Τα συμπτώματα των νεφρικών παθήσεων

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να μάθετε τα συμπτώματα της νεφροπάθειας.
Τα συμπτώματα των νεφρικών παθήσεων

Τελευταία ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου, 2018

Ποια είναι τα συμπτώματα των νεφρικών παθήσεων; Γνωρίζετε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από προβλήματα στα νεφρά δεν έχει ιδέα ότι τους συμβαίνει αυτό; Η αιτία είναι πως τα αρχικά συμπτώματα είναι σχεδόν ανεπαίσθητα. Μπορούν να περάσουν χρόνια από την αρχική εμφάνιση της νεφρικής ανεπάρκειας μέχρι να εμφανιστεί μια νεφρική πάθηση. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να μάθετε τα συμπτώματα της νεφροπάθειας.

Η γνώση είναι δύναμη: ενδείξεις των νεφρικών παθήσεων

Οι γιατροί λένε ότι όλοι, ανεξάρτητα εάν έχουν κάποια πάθηση στα νεφρά ή όχι, πρέπει να ξέρουν τα συμπτώματα, ώστε να μπορούν να την αντιληφθούν και να την αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, η θεραπεία της θα είναι πιο αποτελεσματική και θα σας ταλαιπωρήσει λιγότερο. Δώστε προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα, είναι τα συχνότερα συμπτώματα νεφροπάθειας.

Εάν έχετε τουλάχιστον δύο ή τρία από τα παρακάτω συμπτώματα, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Απλώς επισκεφθείτε καλού-κακού τον γιατρό σας για να σας κάνει εξετάσεις αίματος και ούρων. Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι πολλά από τα συμπτώματα που θα εξετάσουμε δεν σχετίζονται μόνο με προβλήματα στα νεφρά. Παρόλα αυτά, είναι καλό να τα έχετε κατά νου.

νεφρικών παθήσεων

Συμπτώματα των νεφρικών παθήσεων

  • Αλλαγές στην ούρηση. Όταν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν καλά, οι συνήθειες ούρησης αλλάζουν. Ίσως ξυπνάτε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα για να πάτε στην τουαλέτα και τα ούρα σας να έχουν αφρό ή μικρές φούσκες, ή να ουρείτε πιο συχνά ή μικρότερες ποσότητες, ή τα ούρα σας να είναι πολύ απαλά χρωματισμένα, ή το αντίθετο. Μπορεί να περνάνε πολλές ώρες μέχρι να ουρήσετε και μετά να είναι σκούρα και να έχουν αίμα. Ίσως νιώθετε πως δεν μπορείτε να κρατηθείτε ή πως ουρείτε με δυσκολία, ή να νιώθετε σφίξιμο ή έντονη πίεση στο μπροστινό κομμάτι της λεκάνης σας.
  • Πρήξιμο. Όταν τα νεφρά σας έχουν προβλήματα, τα περιττά υγρά δεν μπορούν να απομακρυνθούν αποτελεσματικά, έτσι συσσωρρεύονται στο σώμα. Έτσι, δημιουργούνται ερεθισμοί στα πόδια, τους αστραγάλους, τα χέρια και το πρόσωπο.
  • Κόπωση. Τα υγιή νεφρά παράγουν μια ουσία που λέγεται ερυθροποιητίνη. Η ερυθροποιητίνη είναι υπεύθυνη για την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν στο αίμα το απαραίτητο οξυγόνο. Όταν τα νεφρά αρχίζουν να υπολειτουργούν, τότε ελαττώνεται η παραγωγή αυτής της ορμόνης από το σώμα. Οι ασθενείς που πάσχουν από νεφροπάθεια δεν έχουν ούτε την ενέργεια ούτε την όρεξη να κάνουν όσα δεν είναι απαραίτητα. Κοιμούνται πολύ και νιώθουν εξουθενωμένοι, αδύναμοι και εκνευρίζονται εύκολα. Η κόπωση αυτού του είδους ονομάζεται και αναιμία και προκαλείται από έλλειψη σιδήρου στη διατροφή. Σχετικά με την αϋπνία ως συνέπεια των νεφρικών παθήσεων ασχολήθηκαν οι Dr. De Santo και τα αποτελέσματά τους μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
νεφρικών παθήσεων
  • Ερεθισμοί και φαγούρα στο δέρμα. Οι άχρηστες ουσίες αποβάλλονται από το αίμα μέσω των νεφρών. Όταν δεν λειτουργούν σωστά, αρχίζουν να συσσωρεύονται στο κυκλοφορικό σύστημα. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονη φαγούρα, την οποία νιώθει κανείς στους μύες ή τα κόκκαλα.
  • Μεταλλική γεύση στο στόμα και αναπνοή που μυρίζει αμμωνία: κάθε φορά που συσσωρεύονται απόβλητα στο αίμα (κάτι που ονομάζεται ουραιμία), μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης και κακοσμία. Μερικοί από όσους πάσχουν από νεφροπάθεια αντιλαμβάνονται πως δεν τους αρέσει πια η γεύση του κρέατος, ή χάνουν βάρος επειδή δεν έχουν πια όρεξη για φαγητό. Έχουν συνεχώς μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα, που δεν φεύγει με πλύσιμο των δοντιών, πλύσεις με στοματικά υγρά, τσίχλες κλπ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην έρευνα του Dr. Corrao εδώ.

