Οφέλη των οσπρίων για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζατε

Παρά το γεγονός ότι συχνά λέγεται ότι τα όσπρια οδηγούν σε αύξηση βάρους ή προκαλούν κακή πέψη, σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε όλα τα οφέλη τους, θα δούμε σε ποιους συνιστώνται ιδιαίτερα και θα δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα τρώτε και να τα χωνεύετε σωστά.
Οφέλη των οσπρίων για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζατε

Τελευταία ενημέρωση: 01 Ιανουαρίου, 2019

Τα όσπρια είναι μια πολύ θρεπτική και οικονομική τροφή που σας εξασφαλίζει μεγάλη ποσότητα υγιεινής πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσια σε ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τα πολυάριθμα οφέλη των οσπρίων για την υγεία.

Τα οφέλη των οσπρίων

οφέλη των οσπρίων για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζατε
 • Είναι πολύ θρεπτικά και πλούσια σε υδατάνθρακες, γι’αυτό σας δίνουν πολλή ενέργεια.
 • Είναι μια πολύ χορταστική τροφή και συνιστάται ιδιαίτερα για δίαιτες αδυνατίσματος.
 • Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, στοιχείο ουσιαστικό σε περιόδους ανάπτυξης, για τους αθλητές, για τις εγκύους κ.λπ.. Δεν περιέχουν τόση πρωτεΐνη όση οι ζωικές τροφές, όμως είναι μια πολύ περισσότερο αφομοιώσιμη και υγιεινή τροφή.
 • Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, απαραίτητες για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα.

Διαβάστε επίσης: Τα 8 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν οι φακές στην υγεία!

 • Συμβάλλουν στην γενικότερη υγεία του εντέρου.
 • Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ιώδιο και κάλιο.
 • Περιέχουν βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και προλαμβάνουν τις περιόδους άγχους, ανησυχίας ή κατάθλιψης.
 • Αποβάλλουν τα περιττά υγρά από το σώμα.
 • Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίων νόσων. Διαβάστε τι έχει να πει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την στεφανιαία νόσο εδώ.
 • Πρόκειται για μια οικονομική και παραδοσιακή τροφή.
 • Λόγω της εξαιρετικής θρεπτικής αξίας των οσπρίων, θα πρέπει να τα καταναλώνετε τρεις φορές την εβδομάδα. Αν ακολουθείτε βίγκαν ή χορτοφαγική διατροφή, τότε μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωσή τους.

Διαβάστε και αυτό: Πιο γευστικά λαχανικά με τις παρακάτω συμβουλές

Προφυλάξεις

Οι άνθρωποι που έχουν ουρικό οξύ ή τάση να υποφέρουν από κρίσεις ποδάγρας θα πρέπει να ελέγχουν την κατανάλωση οσπρίων ή να συμβουλευτούν το γιατρό τους σχετικά με αυτή.

οφέλη των οσπρίων για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζατε

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.