Αντιδραστικό δέρμα: Συμπτώματα, αιτίες, θεραπεία

Η αντιδραστικότητα του δέρματος εκδηλώνεται με τη μορφή ερυθρότητας, ξηρότητας, ερεθισμού και άλλων δυσάρεστων ζητημάτων που συγχέονται εύκολα με μια ποικιλία δερματικών παθήσεων.
Αντιδραστικό δέρμα: Συμπτώματα, αιτίες, θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου, 2020

Το αντιδραστικό δέρμα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με την υπερβολική ευαισθησία σε διαφορετικούς παράγοντες. Αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται με τη μορφή ερυθρότητας, ξηρότητας, λάμψης ή ερεθισμού που εμφανίζεται ξαφνικά. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτίες είναι άγνωστες.

Αυτό το φαινόμενο είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μία στις τρεις γυναίκες μπορεί να υποφέρει από αντιδραστικό δέρμα. Μερικές παρουσιάζουν συμπτώματα τόσο συχνά που καταλήγουν να τα ερμηνεύουν ως «φυσιολογικά» όταν πραγματικά δεν είναι. Πολλοί δερματολόγοι δυσκολεύονται επίσης να ταξινομήσουν αυτόν τον τύπο δέρματος.

Η αντιδραστικότητα του δέρματος αναφέρεται επίσης συχνά ως ευαίσθητο δέρμα, ευερέθιστο δέρμα, δυσανεκτικό δέρμα, κ.λπ. Αλλά αυτοί οι όροι δεν είναι ακριβείς. Το αντιδραστικό δέρμα δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά προκαλεί δυσφορία σε όσους τη βιώνουν. Λοιπόν, τι προκαλεί το αντιδραστικό δέρμα; Και τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να διατηρήσουν τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους;

Τι είναι το αντιδραστικό δέρμα;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι άνθρωποι αναφερόντουσαν σε αυτήν την πάθηση ως «ευαίσθητο δέρμα». Ωστόσο, οι δερματολόγοι πιστεύουν ότι ο όρος «αντιδραστικό δέρμα» είναι πιο ακριβής. Ορίζεται ως ένας τύπος δέρματος που προκαλεί δυσάρεστες αισθήσεις, όπως καύση, κνησμό, πόνο ή τσίμπημα.

Η αντιδραστικότητα του δέρματος συμβαίνει μόνο όταν καμία άλλη παθολογία δεν μπορεί να εξηγήσει τις αλλαγές στο δέρμα ενός ατόμου. Με άλλα λόγια, τα συμπτώματα δεν μπορούν να εξηγηθούν από αλλεργία σε μια συγκεκριμένη ουσία ή από την παρουσία ενός επιθετικού παράγοντα, όπως το σαπούνι.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι ότι, γενικά, εμφανίζεται κατά διαστήματα. Με άλλα λόγια, τα συμπτώματα εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Συχνά, η χρήση καλλυντικών την κάνει χειρότερα.

γυναίκα με κόκκινα μάγουλα
Το αντιδραστικό δέρμα είναι μια κατάσταση που προκαλεί ερεθισμό, κοκκίνισμα, φαγούρα και άλλους τύπους δυσφορίας λόγω της έκθεσης σε διαφορετικούς παράγοντες.

Οι αιτίες για το αντιδραστικό δέρμα

Η επιστήμη δεν έχει ακόμη κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει το αντιδραστικό δέρμα. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις υποθέσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, οι οποίες είναι οι εξής:

 • Επιδερμική υπόθεση. Υποδηλώνει ότι το φράγμα του δέρματος, που βρίσκεται στην επιδερμίδα, είναι ελαττωματικό. Επομένως, δεν προστατεύει επαρκώς το δέρμα από εξωτερικούς παράγοντες.
 • Βιοχημική υπόθεση. Αυτή η υπόθεση δείχνει ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι ανωμαλίες σε κανάλια γνωστά ως TRP (κανάλια παροδικού δυναμικού υποδοχέα). Αυτά βρίσκονται στο πιο εξωτερικό μέρος των επιδημικών κυττάρων και σε νευρικές απολήξεις.
 • Νευρογενής υπόθεση. Αυτή η υπόθεση δείχνει ότι τα άτομα με αντιδραστικό δέρμα έχουν μικρότερο αριθμό ενδοεπιδερμικών νευρικών ινών. Ταυτόχρονα, εμφανίζουν μεγαλύτερη απελευθέρωση φλεγμονωδών μεσολαβητών.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν αντιδραστικότητα στο δέρμα. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Η κατάχρηση καλλυντικών
 • Η συνεχής έκθεση σε ορισμένα χημικά
 • Περιβαλλοντική μόλυνση
 • Θεραπείες θερμότητας και ακτινοβολίας
 • Ακραίες θερμοκρασίες
 • Ορισμένα φάρμακα
 • Στρες
 • Η έλλειψη ύπνου
 • Χαμηλή υγρασία
 • Αλκοόλ
 • Πικάντικα φαγητά
Κηλίδες στο δέρμα
Η κατάχρηση καλλυντικών, η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, το στρες και άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αντιδραστικότητα στο δέρμα.

