Ποια είναι η θεραπεία για ασθενείς με υποθερμία

Η υποθερμία είναι μια πολύ απειλητική κατάσταση. Είναι σημαντικό να επαναφέρετε τη θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα το συντομότερο δυνατό.
Ποια είναι η θεραπεία για ασθενείς με υποθερμία

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαρτίου, 2020

Οι ασθενείς με υποθερμία είναι εκείνοι των οποίων η θερμοκρασία του σώματος έχει πέσει αρκετά. Αυτή η κατάσταση απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα για να αποτραπεί η σοβαρή ζημιά. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στις διαφορές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της υποθερμίας.

Τι είναι η υποθερμία;

Άνδρας με υποθερμία

Κατά γενικό κανόνα, η υποθερμία είναι ο ιατρικός όρος για την ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία του σώματος. Σε γενικές γραμμές, ένα άτομο θεωρείται πως έχει υποθερμία όταν η θερμοκρασία του πέσει κάτω από τους 35ºC.

Πολλαπλές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν υποθερμία.

Το σώμα έχει μια σειρά από μηχανισμούς οι οποίοι το προστατεύουν ενάντια στο κρύο. Όταν πέφτει η θερμοκρασία του, δουλεύει σκληρά για να παράγει θερμότητα και να σταθεροποιηθεί.

Όμως, αν επιμένει η ακραία κατάσταση, το σώμα δε μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη θερμότητα. Γι’ αυτό, σε μια θερμοκρασία σώματος κάτω από 35ºC, το σώμα ξεκινά να λειτουργεί με δυσκολία. Ο λόγος είναι πως η παραγόμενη από το σώμα θερμότητα είναι μικρότερη από τη θερμότητα που χάνεται κάθε λεπτό.

Στη συνέχεια, αρχίζει να προκαλείται ζημιά στα ζωτικά όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά η διαταραχή, το άτομο μπορεί να πεθάνει εξαιτίας των επιπλοκών.

Ασθενείς με υποθερμία – Είδη υποθερμίας

Υπάρχουν τρία είδη υποθερμίας ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του/ης ασθενούς. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά, συνήθως, και χειροτερεύουν όσο περνά η ώρα.

Έτσι λοιπόν, να θυμάστε τα ακόλουθα:

  • Ήπια υποθερμία (33-35 ºC). Τα συνηθέστερα συμπτώματα ή σημάδια είναι οι κρυάδες, η σύγχυση ή ο αποπροσανατολισμός, και η δυσκολία εκτέλεσης κινήσεων. Το σώμα ίσως αλλάξει απόχρωση και μπορεί να γίνει πολύ κρύο στο άγγιγμα.
  • Μέτρια υποθερμία (30-33 ºC). Σε αυτή την περίπτωση, ο/η ασθενής αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του/ης και ίσως αρχίσει να μουρμουρίζει. Είναι επίσης πιθανό να αισθάνεται έντονη υπνηλία και απώλεια ενέργειας.
  • Σοβαρή υποθερμία (λιγότερο από 30 ºC). Το άτομο χάνει τις αισθήσεις του, οι χτύποι της καρδιάς και ο ρυθμός αναπνοής επιβραδύνονται και αποδυναμώνονται. Επίσης, η πίεση είναι κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα.

Ποια είναι η θεραπεία για ασθενείς με υποθερμία;

Γυναίκα κρυώνει

Με ζεστά ρούχα και ροφήματα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ήπια υποθερμία.

Να θυμάστε ότι, οι πρώτες βοήθειες είναι μια σειρά απλών οδηγιών οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ανεξάρτητα από το είδος ατυχήματος, μπορείτε να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά που προκλήθηκε ενώ περιμένετε ιατρική βοήθεια.

Στην περίπτωση υποθερμίας, καλέστε αμέσως το 166 και ελέγξτε την κατάσταση του θύματος. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ελέγξετε τον παλμό και την αναπνοή, καθώς και να κάνετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (CPR), αν είναι απαραίτητο.

Έπειτα, μετακινήστε το θύμα σε ένα ασφαλές μέρος με καταλληλότερη θερμοκρασία. Καλό είναι επίσης να το καλύψετε με κουβέρτες ή ρούχα ώστε να επανέλθει η θερμότητα και να του αλλάξετε τα βρεγμένα ρούχα.

Αν δε μπορείτε να βρείτε καταφύγιο, θα πρέπει να θερμανθεί το θύμα για να μπορέσουν να στεγνώσουν τυχόν βρεγμένα ρούχα και ν’ αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματός του. Αν είναι δυνατό, μπορείτε να τοποθετήσετε ζεστά επιθέματα στο θύμα ή να έρθετε κοντά του. Σας συμβουλεύουμε να μην εφαρμόσετε απευθείας θερμότητα, επειδή είναι πιθανό να προκληθούν σοβαρότερες επιπλοκές.

Αν ο/η ασθενής έχει τις αισθήσεις του/ης, μπορείτε να τον/η διεγείρετε με ζεστά ροφήματα ή ζεστό φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η χορήγηση αλκοόλ για να ηρεμήσει το θύμα.

Ποια ιατρική θεραπεία θα πρέπει να εκτελέσετε;

Μόλις φτάσει η ιατρική ομάδα, θα εφαρμόσουν την πιο κατάλληλη θεραπεία για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του/ης ασθενούς.

Σε περιπτώσεις ήπιας υποθερμίας, η διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση παθητικής θερμότητας. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη χορήγηση ζεστών υγρών και κουβερτών για την ανάκτηση της χαμένης θερμότητας.

Όμως, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, το θύμα ίσως να είναι αναίσθητο ή να μη μπορέσετε να το ηρεμήσετε. Τότε, οι γιατροί θα εφαρμόσουν άλλες τεχνικές για να καταπραΰνουν την υποθερμία. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Χορήγηση υγρών μέσω ορού. Συνήθως, πρόκειται για αλατούχο διάλυμα.
  • Χρήση υγροποιημένου οξυγόνου για να ζεσταθούν οι αεραγωγοί του/ης ασθενούς.
  • Εφαρμογή μη συγκεκριμένης ποσότητας αλατούχου διαλύματος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Συνήθως εισέρχεται μέσω καθετήρα στον υπεζωκότα ή την περιτοναϊκή κοιλότητα.
  • Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, ίσως χρησιμοποιηθεί μηχάνημα αιμοδιάλυσης. Αυτό το μηχάνημα παίρνει αίμα από τον/ην ασθενή. Έπειτα, ανεβάζει τη θερμοκρασία του. Τέλος, την επιστρέφει στο σώμα του/ης ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση, η υποθερμία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως με τα σωστά μέτρα από την εκπαιδευμένη ιατρική ομάδα. Μόνο σε ήπιες περιπτώσεις η αύξηση της θερμοκρασίας θα επιτευχθεί με ρούχα και ροφήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.