Θεραπεύστε το λιπώδες ήπαρ ξεκινώντας με το πρωινό

Αν έχετε λιπώδες ήπαρ, μην χάσετε αυτά τα τρία εγχύματα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνετε με άδειο στομάχι για να αποτοξινώσετε, να προστατεύσετε και να ενδυναμώσετε το συκώτι σας.
Θεραπεύστε το λιπώδες ήπαρ ξεκινώντας με το πρωινό
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιουλίου, 2020

Το λιπώδες ήπαρ είναι η πιο κοινή ασθένεια του ήπατος στον ανθρώπινο πληθυσμό. Αν εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας πάσχει από αυτή την ασθένεια, σίγουρα γνωρίζετε ότι από εδώ και στο εξής είναι βασικό να βελτιώσετε τις καθημερινές σας συνήθειες και πάνω από όλα τη διατροφή σας. Με λίγη προσπάθεια και με μερικά κατάλληλα θρεπτικά συμπληρώματα θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη φλεγμονή και να μειώσετε το δείκτη λίπους στο συκώτι.

Η προσπάθεια πραγματικά αξίζει καθώς θα αποκτήσετε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Ένας τρόπος για να θεραπεύσετε το λιπώδες ήπαρ είναι να ξεκινήσετε από το πρωινό σας γεύμα, γνωρίζοντας ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές.

Γιατί η θεραπεία του λιπώδους ήπατος ξεκινά από το πρωινό;

λιπώδες ήπαρ

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει το κατάλληλο πρωινό να θεραπεύσουμε το λιπώδες ήπαρ; Λοιπόν, ξεκινώντας θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το λιπώδες ήπαρ, ή αλλιώς ηπατική στεάτωση, είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια που έχουν συσσωρευτεί στο συκώτι μας, μεταβάλλουν τη λειτουργία των κυττάρων του ήπατος και προκαλούν φλεγμονές.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση, αν το λιπώδες ήπαρ δεν αντιμετωπιστεί σωστά προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες ασθένειες. Η θεραπεία δεν περιλαμβάνει μόνο τη βελτίωση της διατροφής μας αλλά και την ενημέρωσή μας, την αλλαγή του τρόπου ζωής μας και φυσικά τη βελτίωση του πρωινού μας γεύματος καθώς αυτό είναι που θα μας βοηθήσει περισσότερο. Θα σας εξηγήσουμε το λόγο παρακάτω.

Ένα καλό πρωινό εκπληρώνει τρεις λειτουργίες

 • Καθαρισμός: το πρώτο μας μέλημα είναι να αποτοξινώσουμε και να καθαρίσουμε το συκώτι από όλες τις τοξίνες που το έχουν υπερφορτώσει, από τα λιπίδια και τα λιπαρά οξέα που μεταβάλλουν τη βασική του λειτουργία και προκαλούν φλεγμονές.
 • Ενδυνάμωση: μια από τις εξαιρετικές ιδιότητες του ήπατος είναι ότι έχει τη δυνατότητα να αναγεννάται από μόνο του. Έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί νέα, υγιή και δυνατά κύτταρα και ιστούς, εφόσον βέβαια το βοηθήσουμε να το πραγματοποιήσει. Ξέρετε πόσο πολύ μπορούμε να βοηθήσουμε το συκώτι μας; Μπορούμε να του προσφέρουμε αντιοξειδωτικά, κατάλληλες πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία που θα το βοηθήσουν να συνθέσει ένζυμα με τα οποία θα μπορέσει να αναγεννηθεί.
 • Προστασία: το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας και παράλληλα ένα από τα πιο εύθραυστα και ευαίσθητα στην κακή διατροφή ή σε κακές καθημερινές συνήθειες. Τα λιπαρά και οι τοξίνες που περιέχουν ορισμένες τροφές, τα φάρμακα, ο καπνός, το αλκοόλ οδηγούν στην εξασθένηση του ήπατος. Ωστόσο, με κατάλληλη διατροφή και συμπληρώματα, μπορούμε να το προστατεύσουμε προκειμένου να το βοηθήσουμε να αντιστρέψει την ηπατική στεάτωση.

