Τα 8 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν οι φακές στην υγεία!

Οι φακές αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, βασικών μετάλλων και φυτικών ινών. Βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού.
Τα 8 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν οι φακές στην υγεία!
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε τα 8 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν οι φακές στην υγεία;

Οι φακές, ή με την επιστημονική τους ονομασία Φακός ο μαγειρικός (Lens culinaris), ανήκουν στα όσπρια που έχουν κατακτήσει τη μαγειρική παράδοση πολλών διαφορετικών πολιτισμών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πόσο θρεπτικές είναι.

Θεωρείται ότι προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, καλλιεργούνται στη λεκάνη της Μεσογείου, στην Αμερική και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου.

Οι φακές έχουν θερμιδική αξία σχετικά χαμηλή ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά. Γενικά, αποτελούν θαυμάσια επιλογή σε όποια δίαιτα και αν ακολουθείτε, κάνοντας καλό στο σώμα.

Τις συναντάμε σε πλήθος ποικιλιών, όλες όμως περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και υδατανθράκων. Μεταξύ άλλων, οι φακές αυξάνουν και διατηρούν υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς σας.

Μιας και πολλοί μπορεί ακόμη να αγνοούν τα οφέλη που αποκομίζουμε τρώγοντας φακές, θα σας δώσουμε 8 λόγους για να τις προσθέσετε στη διατροφή σας.

Τα εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν οι φακές στην υγεία:

1. Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα

8 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν οι φακές στην υγεία

Κατά αρχάς, το να προσθέσετε φακές στη διατροφή που ακολουθείτε, ωφελεί εκπληκτικά τη λειτουργία της πέψης.

  • Οι φυτικές ίνες στις φακές υποστηρίζουν τη σωστή χώνεψη των τροφίμων που καταναλώνετε. Επίσης, βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, επομένως, στη σωστή αποβολή των περιττωμάτων από τον οργανισμό.
  • Επιπλέον, θρέφουν τα υγιή βακτήρια που διαβιούν στο παχύ έντερο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προλαμβάνουν και την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

2. Μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα

Σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες, οι φακές βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  • Οι φακές περιέχουν υδατάνθρακες, όπως άμυλο, που απορροφώνται με βραδύτερο ρυθμό. Ενισχύεται, έτσι, η μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια για το σώμα, ενώ συγχρόνως μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

3. Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, από τα οφέλη που προσφέρουν οι φακές

 

8 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν οι φακές στην υγεία

Η συγκεκριμένη ποικιλία οσπρίων δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Αυτό την καθιστά ιδανική για την καρδιά και τις αρτηρίες.

  • Κατά αρχάς, οι φακές περιέχουν μια μικρή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών λιπιδίων που οδηγούν στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.
  • Επιπροσθέτως, οι φυτικές ίνες στις φακές, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στα έντερα, προλαμβάνοντας διαταραχές όπως υψηλή χοληστερόλη.

4. Συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας

Δεν είναι παράξενο ότι οι αθλητές και οι λάτρεις του γυμναστηρίου τρώνε φακές, καθώς συμβάλλουν στη γράμμωση και αύξηση της μυϊκής μάζας.

Οι φακές περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που βοηθά στην ανάκτηση της μυϊκής μάζας και δύναμης, μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα.

Η βραδύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύει την αθλητική απόδοση.

5. Βοηθούν στην αναιμία, ένα από τα οφέλη που προσφέρουν οι φακές

8 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν οι φακές στην υγεία

Επιπροσθέτως, οι φακές τροφοδοτούν το σώμα σας με μια σημαντική ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Τα βασικά αυτά μεταλλικά στοιχεία βοηθούν τους ανθρώπους που υποφέρουν από αναιμία, να ανακτήσουν πλήρως την υγεία τους.

Τα μέταλλα αυτά παίζουν, επίσης, ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που, στην περίπτωση της αναιμίας, υφίστανται μείωση.

Επιπλέον, υποστηρίζουν την κυτταρική λειτουργία και περιορίζουν τα συμπτώματα της κόπωσης.

6. Ευνοούν την απώλεια βάρους, ακόμα ένα από τα οφέλη που προσφέρουν οι φακές

Μολονότι δεν κάνουν θαύματα στο αδυνάτισμα, οι φακές μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά.

Χαμηλές σε θερμίδες και πολύ θρεπτικές, είναι ιδανικές όταν θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς να πεινάτε ή να στερείστε οποιαδήποτε θρεπτική ουσία.

Επίσης, εξαιτίας της πολύ χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος, μπορούμε να τις καταναλώσουμε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα προσθέσουμε κιλά.

Τέλος, οι φυτικές ίνες στις φακές ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης.

7. “Ασπίδα προστασίας” του νευρικού συστήματος

νευρώνες

Το να συμπεριλάβουμε τις φακές στη διατροφή μας παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των διαταραχών του νευρικού συστήματος .

Οι υψηλές συγκεντρώσεις συμπλέγματος βιταμινών Β στις φακές, τονώνουν τις νευρικές συνάψεις, προστατεύοντάς τες από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, ενθαρρύνουν την έκκριση των ορμονών που διαπερνούν τον εγκέφαλο και δημιουργούν συναισθήματα ευημερίας.

8. Υποστηρίζουν την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αμινοξέα που βρίσκουμε στις φακές, επηρεάζουν τα μαλλιά και την επιδερμίδα.

Η απορρόφηση των θρεπτικών αυτών ουσιών ενθαρρύνει την ανανέωση των κυττάρων. Η ανανέωση αυτή είναι σημαντική, αν θέλετε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης.

  • Οι φακές επιταχύνουν το ρυθμό επούλωσης του δέρματος, σε περιπτώσεις εκδορών και πληγών, χάρη στην πρωτεΐνη και τη βιταμίνη Ε.
  • Τα μέταλλα στις φακές ενδυναμώνουν τα μαλλιά και προλαμβάνουν την υπερβολική τριχόπτωση.

Πόσο συχνά τρώτε φακές; Τώρα που γνωρίζετε πόσο καλό κάνουν στο σώμα σας, συμπεριλάβετέ τες στη διατροφή σας, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι η κατανάλωση φακής δεν συνιστάται, αν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα ή προβλήματα που συνδέονται με το ουρικό οξύ, διότι είναι πλούσια σε πουρίνες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
  • Snelson M, Jong J, Manolas D, et al. Metabolic Effects of Resistant Starch Type 2: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019;11(8):1833. Published 2019 Aug 8. doi:10.3390/nu11081833
  • Nielsen OH, Soendergaard C, Vikner ME, Weiss G. Rational Management of Iron-Deficiency Anaemia in Inflammatory Bowel Disease. Nutrients. 2018;10(1):82. Published 2018 Jan 13. doi:10.3390/nu10010082.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.