Ποια είναι τα οφέλη της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες;

Πολλοί μιλούν όλο και περισσότερο για τα οφέλη της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες. Δεν πρόκειται για εντελώς νέα τεχνολογία, αλλά έχει πλέον τελειοποιηθεί. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τι είναι, αλλά θα σας μιλήσουμε και για την αποτελεσματικότητά της.
Ποια είναι τα οφέλη της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες;

Τελευταία ενημέρωση: 11 Μαΐου, 2020

Τόσο οι γιατροί, όσο και οι ασθενείς μιλούν για τα οφέλη της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες. Αν και έχει τους επικριτές της, το γεγονός είναι πως η τεχνική έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Παρότι η αισθητική χειρουργική έχει διαφορετική προσέγγιση, αυτή η τεχνική είναι ανταγωνιστική. Είναι μια μη επεμβατική, φθηνότερη τεχνική και δείχνει τα αποτελέσματά της σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συχνά, την αποκαλούν μη χειρουργικό λίφτινγκ, αν και αυτή δεν είναι ακριβής περιγραφή. Σε αντίθεση με τις χειρουργικές μεθόδους, δεν απαιτεί αναισθησία και δεν έχει τις αναμενόμενες παρενέργειες μιας μεγαλύτερης διαδικασίας.

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί ενέργεια ως θερμότητα. Οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων εκπέμπουν ενέργεια η οποία διαπερνά το δέρμα και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και την αναγέννησή του.

Τα επιθυμητά αποτελέσματα επιτυγχάνονται επειδή η θερμότητα προκαλεί την παραγωγή νέου κολλαγόνου στους ινοβλάστες, ένα είδος κυττάρου του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Υπάρχουν τεχνικές για τον λαιμό, τα οπίσθια, και τους κοιλιακούς.

Τα οφέλη της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες είναι περιβόητα για την εφαρμογή της στο πρόσωπο. Ο/η ασθενής θα χρειαστεί παραπάνω από μία συνεδρία, και ίσως τουλάχιστον έξι.

Συσκευές ραδιοσυχνοτήτων

Τα οφέλη της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες για το πρόσωπο έχουν να κάνουν με διαφορετικά είδη εξοπλισμού. Μπορούν να είναι συσκευές μασάζ, τόνωσης, ή διεγέρτες, και όλες οι συσκευές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Πριν τις συνεδρίες, είναι σημαντικό να είναι καθαρό το δέρμα. Θα πρέπει να μην υπάρχουν ίχνη μακιγιάζ ή άλλων ουσιών που μπορούν να εμποδίσουν την επίδραση της θερμικής ενέργειας.

Ο/η ειδικός απλώνει ένα αγώγιμο ζελέ πάνω στο δέρμα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια ουσία η οποία επιτρέπει στην ενέργεια να περάσει. Ο εξοπλισμός που θα επιλεγεί τοποθετείται πάνω από το ζελέ και ο/η επαγγελματίας αρχίζει να τον κινεί γύρω από την περιοχή.

Ορισμένες φορές, η σύσφιξη δέρματος με ραδιοσυχνότητες στο πρόσωπο συνδυάζεται με υαλουρονικό οξύ για την ενίσχυση των ωφελειών. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος δε χρησιμοποιείται συχνά.

Υπάρχουν τρία συστήματα ραδιοσυχνοτήτων:

 • Μονοπολικό. Αυτό στοχεύει στον λιπώδη ιστό που βρίσκεται βαθειά στα στρώματα του δέρματος.
 • Διπολικό. Αυτό δρα στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος.
 • Τριπολικό. Αυτό συνδυάζει το μονοπολικό και το διπολικό, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, και απομακρύνει το λίπος. Σήμερα, είναι το σύστημα που συνιστάται περισσότερο χάρη στην αποτελεσματικότητά του.
Γυναίκα υποβάλλεται σε θεραπεία με ραδιοσυχνότητες

Σε συνδυασμό με τη συσκευή ραδιοσυχνοτήτων χρησιμοποιείται και ένα αγώγιμο ζελέ.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου

Παρενέργειες και αντενδείξεις

Οι παρενέργειες της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες σχετίζονται με τη μεταδιδόμενη θερμότητα. Παρότι είναι ανώδυνη τεχνική, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και ερεθισμό στο δέρμα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μελάνιασμα το οποίο όμως εξαφανίζεται κάποια στιγμή. Παρόλα αυτά δεν είναι συχνό.

