Πώς να νικήσετε τον εθισμό στο φαγητό πριν κάνετε δίαιτα

Μήπως έχετε εθισμό στο φαγητό; Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα όσον αφορά την έναρξη μιας δίαιτας είναι η διακοπή ορισμένων τροφίμων
Πώς να νικήσετε τον εθισμό στο φαγητό πριν κάνετε δίαιτα
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως έχετε εθισμό στο φαγητό; Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα κατά την έναρξη μιας δίαιτας είναι η διακοπή ορισμένων τροφίμων. Η προσκόλληση σε μια δίαιτα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην αρχή. Εδώ είναι μερικές μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον εθισμό στο φαγητό, έτσι ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε τη δίαιτα.

Μην ακολουθείτε θαυματουργές δίαιτες για να καταπολεμήσετε τον εθισμό στο φαγητό


εθισμό στο φαγητό - διαφορες τροφες

Αυτοί οι τύποι δίαιτας υπόσχονται εξαιρετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ λίγη προσπάθεια. Είναι συνηθισμένες κατά την έναρξη του καλοκαιριού για να αποκτήσετε το περίφημο “σώμα μπικίνι”. Φυσικά, οι περισσότερες συμβουλές που προέρχονται από αυτές τις δίαιτες είναι ψευδείς και επιβλαβείς για την υγεία σας, ενώ δεν βοηθούν να ξεπεράσετε τον εθισμό σας στο φαγητό.

Παραδείγματα δίαιτας-θαύμα:

  • Η δίαιτα Hay: Αυτή η δίαιτα δημοσιεύθηκε τη δεκαετία του 1920 και σε αυτήν δεν συνιστάται η ανάμειξη πρωτεϊνών και υδατανθράκων σε ένα μόνο γεύμα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ψευδών πληροφοριών με αβλαβείς συνέπειες.
  • Η δίαιτα Atkins: Αυτή η δίαιτα έχει ως στόχο να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση υδατανθράκων από δημητριακά, γάλα, όσπρια και προϊόντα ζάχαρης. Αν και μια υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να έχει πάρα πολλούς υδατάνθρακες, είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή σας.
  • Η δίαιτα Dukan: Πρόκειται για μια διατροφή βασισμένη σε πρωτεΐνες από τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια και τα αβγά. Δεν έχει τροφική ισορροπία και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Σε γενικές γραμμές, οι “θαυματουργές δίαιτες” αναγκάζουν το σώμα να αποθηκεύει το λίπος σε μεγάλες ποσότητες όταν αλλάζετε τη διατροφή σας, μαζί με το “yo-yo effect”. Αυτός είναι ο τρόπος του οργανισμού σας για να αντισταθμίσει το έλλειμμα τροφίμων που βιώνει κατά τη διάρκεια της διατροφής.

 

Μην παραλείπετε το πρωινό


εθισμό στο φαγητό- φρουτα και βρωμη

Η παράλειψη του πρωινού είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν κάνουν δίαιτα. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος και να παρακολουθήσετε σωστά τη διατροφή σας, είναι σημαντικό να μην παραλείψετε το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Διαφορετικά, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχετε είναι μια τεράστια όρεξη και λιγούρες πριν το μεσημεριανό γεύμα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο της κατανάλωσης τροφίμων.

  • Γι ‘αυτό, αντί να εξαλείψετε ή να μειώσετε το πρωινό σας, πρέπει να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο και τα αρτοσκευάσματα με φρούτα ή σπόρους.
  • Αυτό θα σας βοηθήσει να επιμείνετε σε μια πιο ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.

Καταναλώνετε πέντε γεύματα την ημέρα

Ο εθισμός στο φαγητό είναι ιδιαίτερα δύσκολος όταν πεινάτε. Ως εκ τούτου, πρέπει να τρώτε περισσότερα γεύματα όλη την ημέρα, να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα και δύο ελαφρύτερα.

Με αυτόν τον τρόπο, τα γεύματά σας θα είναι κατανεμημένα με περισσότερη ισορροπία κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την πείνα και την επιθυμία για φαγητό μεταξύ των γευμάτων. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι καλύτερο να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας ώστε να μπορείτε να φάτε πέντε γεύματα.

Σας συνιστούμε να διαβάσετε σχετικά με ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά


εθισμό στο φαγητό - πρόγραμμα και γεύματα

Μην καταναλώνετε από τα απαγορευμένα τρόφιμα

Εξαιρώντας ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας θα σας κάνει μόνο εμμονικούς με αυτά. Δεν πρέπει να αποκλείσετε τίποτα από τη διατροφή σας εκτός αν είστε χορτοφάγος, βέγκαν ή επειδή δεν τρώτε ορισμένα τρόφιμα.

Θα πρέπει απλώς να μειώσετε την κατανάλωση ανθυγιεινών προϊόντων όπως καραμέλες, σοκολάτες, παγωτά, γλυκά κλπ. Ένας καλός τρόπος είναι να τα τρώτε σε μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας . Μπορείτε να το θεωρήσετε ανταμοιβή για τις προσπάθειές σας που κάνετε όλη την εβδομάδα.


Φάτε στο τραπέζι, σε ένα πιάτο και αργά

Αν τρώτε φαγητό ενώ κάθεστε σε ένα τραπέζι με ένα πιάτο θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε πόσο τρώτε. Το να σερβίρετε το φαγητό σας σε πιάτα σας επιτρέπει να υπολογίσετε τις μερίδες σας ώστε να γνωρίζετε εάν τρώτε πάρα πολύ ή όχι.

Ταυτόχρονα, το να τρώτε αργά ενώ είστε καθιστοί μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε γρηγορότερα χορτάτοι. Το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να σας προκαλέσει υπερφαγία. Εάν είστε κάποιος που πεινάει πολύ κατά τις μεσημεριανές ώρες, αυτό το βήμα μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη διατροφή σας.

Καταπολεμήστε τον εθισμό στο φαγητό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
  • Abbasi J., Interest in the ketogenic diet grows for weight los and type 2 diabetes. JAMA, 2018. 319 (3): 215-217.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.