8 λόγοι για να πίνετε κόκκινο κρασί με σύνεση. Δείτε περισσότερα!

16 Μαΐου 2018
Τα συμπλέγματα που συναντούμε στο κόκκινο κρασί, τα οποία περιλαμβάνουν ρεσβερατρόλη, μπορούν να βοηθήσουν πολύ το σώμα σας, αρκεί να πίνετε με σύνεση.

Πίνετε καθόλου κόκκινο κρασί;

Το κόκκινο κρασί είναι ένα από τα αλκοολούχα ποτά με την πιο ευρεία κατανάλωση στον κόσμο. Αποτελεί μέρος εκατοντάδων πολιτισμών και κατατάσσεται στις σημαντικότερες πηγές θρεπτικών ουσιών που ωφελούν την υγεία μας.

Παρότι η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, ένα-δυο ποτήρια την ημέρα προμηθεύουν το σώμα σας με πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία προάγουν τη φυσική και πνευματική σας ευεξία.

Το κύριο ενεργό σύμπλεγμά του, η ρεσβερατρόλη, προστατεύει τα κύτταρά μας από τις αρνητικές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών, τα βλαβερά σωματίδια που επιταχύνουν τη γήρανση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να καταναλωθεί με σύνεση χωρίς ενοχές. Σ’ αυτό το άρθρο θα θέλαμε να μοιραστούμε τους καλύτερους.

Για ποιο λόγο πρέπει να πίνετε κόκκινο κρασί;

1. Προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου σας

8 λόγοι για να πίνετε κόκκινο κρασί με σύνεση, υγεία του εγκεφάλου

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συμπλέγματα, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από την επίδραση του οξειδωτικού στρες.

Αυτές οι ουσίες υποστηρίζουν την αναγέννηση των ιστών και ρυθμίζουν τη ροή του αίματος για να διασφαλίσουν την επαρκή διεργασία της οξυγόνωσης του εγκεφάλου.

 • Πίνοντας ένα κρασί την ημέρα είναι αρκετό για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, άνοιας και άλλων νευρολογικών διαταραχών.

 

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Συμβουλές για έναν υγιή εγκέφαλο: 7 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

 

2. Μπορεί ν’ αποτρέψει την κατάθλιψη

Άνθρωποι με τάση εμφάνισης επεισοδίων κατάθλιψης, μπορεί να δουν βελτίωση όταν πίνουν κόκκινο κρασί τακτικά.

Αυτό το υγιεινό ποτό διεγείρει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως είναι οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη, γνωστές και ως οι ορμόνες της ευεξίας.

 • 3 ή 4 ποτήρια την εβδομάδα είναι αρκετά για να μειώσουν τα προβλήματα με τη διάθεση.

3. Βελτιώνει τη στοματική υγεία

8 λόγοι για να πίνετε κόκκινο κρασί με σύνεση, στοματική υγεία

Αν και η υπερβολική κατανάλωση κρασιού μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών, μια μικρή ποσότητα την εβδομάδα είναι υγιεινή και μπορεί να προστατεύσει τα δόντια και τα ούλα από μολύνσεις.

Τα αντιμικροβιακά του συμπλέγματα σταματούν την αναπαραγωγή ορισμένων βακτηρίων που ζουν στο στόμα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα και ουλίτιδα.

 • Να πίνετε 2 ή 3 ποτήρια την εβδομάδα, εξασφαλίζοντας πως βρέχετε όλο το στόμα.

4. Βελτιώνει την υγεία του αναπνευστικού

Το κύριο αντιοξειδωτικό σύμπλεγμα στο κόκκινο κρασί, η ρεσβερατρόληέχει την ικανότητα να δημιουργεί ένα προστατευτικό τοίχωμα στις αναπνευστικές οδούς.

Έτσι, μειώνει τον κίνδυνο ερεθισμού και εμφάνισης ασθενειών εξαιτίας τοξινών και εξωτερικών παραγόντων.

Η αντιφλεγμονώδης και αποτοξινωτική του δράση, καθαρίζει τις αναπνευστικές οδούς και ελέγχει την υπερβολική παραγωγή φλέγματος, για ν’ αποτραπεί η συμφόρηση.