Ορισμένες χώρες αναφέρουν αλλαγές στην αγωγιμότητα του νεύρου του προσώπου και του νεύρου του τριδύμου μετά τις συνεδρίες. Αυτό οδήγησε στην καθιέρωση του τρόπου χρήσης και σε ξεκάθαρες προδιαγραφές για τα άτομα που δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνική.

Έτσι, εδώ σας έχουμε τις αντενδείξεις της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες, οι οποίες ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο:

 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται μέσω αυτής της τεχνικής ταξιδεύουν μέσα στο λεμφικό σύστημα και μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο ή στο μωρό που θηλάζει η γυναίκα.
 • Ασθενείς με όγκουςΓενικά, οι ογκολόγοι συνιστούν να περιμένετε έως και πέντε χρόνια μετά την ύφεση.
 • Βηματοδότες. Η θερμότητα που μεταδίδεται από τις συσκευές μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του βηματοδότη.
 • Τέλος, ασθενείς με σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Η θερμική ενέργεια προκαλεί αγγειοδιαστολή και το λίπος που αφαιρείται ταξιδεύει μέσα στο αίμα. Και οι δύο αυτές συνθήκες αποτελούν αντενδείξεις για άτομα με καρδιακά προβλήματα. Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να υποβληθείτε σε σύσφιξη δέρματος με ραδιοσυχνότητες, θα πρέπει να “ζυγίσετε” τους κινδύνους και τα οφέλη με τον/η καρδιολόγο σας.
Γυναίκα με αναζωογονημένο δέρμα

Η αναγέννηση του κολλαγόνου είναι το κύριο όφελος της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πώς να μειώσετε τις ρυτίδες με ανθόνερο. Μάθετε περισσότερα.

Τα οφέλη της σύσφιξης δέρματος με ραδιοσυχνότητες

Ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο διενεργούν όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες για να επαληθεύσουν τα οφέλη της τεχνικής. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά της αναφορικά με την αναγέννηση του κολλαγόνου. Με το νέο κολλαγόνο, το δέρμα κερδίζει ξανά τη νεότητα και τη σφριγηλότητά του, μειώνοντας τις ρυτίδες.

Η θερμιδική διέγερση αυξάνει επίσης την κυκλοφορία στις περιοχές όπου εφαρμόζεται. Όχι μόνο του αίματος, αλλά και τη λεμφική, επιτρέποντας την αποστράγγιση απόβλητων υγρών και κυττάρων.

Σε καθαρά ιατρικούς και μαθηματικούς όρους, οι μελέτες έδειξαν:

 • Ανύψωση μετώπου στο 1 χιλιοστό μετά από τρεις μήνες θεραπείας.
 • Βελτίωση των ρινοχειλικών αυλάκων και μείωση των ρυτίδων στο 50% των ασθενών που έκαναν τη θεραπεία.
 • Αύξηση του περιγράμματος στα μάγουλα στο 60% των ασθενών.

Η ικανοποίηση των ασθενών είναι υψηλή. Γενικά, όσοι/ες κάνουν θεραπεία με ραδιοσυχνότητες πιστεύουν πως βλέπουν οφέλη.

Όπως και να έχει, η ιατρική συμβουλή είναι σημαντική πριν την έναρξη της θεραπείας. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι την κάνετε με κάποιον/α ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mayoral F. A. Skin Tightening With a Combined Unipolar and Bipolar Radiofrecuency Device. Journal of Drugs in Dermatology. 2007.
 • Fernández, R. Rodríguez, and M. Mayo Ávila. “La radiofrecuencia contra el envejecimiento de la piel.” Cuestiones de fisioterapia: revista universitaria de información e investigación en Fisioterapia 34 (2007): 70-74.
 • Pumarino Santofimia, R. García, and A. Sanchez Olaso. “Láser, luz pulsada, radiofrecuencia y otras fuentes de energía:¿ complemento ocasional a la Cirugía Plástica?.” Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana 34.1 (2008).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.