Τα πρώτα 5 συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας

Ενώ τα συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας μπορούν να συμπίπτουν με άλλα λιγότερο σοβαρά προβλήματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν παρουσιάζετε πολλά από αυτά, προκειμένου να σας αποκλείσει σοβοαρότερες αιτίες.
Τα πρώτα 5 συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας

Τελευταία ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου, 2019

Συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας! Ο καρκίνος της γλώσσας, γνωστός στην ιατρική ορολογία ως στοματικός ή στοματοφαρυγγικός καρκίνος, είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους. Αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας προκειμένου να τον αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα με καρκίνο της γλώσσας ήταν χρόνιοι καπνιστές ή αλκοολικοί.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι εμφανίζεται στους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες, ενώ τον τελευταίο καιρό ο αριθμός των ατόμων με καρκίνο του στόματος ή του στοματοφάρυγγα έχει αυξηθεί.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ασθένεια, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που αποτελούν πιθανές ενδείξεις ότι κάτι πηγαίνει στραβά. Αν υποψιάζεστε καρκίνο στη γλώσσας, αυτά είναι μερικά από τα πρώτα πέντε συμπτώματα της νόσου.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πιο γενικά και δεν είναι 100% ενδεικτικά ότι έχετε καρκίνο.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, θυμηθείτε ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας εξετάσει και να πραγματοποιήσει μια σωστή διάγνωση. Ποια είναι συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας;

Παράγοντες κινδύνου

συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή τους, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωσή που αναλύουμε εδώ. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται είτε με τον τρόπο ζωής είτε με τη διατροφή, οι οποίοι μπορεί να σας κάνουν να έχετε περισσότερες πιθανότητες να νοσήσετε από τον καρκίνο της γλώσσας.

Κάποιοι από αυτούς είναι:

Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ

Αυτός ο συνδυασμός σας καθιστά πιο επιρρεπείς στη νόσο καθώς και σε άλλες ασθένειες όπως τον καρκίνο του πνεύμονα, την κίρρωση του ήπατος και τον καρκίνο του στομάχου.

Οι ενεργοί καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκινικά κύτταρα στην περιοχή του στόματος. Αυτό ισχύει επίσης και για άτομα που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ.

Διατροφή

Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε φρούτα και λαχανικά αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κάνει πιο ευάλωτους σε συχνά προβλήματα υγείας.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Τα άτομα με HPV είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν καρκίνο της γλώσσας επειδή ο ιός συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση και την ανάπτυξή του.

Συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας

1. Έλκη στη γλώσσα

Τα επώδυνα έλκη ή οι πληγές που δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή είναι από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος ή της γλώσσας.

Κανονικά, τα έλκη είναι επώδυνα και προκαλούν μεγάλη δυσφορία. Ωστόσο, η διαφορά τους με άλλες παθήσεις είναι ότι στην περίπτωση του καρκίνου είναι πολύ πιο ευαίσθητα και εμφανίζονται πολύ συχνά.

Είναι σημαντικό να μην τα συγχέετε με τα κανονικά έλκη ή τον στοματικό έρπητα. Να προσέχετε το βαθμό και τη διάρκεια του πόνου.

2. Πόνος

συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας

Ο πόνος που προκαλείται από τον καρκίνο της γλώσσας δεν περιορίζεται μόνο στη γλώσσα. Μπορεί επίσης να εκτείνεται σε όλο το στόμα και το λαιμό.

  • Ενδέχεται να τον αισθανθείτε κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως την κατανάλωση υγρών ή η μάσημα των τροφίμων.
  • Ανάλογα με τον πόνο κατά την κατάποση ή τη μάσηση, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου, αν και μπορεί επίσης να αποδοθεί σε άλλες λοιμώξεις του λαιμού, αμυγδαλίτιδες ή αλλεργίες.

Εστιάστε προσεκτικά στην ένταση και στη διάρκεια του πόνου.

Εάν διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και παρατηρείτε άλλα συμπτώματα όπως κηλίδες στη γλώσσα σας, είναι καλύτερο να εξεταστείτε από έναν γιατρό ώστε να έχετε μια σωστή διάγνωση.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη ένος ποτηριού κρασί την ημέρα.

3. Στίγματα στη γλώσσα

Οι κηλίδες και τα στίγματα είναι μια άλλη σημαντική ένδειξη ότι μπορεί να έχετε καρκίνο της γλώσσας.

Είναι συνήθως λευκά (λευκοπλάκια) ή κόκκινα (ερυθροπλάκια) και διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Εάν αυτό ισχύει στην περίπτωσή σας, πρέπει να δείτε έναν γιατρό για να μάθετε τι συμβαίνει.

Εάν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, θα διενεργήσει βιοψία για να αναλύσει τα στίγματα.

4. Κακοσμία, από τα συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας

συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας

Το να παρουσιάσετε μετά τα παραπάνω συμπτώματα και κακοσμία στο στόμα είναι πολύ συνηθισμένο. Μπορείτε να την εξαλείψετε αν βουρτσίσετε τα δόντια και τη γλώσσα σας, αλλά η κακοσμία θα επιστρέψει, συνοδευόμενη ενδεχομένως από αιματηρή γεύση.

5. Αιμορραγία στη γλώσσα, από τα συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας

Πολλοί άνθρωποι που έχουν αιμορραγία στην περιοχή της γλώσσας τη συγχέουν με την αιμορραγία των ούλων ή των ελκών. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να μάθετε από πού προέρχεται η αιμορραγία.

  • Καθαρίστε τη γλώσσα μετά το φαγητό με ένα βαμβάκι για να καταλάβετε από πού προέρχεται.
  • Επισκεφθείτε γιατρό εάν έχετε συνεχώς γεύση αίματος στο στόμα σας.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.