Θαλασσοθεραπεία: Οι χρήσεις, οι τύποι και τα οφέλη της

Θέλετε να μάθετε για τις χρήσεις, τους τύπους, και τα οφέλη της θαλασσοθεραπείας; Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί στοιχεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος (θαλασσινό νερό, φύκια, άμμο, λάσπη) για να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχθεί και συνιστάται.
Θαλασσοθεραπεία: Οι χρήσεις, οι τύποι και τα οφέλη της

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Η θαλασσοθεραπεία αποτελείται από τη θεραπευτική χρήση του θαλασσινού νερού και άλλων στοιχείων του θαλάσσιου περιβάλλοντος όπως των φυκιών, της άμμου, της λάσπης, ή της ίδιας της αύρας της.

Η λέξη προέρχεται από την ένωση των Ελληνικών λέξεων θάλασσα και θεραπεία.

Σήμερα, θα σας μιλήσουμε για τις χρήσεις, τους τύπους, και τα οφέλη της.

Η προέλευση της θαλασσοθεραπείας

Η προέλευση της θαλασσοθεραπείας χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, στα γραπτά του Ιπποκράτη, ο οποίος σύστησε τη χρήση του θαλασσινού νερού για την ανακούφιση ορισμένων ασθενειών. Αργότερα, στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τα ζεστά μπάνια με θαλασσινό νερό για ν’ αναρρώσουν από τις μάχες.

Αυτή η θεραπευτική τεχνική εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, ειδικά στην Ιταλία, την Αγγλία, και τη Γαλλία. Όμως, στις αρχές του 20ου αιώνα, μελετήθηκε η χρησιμότητά της και ιδρύθηκε το πρώτο επίσημο κέντρο θαλασσοθεραπείας: Το Rochroum Marine Institute που βρίσκεται στη Γαλλία.

Θαλασσοθεραπεία – Χρήσεις

Η ιδέα πίσω από τη θαλασσοθεραπεία είναι πως η επαναλαμβανόμενη εμβύθιση σε ζεστό θαλασσινό νερό και η εφαρμογή θαλάσσιας λάσπης και φυκιών, μπορούν να συμβάλλουν στη φυσική χημική ισορροπία του σώματος. Αυτό επειδή το δέρμα μπορεί ν’ απορροφήσει τα μέταλλα που χρειάζεται (μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, και ιώδιο).

Αυτή η θεραπεία υποθέτει ότι το θαλασσινό νερό περιέχει ουσίες όμοιες με αυτές του πλάσματος του αίματοςΓια την ακρίβεια, έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση χλωριούχου νατρίου, χλωριούχου μαγνησίου, καλίου, και άλλων στοιχείων. Αυτή η ομοιότητα μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην απορρόφηση των ουσιών στο σώμα σαν ένα μέσο διατήρησης της ομοιόστασης.

Για τη διασφάλιση της επιτυχίας αυτής της τεχνικής, στο χώρο θα πρέπει να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Γι’ αυτό, η συλλογή θα πρέπει να γίνει μακριά από την ακτή. Έπειτα, θα πρέπει να περάσει από διαδικασία καθαρισμού και αποστείρωσης.

Ενδείξεις για τη θαλασσοθεραπεία

Οι ειδικοί συνιστούν τη θαλασσοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του πόνου του σώματος, δερματικών ασθενειών όπως ψωρίαση, του ρευματισμού, της οστεοπόρωσης, της τενοντίτιδας, και του λουμπάγκο.

Μπορεί να βοηθήσει και σε περιπτώσεις με προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, όπως με τα αιματώματα, τους κιρσούς, και τις επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες. Μπορεί επίσης να ωφελήσει όσους έχουν ψυχικά προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.

Από την άλλη, αυτή η θεραπευτική τεχνική δεν προτείνεται για περιπτώσεις καρκίνου, σοβαρής υπέρτασης, εμπύρετων παθήσεων, και ψύχωσης.

Γυναίκα σκύβει να πιάσει κούτα πιάνοντας τη μέση της
Για τον μυϊκό πόνο και τον πόνο των αρθρώσεων, η θαλασσοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως στα εξειδικευμένα κέντρα.

Τύποι θαλασσοθεραπείας

Η θαλασσοθεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά θεραπευτικών τεχνικών οι οποίες εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες των υδάτινων στοιχείων, για τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής εμφάνισης. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εφαρμογής και θα σας τις αναφέρουμε στη συνέχεια.

Υδροθεραπεία με θαλασσινό νερό

Εδώ περιλαμβάνονται τα μπάνια σε μπανιέρες, είτε με κρύο είτε με ζεστό νερό (36,67 βαθμοί), υδρομασάζ, σπρέι επίχυσης, και μπάνια κάτω από το νερό. Αυτές οι τεχνικές στοχεύουν στη χαλάρωση του σώματος, τη διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος, την ανακούφιση από προβλήματα του αναπνευστικού, και τη βελτίωση του μυϊκού τόνου.

Θαλασσοθεραπεία – Θεραπεία με φύκια

Αυτή περιλαμβάνει τη χρήση φρέσκων ή αποξηραμένων φυκιών. Συνήθως προστίθενται σε ζεστά μπάνια με θαλασσινό νερό ή εφαρμόζονται σαν ζεστά επιθέματα στο δέρμα.

Τα φύκια είναι πλούσια σε μέταλλα και πρωτεΐνες. Έχουν αναζωογονητική, αντιοξειδωτική, και απολυμαντική δράση. Επίσης, βοηθούν στην τόνωση των μυών, την αποστράγγιση υγρών, και βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος.

