Τα λάθη στο ξύρισμα και πώς μπορείτε να τα αποτρέψετε

Για να μην προκαλέσει βλάβη το ξύρισμα στο δέρμα, είναι σημαντικό να αποφύγετε ορισμένα λάθη και να φροντίζετε το δέρμα σας πριν και μετά. Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για αυτό; Διαβάστε αυτό το άρθρο!
Τα λάθη στο ξύρισμα και πώς μπορείτε να τα αποτρέψετε

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαρτίου, 2021

Το ξύρισμα είναι μια συνήθης πρακτική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ωστόσο, πολλοί από εμάς εξακολουθούν να κάνουν ορισμένα λάθη στο ξύρισμα που προκαλούν ερεθισμό του δέρματος. Ενώ μοιάζει με μια απλή ρουτίνα, και πολλοί είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτό, υπάρχουν πάντα κίνδυνοι όταν δεν γίνεται σωστά. Σήμερα, θα συζητήσουμε ορισμένα κοινά λάθη στο ξύρισμα και για τη φροντίδα του προσώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αμερικανική Ένωση Ακαδημίας Δερματολογίας, εκτός από τα ξυράφια, οι κακές τεχνικές και η προετοιμασία προκαλούν επίσης ενόχληση. Επομένως, πρέπει να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την τεχνική σας και να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο ξύρισμα

 1. Ένα από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα κατά το ξύρισμα είναι η λειτουργία της λεπίδας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ωστόσο, όταν το κάνετε αυτό, θα πρέπει να περάσετε πάνω από το ίδιο μέρος περισσότερες φορές για να αφαιρέσετε όλες τις τρίχες. Ως αποτέλεσμα, ο ερεθισμός του δέρματος αυξάνεται.
 2. Λάβετε υπόψη ότι το ξύρισμα προκαλεί επιθετικότητα επειδή αφαιρεί τα πιο επιφανειακά κύτταρα από το δέρμα πριν πέσουν από μόνα τους και φυσιολογικά. Επομένως, πρέπει πάντα να ξυρίζετε προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν οι τρίχες.
 3. Ωστόσο, ένα άλλο λάθος είναι ότι δεν αφιερώνετε χρόνο για να προετοιμάσετε το δέρμα σας πριν ξεκινήσετε το ξύρισμα. Πριν ξεκινήσετε, είναι καλύτερο να καθαρίσετε το δέρμα σας για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επιθετικότητας.
 4. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα μετά το ξύρισμα για να διατηρήσετε τη λειτουργία του φράγματος του δέρματος.
 5. Τέλος, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν χρησιμοποιημένες λεπίδες. Αυτή είναι κακή ιδέα, καθώς μπορούν να κόψουν το δέρμα, να προκαλέσουν ερεθισμό και να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι λεπίδες πρέπει να είναι κοφτερές για να κόβουν τις τρίχες.

Στη συνέχεια, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές υγιείς συμβουλές.

Τα λάθη στο ξύρισμα και πώς μπορείτε να τα αποτέψετε
Η χρήση παλιών λεπίδων, η έλλειψη προετοιμασίας του δέρματος και η κακή τεχνική είναι κοινά λάθη κατά το ξύρισμα.

Πώς να προετοιμάσετε το δέρμα πριν το ξύρισμα

Πρώτα απ ‘όλα, είναι καλύτερο να αποφύγετε το ξύρισμα αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα. Μετά τον ύπνο, το δέρμα στο πρόσωπο είναι πιο ευαίσθητο στις επιδράσεις των λεπίδων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων κοψιμάτων και αντιδράσεων. Επίσης, το δέρμα είναι πιο πρησμένο.

Είναι απαραίτητο να υγρανθούν και να μαλακώσουν οι τρίχες, ώστε να είναι ευκολότερο να ξυριστούν. Αυτό μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού του δέρματος. Επομένως, πρώτα, καθαρίστε το δέρμα με ένα κατάλληλο προϊόν και με κρύο ή χλιαρό νερό.

Όσο πιο προετοιμασμένη είναι η περιοχή, τόσο πιο εύκολο θα είναι το ξύρισμα. Εάν υπάρχουν λιγότερες επαναλήψεις, θα υπάρχει λιγότερος ερεθισμός.

Τύποι δέρματος

Κάθε δέρμα είναι διαφορετικό. Επομένως, τα προϊόντα ή η φροντίδα που εφαρμόζονται σε αυτό ποικίλλουν επίσης.

 • Τα άτομα με ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν το ξύρισμα για να αποφύγουν τον επακόλουθο ερεθισμό, όπως το ξύρισμα με αφρό. Μετά το ξύρισμα, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε προϊόντα aftershave.
 • Τα άτομα με λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα πρέπει να χρησιμοποιούν τζελ και κρέμες ειδικά για αυτόν τον τύπο δέρματος όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, τα προϊόντα χωρίς λάδι είναι χρήσιμα για το ξύρισμα.

Λάθη στο ξύρισμα και φροντίδα: Η διαδικασία

Ο αφρός ξυρίσματος ή η κρέμα που χρησιμοποιείται είναι πολύ σημαντικά. Σήμερα, και τα δύο χρησιμοποιούνται περισσότερο για την ασφάλεια και την άνεσή τους. Παρέχουν την απαραίτητη λίπανση για τη μείωση της τριβής μεταξύ της λεπίδας και του δέρματος.

Μόλις ξεκινήσετε το ξύρισμα, πρέπει να το κάνετε ήρεμα και με τον απαραίτητο χρόνο, καθώς είναι μια λεπτή διαδικασία που πρέπει να εκτελεστεί προσεκτικά και απαλά.

Θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι η άσκηση περισσότερης πίεσης με τη λεπίδα δεν θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Αντιθέτως, το δέρμα θα υποφέρει περισσότερο.

ξύρισμα με ξυραφάκι
Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κρέμες ειδικά για κάθε τύπο δέρματος κατά το ξύρισμα.

Περιποίηση μετά το ξύρισμα

Η υγρασία μετά το ξύρισμα είναι επίσης σημαντική. Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε aftershave προϊόντα επειδή δεν προκαλούν αλλεργίες λόγω του περιεχομένου των μαλακτικών ενώσεων που δρουν στο δέρμα για να ευνοήσουν την αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος.

Με αυτά τα προϊόντα, ο στόχος είναι να εξουδετερωθεί η επιθετική επίδραση που έχει το ξύρισμα στο δέρμα και, με τη σειρά του, να δημιουργήσει μια ευχάριστη αίσθηση, η οποία προέρχεται από την ενυδάτωση ή το άρωμα.

Τέλος, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το καθημερινό ξύρισμα. Κάτι τέτοιο εμποδίζει το δέρμα να έχει αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Επομένως, είναι καλή ιδέα να περιμένετε τουλάχιστον δύο ημέρες για να το επαναλάβετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • American Academy of Dermatology Association. (Feb. 13, 2018).  Tips for men: how to shave.
  Retrieved on June 4, 2020 from https://www.aad.org/news/tips-for-men-how-to-shave
 • van Ketel WG. Dermatitis from an aftershave. Contact Dermatitis. 1978;4(2):117. doi:10.1111/j.1600-0536.1978.tb03751.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. Insights into shaving and its impact on skin. Br J Dermatol. 2012;166 Suppl 1:6‐12. doi:10.1111/j.1365-2133.2011.10783.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. The biomechanics of blade shaving. Int J Cosmet Sci. 2016;38 Suppl 1:17‐23. doi:10.1111/ics.12330

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.