε στην δίαιτά σας είναι επειδή την βλέπετε ως αρνητική συνέπεια του τρόπου ζωής σας. Εάν κάνετε αυτό το λάθος, θα σκέφτεστε συνεχώς πότε θα μπορέσετε επιτέλους να σταματήσετε τη δίαιτα.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι, ακόμα κι αν καταφέρετε να χάσετε λίγα κιλά, μπορείτε να τα επαναφέρετε μόλις ολοκληρώσετε τη δίαιτα. Είναι σημαντικό να συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι η διατροφή είναι μια αλλαγή που βελτιώνει τη ζωή σας και όχι μόνο ένας τρόπος να χάσετε κιλά.

Με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσετε να βλέπετε τη διατροφή σας ως κάτι αρνητικό. Θυμηθείτε:

  • Μην ορίσετε ημερομηνία για το τέλος της διατροφής σας.
  • Ανταμείψτε τον εαυτό σας κάθε φορά που φτάνετε σε ένα στόχο και δημιουργείτε νέους στόχους καθώς συνεχίζετε.

 

 

2. Αποφύγετε τις περιοριστικές δίαιτες

μην αποτύχετε στην δίαιτα

Αν και οι περιοριστικές διατροφές είναι πολύ γνωστές, δεν είναι πάντα καλή ιδέα, και σίγουρα όχι για όλους. Εάν ο γιατρός σας δεν σας το έχει συστήσει και αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να ακολουθήσετε περιοριστική διατροφή, μην το κάνετε.

Υπάρχουν δύο προβλήματα με αυτά τα είδη διατροφής:

  • Πρώτον, δεν σας διδάσκουν να τρώτε καλά. Λόγω της διατροφικής ανεπάρκειας που έχουν αυτές οι δίαιτες, δεν σας αφήνουν με καλές διατροφικές συνήθειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή, μπορεί να χάσετε κιλά σε μύες και θρεπτικά συστατικά αντί για κιλά λίπους, αποτινάσσοντας την ισορροπία του μεταβολισμού σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να μην αποτύχετε στην δίαιτά σας, είναι να ακολουθήσετε μια δίαιτα ειδικά σχεδιασμένη για εσάς. Μια καλή ιδέα θα ήταν να ζητήσετε συμβουλές από διατροφολόγο που μπορεί να σας διδάξει να δημιουργήσετε ισορροπημένα γεύματα σύμφωνα με τα γούστα σας. Μια άλλη επιλογή είναι να ζητήσετε από έναν διατροφολόγο να σχεδιάσει τα μενού σας. Μένει μόνο να τα μαγειρεύετε!

  • Δεύτερον, περιοριστικές δίαιτες διαρκούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι κόβουν την κατανάλωση σημαντικών θρεπτικών συστατικών, δεν συνιστώνται ποτέ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πλειοψηφία τους συνιστάται για 3 έως 7 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δείτε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η τακτική τους εφαρμογή θα σας οδηγήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι.

3. Μάθετε περισσότερα για τον υγιεινό τρόπο ζωής

μην αποτύχετε στην δίαιτα

Αντί να ακολουθείτε δίαιτες που υπόσχονται θαυματουργή απώλεια βάρους, είναι προτιμότερο να καταλάβετε πώς λειτουργεί το σώμα σας και γιατί απαιτεί ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Το πιο σημαντικό είναι να μάθετε για αυτά τα θρεπτικά συστατικά, από πού προέρχονται και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα δείτε την υγιεινή διατροφή σας ως τιμωρία. Με σωστή ενημέρωση, θα διατρέχετε λιγότερο κίνδυνο να πέσετε στον πειρασμό να τρώτε πάντα αυτό που δεν πρέπει. Φυσικά, μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας μια απόλαυση μια στο τόσο. Αλλά, ακόμη και έτσι, θα είστε ενήμεροι για το πώς αυτή επηρεάζει το σώμα σας και ποιες είναι οι σωστές ποσότητες για να αποτρέψετε την μακροπρόθεσμη ζημιά.

Εάν έχετε αμφιβολίες και δεν θέλετε να αποτύχετε στη δίαιτά σας, ζητήστε τη συμβουλή ενός διατροφολόγου. Η πλειοψηφία των διατροφολόγων θα σας εξηγήσει πώς τα τρόφιμα ενεργούν στο σώμα σας και θα σας διδάξει να λάβετε τις σωστές αποφάσεις. Εάν ο διατροφολόγος σας δεν το έχει κάνει ακόμα, ζητήστε του να σας εξηγήσει και να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι μερίδες που σας προτείνει.

 

 

4. Αφήστε χώρο στη διατροφή σας για “ένοχες απολαύσεις”

μην αποτύχετε στην δίαιτα

Οι πιθανότητες να αποτύχετε στην δίαιτά σας μειώνονται αν συμπεριλαμβάνετε λιγότερο υγιεινά τρόφιμα από καιρό σε καιρό. Μερικοί διατροφολόγοι αφήνουν μια μέρα ή ένα γεύμα την εβδομάδα ελεύθερο, για να σας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ακόμα κι αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να πληρώσετε έναν ειδικό, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον το 80% της διατροφής σας βασίζεται φρέσκα λαχανικά , φρούτα, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια.

Η ιδανική επιλογή είναι να φτιάχνετε αυτά τα γεύματα στο σπίτι. Για παράδειγμα, αντί να παραγγείλετε μια πίτσα όπως συνήθως, μάθετε να φτιάχνετε τη δική σας ζύμη πίτσας, καθώς και σπιτικές ποικιλίες που περιλαμβάνουν φρέσκα λαχανικά και άλλα συστατικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.