Θαλάσσια κλιματοθεραπεία

Η θαλάσσια κλιματοθεραπεία εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο είναι πλούσιο σε ιώδιο, όζον, και μέταλλα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα. Επίσης, ο θαλασσινός αέρας έχει ηρεμιστική δράση και βελτιώνει τις διαταραχές διάθεσης.

Υδροκινησιοθεραπεία

Η υδροκινησιοθεραπεία περιλαμβάνει την εκτέλεση θεραπευτικών ασκήσεων σε θαλασσινό νερό, σε μια πισίνα ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτόν τον σκοπό. Συνήθως επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση φυσικών παθήσεων.

Θαλασσοθεραπεία – Αμμοθεραπεία

Εδώ, το σώμα καλύπτεται από ζεστή άμμο. Στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση των αρθρικών ή μυϊκών παθήσεων, παρέχοντας θερμότητα στην επηρεασμένη περιοχή. Επίσης, τα ιχνοστοιχεία και τα θαλάσσια άλατα στην άμμο ωφελούν τις μυϊκές και σκελετικές δομές.

Θεραπεία με πελοειδή

Εδώ γίνεται χρήση πελοειδών, όπως θαλασσινής λάσπης, φυκιών, αργίλου, και ασβεστόλιθου. Αυτά τα στοιχεία είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες, και πρωτεΐνες.

Η θεραπεία εφαρμόζεται συνήθως σε παθήσεις του κινητικού συστήματος (αρθρίτιδα, άρθρωση) ή του δέρματος (ακμή, ψωρίαση, δερματίτιδα).

Θαλασσοθεραπεία – Τα κύρια οφέλη της

Μέχρι στιγμής, εμβαθύναμε στις ιδιότητες και τις μορφές της θαλασσοθεραπείας. Όμως, τι λένε οι επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη της; Ας δούμε.

Ανακουφίζει από τη μυϊκή κόπωση, τη δυσκαμψία, και τον πόνο

Υπάρχουν αποδείξεις που δηλώνουν ότι η θαλασσοθεραπεία έχει θετική επίδραση στην κόπωση και την ανάρρωση της βλάβης των μυών. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής όσων υποφέρουν από τέτοιες παθήσεις.

Με τη σειρά της, αυτή η έρευνα έδειξε ότι οι ασκήσεις σε θαλασσινό νερό παρέχουν περισσότερα οφέλη από άλλες. Αυτό επειδή προκαλούν τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των ασθενών.

Προάγει την κυκλοφορία του αίματος

Το θαλασσινό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο με τη σειρά του, βοηθά στην ανακούφιση από τους μυϊκούς σπασμούς, ενώ αναπληρώνει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες του σώματος.

Ταυτόχρονα, μια μελέτη έδειξε ότι τα φύκια που χρησιμοποιούνται στη θαλασσοθεραπεία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος όταν χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά.

Ανακουφίζει από τον πόνο των αρθρώσεων

Ακόμη ένα όφελος είναι ότι ανακουφίζει από τον πόνο των αρθρώσεων και την αυξημένη κίνηση των αρθρώσεων. Για την ακρίβεια, υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι οι θεραπείες με νερό, ανάμεσά τους και η θαλασσοθεραπεία, βελτιώνουν τη λειτουργία των αρθρώσεων ανάμεσα από τα οστά. Επίσης, αυξάνουν τη χαλάρωση, και προάγουν τη θετική διάθεση.

Μια κούπα με φύκια
Τα φύκια έχουν ενταχθεί στη γαστρονομία λόγω των θρεπτικών ιδιοτήτων τους. Η θαλασσοθεραπεία έχει ως στόχο να μεταφέρει αυτά τα οφέλη μέσω της άμεσης εφαρμογής.

Βελτιώνει δερματικές παθήσεις

Η θαλασσοθεραπεία συμβάλλει επίσης στην ανακούφιση διαφόρων δερματικών παθήσεων. Για την ακρίβεια, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στο θαλάσσιο περιβάλλον προμηθεύουν με απαραίτητες, για την ανακούφιση του ερεθισμού του δέρματος, ουσίες (σε περιπτώσεις ψωρίασης και δερματίτιδας), ή επιταχύνουν την επούλωση πληγών.

Διεγείρει τις ψυχικές διεργασίες

Υπάρχουν αποδείξεις πως η θαλασσοθεραπεία, σε συνδυασμό με τεχνικές διαχείρισης του ύπνου, μειώνει την υπνηλία την ημέρα, βελτιώνει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, ενώ μειώνει τα επίπεδα θυμού, άγχους, και κατάθλιψης. Τη νύχτα, αυξάνει την ποιότητα του ύπνου και ανακουφίζει από το άγχος.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν κάνετε θαλασσοθεραπεία

Αν υποφέρετε από κάποια πάθηση και επιθυμείτε να δοκιμάσετε και εσείς τα οφέλη της θαλασσοθεραπείας, καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πρώτα. Εκείνος θα γνωρίζει να σας κατευθύνει σωστά βάσει της περίπτωσής σας.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν αντενδείξεις. Επίσης, φροντίστε να πάτε σε εξειδικευμένα κέντρα τα οποία εξασφαλίζουν σωστή υγιεινή και διαδικασίες.

Όμως, αν δεν υποφέρετε από κάποια σοβαρή πάθηση και θέλετε να επωφεληθείτε από το θαλάσσιο περιβάλλον, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε μια εκδρομή στην παραλία, ν’ αναπνεύσετε τον αέρα, και να χαλαρώσετε. Σε αυτή την περίπτωση, μην ξεχάσετε να βάλετε καλό αντηλιακό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.