 • Πίνοντας ένα μικρό ποτήρι κρασί την ημέρα ενδυναμώνετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας και μειώνετε τον κίνδυνο γρίπης και κρυολογήματος.

5. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή σας υγεία

8 λόγοι για να πίνετε κόκκινο κρασί με σύνεση, καρδιαγγειακή υγεία

Παρόλο που η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την καρδιαγγειακή σας υγεία, το να πίνετε κόκκινο κρασί με σύνεση μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο.

Τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά του αποτρέπουν την οξείδωση της χοληστερίνης στις αρτηρίες, προλαμβάνοντας διαταραχές όπως είναι η υπερχοληστερολαιμία και η αρτηριοσκλήρωση.

 • Οι γυναίκες θα πρέπει να πίνουν ένα μικρό ποτήρι την ημέρα, ενώ οι άνδρες μπορούν να πίνουν έως δύο.

6. Καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού

Αυτό το υγιεινό ποτό μπορεί να είναι ένα εκπληκτικός σύμμαχος για τον έλεγχο των ουρολοιμώξεων.

Οι διουρητικές του ιδιότητες αυξάνουν την εξουδετέρωση των υγρών και προάγουν την απομάκρυνση των βακτηρίων τα οποία μεγαλώνουν στις ουροφόρες οδούς.

Από την άλλη, έχει μια στυπτική δράση που βελτιώνει την υγεία της ουροδόχου κύστης, προστατεύοντάς τη από τις φλεγμονές εξαιτίας της δράσης ερεθιστικών ουσιών και αποβλήτων.

 • Να πίνετε ένα μικρό ποτήρι κρασί την ημέρα όταν αισθάνεστε συμπτώματα κάποιας λοίμωξης.

 

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: 7 φυσικές λύσεις για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

 

7. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

8 λόγοι για να πίνετε κόκκινο κρασί με σύνεση, επίπεδα ενέργειας

Όσοι υποφέρουν από πρωινή κόπωση, μπορούν να βρουν μια καλή πηγή ενέργειας σ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Οι θρεπτικές του ουσίες δίνουν στο σώμα σας μια ώθηση ενέργειας, βελτιώνοντας τη φυσική και πνευματική σας απόδοση.

Αυτό επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη μεταφορά του οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα, πράγμα σημαντικό για ν’ αποφύγετε την κούραση.

 • Πίνετε κόκκινο κρασί όταν αισθάνεστε αδυναμία ή κόπωση.

8. Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση

Ψάχνετε τρόπους ν’ αποφύγετε τις επιπτώσεις της πρόωρης γήρανσης; Παρότι γενικά είναι σημαντικό να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, το να πίνετε συχνά κόκκινο κρασί μπορεί ν’ αποδειχθεί εξαιρετική βοήθεια.

Η ρεσβερατρόλη προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι τοξίνεςΚατ’ επέκταση μειώνεται η ζημιά που προκαλούν στα όργανα και τους ιστούς.

 • Να πίνετε τουλάχιστον 4 ποτήρια κρασί την εβδομάδα για να επωφεληθείτε από τη δράση του.

Όπως μπορείτε να δείτε, το να πίνετε κόκκινο κρασί προσφέρει πολλά οφέλη. Να το καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες, κατά διαστήματα και εκμεταλλευτείτε τις θρεπτικές του ουσίες για να φροντίσετε το σώμα σας.

 • Gharaee-Kermani, M., Moore, B. B., & Macoska, J. A. (2016). Resveratrol-mediated repression and reversion of prostatic myofibroblast phenoconversion. PloS one11(7), e0158357.
 • Mirkarimi, M., Eskandarion, S., Bargrizan, M., Delazar, A., & Kharazifard, M. J. (2013). Remineralization of artificial caries in primary teeth by grape seed extract: an in vitro study. Journal of dental research, dental clinics, dental prospects7(4), 206-10.
 • Stockinger, J., Maxwell, N., Shapiro, D., deCabo, R., & Valdez, G. (2017). Caloric restriction mimetics slow aging of neuromuscular synapses and muscle fibers. The Journals of Gerontology: Series A73(1), 21-28.