Τι μέτρα πρέπει να λάβετε για να αποτρέψετε την αντιδραστικότητα του δέρματος

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν την αντιδραστικότητα του δέρματος πρέπει να είναι προσεκτικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούν. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, ώστε να μπορεί να υποδείξει ποια συγκεκριμένα προϊόντα είναι τα καλύτερα για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Είναι σημαντικό να κάνετε ορισμένες προσαρμογές στη ρουτίνα ομορφιάς σας, καθώς και να βελτιστοποιήσετε τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του δέρματος. Η χρήση και η επανεφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο έως τρεις ώρες είναι επίσης θεμελιώδης.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε καλλυντικά που περιλαμβάνουν δυνητικά ερεθιστικά συστατικά. Για παράδειγμα, προπυλενογλυκόλη, TCA, AHA, αλκοόλ. Ταυτόχρονα, τα άτομα με αντιδραστικό δέρμα πρέπει να αποφεύγουν ενυδατικές κρέμες με ρετινοειδή και υδροξυοξέα. Επιπλέον, τα αντιγηραντικά προϊόντα και τα ισχυρά απολεπιστικά μπορούν επίσης να είναι ενοχλητικά.

Για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του αντιδραστικού δέρματος, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε λοσιόν και κρέμες στη θέση άλλων προϊόντων. Θα πρέπει να εφαρμόζετε αυτά τα προϊόντα απαλά στο δέρμα, χωρίς να χρησιμοποιείτε τριβή.

Αντιδραστικό δέρμα: Τελικά συμπεράσματα

Η αντιμετώπιση του αντιδραστικού δέρματος είναι περίπλοκη, όπως και η διάγνωσή του. Πρώτα απ ‘όλα, ένας δερματολόγος πρέπει να αποκλείσει τυχόν άλλες πιθανές παθήσεις. Στη συνέχεια, μπορεί να υποδείξει ποια προϊόντα είναι τα καλύτερα για κάθε ασθενή. Με τον ίδιο τρόπο, ο επαγγελματίας πρέπει να καθορίσει τα προϊόντα που θα προκαλέσουν ερεθισμό στην επιδερμίδα.

Μερικές φορές, οι γιατροί συστήνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του ατοπικού δέρματος, τα οποία έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά σε περιπτώσεις αντιδραστικού δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό τα άτομα με αυτήν την κατάσταση του δέρματος να ενυδατώνουν το δέρμα τους. Αυτό δεν σημαίνει μόνο χρήση ενυδατικών λοσιόν, αλλά και πόσιμο νερό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Farage MA. The Prevalence of Sensitive Skin. Front Med (Lausanne). 2019;6:98. Published 2019 May 17. doi:10.3389/fmed.2019.00098
 • Misery L. Peaux sensibles, peaux réactives [Sensitive skin, reactive skin]. Ann Dermatol Venereol. 2019;146(8-9):585‐591. doi:10.1016/j.annder.2019.05.007
 • Caterina MJ, Pang Z. TRP Channels in Skin Biology and Pathophysiology. Pharmaceuticals (Basel). 2016;9(4):77. Published 2016 Dec 14. doi:10.3390/ph9040077
 • Son JY, Jung MH, Koh KW, et al. Changes in skin reactivity and associated factors in patients sensitized to house dust mites after 1 year of allergen-specific immunotherapy. Asia Pac Allergy. 2017;7(2):82‐91. doi:10.5415/apallergy.2017.7.2.82
 • Kitson N, Thewalt JL. Hypothesis: the epidermal permeability barrier is a porous medium. Acta Derm Venereol Suppl (Stockh). 2000;208:12‐15. doi:10.1080/000155500750042808
 • Bárcenas, A. P. L., Arenas Guzmán, R., Vega Memije, M. E., Castrillón Rivera, L. E., & Palma Ramos, A. (2008). Identificación de células y mediadores inflamatorios en lesiones de pacientes con diagnóstico de micetoma. Dermatología Revista Mexicana, 52(6), 247-253.
 • Muizzuddin N, Marenus KD, Maes DH. Factors defining sensitive skin and its treatment. Am J Contact Dermat. 1998;9(3):170‐175.
 • Taberner, J. E., Rodríguez, R. S., & Tapia, A. G. (2011). La piel sensible. Más dermatología, (13), 4-13.
 • Akaishi S, Ogawa R, Hyakusoku H. Keloid and hypertrophic scar: neurogenic inflammation hypotheses. Med Hypotheses. 2008;71(1):32‐38. doi:10.1016/j.mehy.2008.01.032

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.