Εγχύματα με καθαριστικές ιδιότητες για το πρωινό σας

λιπώδες ήπαρ με αγκιναρα

Αν εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας έχει διαγνωστεί με αυτή την πάθηση δεν πρέπει να ανησυχήσετε αλλά ούτε και να χάσετε την ψυχραιμία σας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το λιπώδες ήπαρ είναι μια πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί αρκεί να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Πρέπει να αποδεχτείτε ότι η μέχρι τώρα διατροφή σας ήταν εσφαλμένη και καταστροφική και ότι αν θέλετε να τρώτε καλύτερα και να αισθάνεστε καλύτερα θα πρέπει να κάνετε μερικές δραστικές αλλαγές.

Για να το καταφέρετε αυτό, είναι απαραίτητο να ξεκινάτε το πρωινό σας με εγχύματα καθώς είναι ιδανικά για τον καθαρισμό, την ενδυνάμωση και την προστασία του ήπατος. Θα πρέπει να τα πίνετε πάντα με άδειο στομάχι, αμέσως μετά το πρωινό σας ξύπνημα. Θα σας δώσουμε 3 επιλογές έτσι ώστε κάθε μέρα να ετοιμάζετε εκείνο που σας αρέσει περισσότερο. Σημειώστε:

1. Καθαριστικό και προστατευτικό έγχυμα με αγκινάρα για το λιπώδες ήπαρ

Υλικά

Προετοιμασία

 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ζεστάνετε το νερό και μετά να προσθέσετε τις δυο αγκινάρες. Θα πρέπει να μαγειρευτούν καλά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια κρατάτε το νερό που είναι απίστευτα ωφέλιμο για τη θεραπεία του λιπώδους ήπατος.
 • Αδειάζετε το νερό σε ένα γυάλινο μπουκάλι και προσθέτετε το χυμό από ένα λεμόνι. Πίνετε αυτό το νερό από τις αγκινάρες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το πρώτο ποτήρι πρέπει να το πίνετε με άδειο στομάχι, αμέσως μετά το πρωινό σας ξύπνημα. Είναι πολύ εύκολο!

2. Καθαριστικό και προστατευτικό έγχυμα με ραδίκι

Υλικά

 • 20 gr αποξηραμένο ραδίκι
 • 1 ποτήρι νερό (200 ml)
 • 20 gr λεμόνι σε φέτες

Προετοιμασία

Ξεκινάτε ζεσταίνοντας το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το αποξηραμένο ραδίκι και τα 20 gr λεμόνι που έχετε κόψει σε φέτες. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για τουλάχιστον 15 λεπτά και στη συνέχεια τα αφήνετε να σταθούν για άλλα 10 λεπτά. Στραγγίζετε το περιεχόμενο και το πίνετε ζεστό σιγά-σιγά.

3. Καθαριστικό και προστατευτικό έγχυμα γάλα γαϊδουράγκαθου για το λιπώδες ήπαρ

Υλικά

 • 20 gr γάλα γαϊδουράγκαθου έτοιμο για έγχυμα (μπορείτε να το βρείτε σε φυτικά εγχύματα στα φαρμακεία).
 • 1 ποτήρι νερό (200 ml)

Προετοιμασία

 • Είναι απλό και γρήγορο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζεστάνετε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το φακελάκι με το γάλα γαϊδουράγκαθου. Τα φακελάκια πωλούνται συνήθως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Το αφήνετε να σταθεί και το πίνετε με άδειο στομάχι.

Οι καλύτερες τροφές για το πρωινό σας γεύμα και το λιπώδες ήπαρ

smoothies λιπώδες ήπαρ

1. Φυτικές ίνες, βασικές για την καθημερινότητά σας

 • Ένα μπολ βρώμη
 • Μια φέτα ψωμί σίκαλης αλειμμένη με ελαιόλαδο
 • Δημητριακά από φυσικό καλαμπόκι χωρίς ζάχαρη

2. Λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, προστασία για το συκώτι

 • Ένα κρόκο αβγού
 • Λιναρόσπορος
 • Λάδι λιναρόσπορου
 • Σπόροι Chia
 • Σπόροι φασκόμηλου
 • Καρύδια και αμύγδαλα

3. Φρούτα που συμβάλλουν στον καθαρισμό και στην ενδυνάμωση του ήπατος

 • Πορτοκάλια
 • Λεμόνια
 • Αχλάδια
 • Ακτινίδια
 • Ανανάς

Συνεπώς, να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να συμπεριλαμβάνετε μια κούπα καφέ στο πρωινό σας γεύμα καθώς, όπως γνωρίζετε, προσφέρει εξαιρετική προστασία στο συκώτι μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.