Μερικά ακόμα συμπτώματα των νεφρικών παθήσεων

  • Ναυτία και εμετός: άλλα δύο συμπτώματα της ουραιμίας. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης, γρήγορο αδυνάτισμα και το στομάχι ίσως χάσει την φυσιολογική του ικανότητα να δέχεται τροφή, υγρά ή φάρμακα. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να μην μπορείτε να κρατήσετε τίποτα στο στομάχι σας.
  • Δύσπνοια. Δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να συνδέεται με μια δυσλειτουργία στα πνευμόνια με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτα, επειδή το περιττό υγρό που δεν μπορούν να αποβάλλουν αρχίζει να συσσωρεύεται στα πνευμόνια και δεύτερον λόγω της αναιμίας (εφόσον υπάρχει έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, δεν μπορεί να μεταφερθεί σωστά το οξυγόνο στο αίμα). Έτσι, το σώμα μπορεί να εξαντλείται εύκολα και να αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά την αναπνοή. Δυσκολία μπορεί να έχετε ακόμα και όταν δεν κουράζεστε ή γυμνάζεστε, εκεί που ξαπλώνετε ή κάθεστε χωρίς να κάνετε τίποτα το ιδιαίτερο.
  • Αίσθηση κρύου ανεξαρτήτως θερμοκρασίας και εποχής. η αναιμία μπορεί να κάνει κάποιον να νιώθει κρύο ακόμα και όταν το περιβάλλον είναι ζεστό. Τα αναιμικά άτομα φορούν ζεστά ρούχα και παλτά και έχουν ζεστές κουβέρτες στο κρεβάτι τους. Αυτή η αίσθηση δεν μπορεί να βελτιωθεί με ζεστά ροφήματα ή καφέ, ζεστά ντους και μπάνια, ακόμα και αν τα κάνετε με καυτό νερό. Αυτό μπορεί να σας συμβεί ακόμα και το καλοκαίρι, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, και ο ασθενής μπορεί να νιώθει πως κρυώνει στο σπίτι, στη δουλειά ή και έξω. Ο κρύος ιδρώτας, το μούδιασμα στα χέρια και το ρίγος είναι επίσης συχνά και σχετικά συμπτώματα.
  • Ζαλάδα και δυσκολία στη συγκέντρωση. Η αναιμία προκαλείται από νεφρική δυσλειτουργία, όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει πια την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται. Εξαιτίας αυτής της πάθησης, μπορεί να δυσκολεύεστε να θυμάστε μερικά πράγματα, ή να απομνημονεύετε νέες πληροφορίες. Ίσως δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία όσων προσπαθείτε να κάνετε, μπορεί να αποσπάται εύκολα η προσοχή σας, να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε μια συζήτηση κλπ. Ίσως δυσκολεύεστε ακόμα και να θυμηθείτε τι κάνατε πριν από μια εβδομάδα, το όνομα κάποιου γνωστού σας, ίσως νιώθετε ζαλάδα συνεχώς κ.α.
νεφρικών παθήσεων-πονος
  • Πόνος στην πλάτη. Μερικοί από όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια δεν την αντιλαμβάνονται, διότι νομίζουν πως οι πόνοι που νιώθουν προκαλούνται από κάτι βαρύ που σήκωσαν, κακή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, ή κακό ύπνο. Εάν, όμως, ο πόνος επιμένει για καιρό, τότε είναι σημάδι πως κάτι άλλο συμβαίνει. Αν αισθάνεστε άβολα, δυσάρεστα, αν αισθάνεστε τσιμπήματα ή ακόμα και κράμπες στο κάτω μέρος της πλάτης, στη μέση ή στα πλευρά της μέσης, κάτι τρέχει. Μερικές φορές, ο πόνος μπορεί να φτάσει ακόμα και στο ένα πόδι ή και στα δύο. Εάν ο ασθενής πάσχει από πολυκυστικά νεφρά (όταν δηλαδή τα νεφρά ή το συκώτι έχουν πολλές κύστες συσσωρευμένες), τότε μπορεί επίσης να έχει έντονο πόνο χαμηλά στην πλάτη.

Τώρα ξέρετε τα συμπτώματα των νεφρικών παθήσεων!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.