5 εναλλακτικές θεραπείες για τους κιρσούς

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος είναι οι κιρσοί και μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες. Ανακαλύψτε φυσικές εναλλακτικές θεραπείες για τους κιρσούς στο παρακάτω άρθρο.
5 εναλλακτικές θεραπείες για τους κιρσούς
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Για την αντιμετώπιση των κιρσών δεν χρειάζεται πάντα να καταφεύγουμε σε φάρμακα. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές φυσικές εναλλακτικές θεραπείες για τους κιρσούς τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Οι κιρσοί δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά και οργανικό. Προκαλούν γενική αδιαθεσία και δυσφορία. Τα “βαριά πόδια” είναι συχνά ένα από τα ενοχλητικά συμπτώματα που αναφέρουν πολλοί ασθενείς με κιρσούς.

Ας θυμηθούμε ότι οι κιρσοί είναι διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία που εμποδίζουν την κανονική κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος. Ως αποτέλεσμα δυσκολεύουν την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα παγκοσμίως.

Αιτίες της εμφάνισης κιρσών

θεραπείες για τους κιρσούς παχύσαρκη γυναίκα στον καναπέ

Συνήθως οι κιρσοί οφείλονται σε κακή κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο μπορούν να προκύψουν έμμεσα ή άμεσα από παράγοντες όπως:

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι η ανεπαρκής φροντίδα της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Προτείνουμε να κάνετε έναν ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών νόσων ή αν υποφέρετε από κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Αν και η αντιμετώπιση των κιρσών είναι δυνατή, συνιστάται περισσότερο η λήψη προληπτικών μέτρων για να μην επηρεάσουν οι κιρσοί τη σωματική σας εμφάνιση. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες και καμία από αυτές δεν είναι τόσο πολύ πολύπλοκη όσο νομίζουμε.

Επομένως οι κιρσοί δεν αντιμετωπίζονται μόνο με φάρμακα. Μάλιστα, η χειρουργική αντιμετώπιση χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Κακή κυκλοφορία του αίματος: 7 σημάδια που συχνά αγνοούνται.

 

Πώς θα προλάβετε τους κιρσούς

θεραπείες για τους κιρσούς γυναίκα που πίνει νερό

Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας είναι να επιλέγουμε υγιεινές συνήθειες και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

 • Υγιεινή διατροφή.
 • Ενυδάτωση.
 • Τακτική σωματική άσκηση.
 • Αποφυγή της όρθιας ή της καθιστής θέσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Να κάνετε διατάσεις κάθε δύο ώρες (τουλάχιστον όταν είστε στο γραφείο).
 • Να εναλλάσσετε το ζεστό νερό και το κρύο νερό όταν κάνετε ντους. Έτσι μπορείτε να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Όταν κάνετε καυτό ντους, το νερό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου.
 • Να ανυψώνετε τα πόδια σας πότε-πότε έτσι ώστε το αίμα να επιστρέφει στην καρδιά πιο εύκολα.
 • Επιλεκτικά, μπορείτε να κάνετε μασάζ στα πόδια σας με κάποιο αιθέριο έλαιο για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά κάθε μέρα.
 • Να αποφεύγετε να φοράτε στενά ρούχα.
 • Να φοράτε άνετα εσώρουχα.
 • Να αποφεύγετε την έκθεση των ποδιών σας σε υπερβολική θερμότητα. Αν είστε την παραλία ή έξω, να φοράτε αντηλιακό.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 στρατηγικές για να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

 

Φυσικές εναλλακτικές θεραπείες για τους κιρσούς

θεραπείες για τους κιρσούς εγχύματα και πράσινο τσάι

Αν και διατίθεται μια ευρεία ποικιλία φλεβοτονωτικών και αγγειοπροστατευτικών φαρμάκων, υπάρχουν επίσης φυσικές εναλλακτικές θεραπείες για τους κιρσούς. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το πόσο συχνά επιλέγετε να τις χρησιμοποιείτε. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Bosch et. al. εδώ.

Τα παρακάτω θεραπευτικά συστατικά περιέχονται επίσης σε πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση των κιρσών, επειδή έχει αποδειχτεί ότι ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον πολλά από αυτά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση (όπως το σκόρδο).

 • Σκόρδο
 • Μέντα
 • Δαφνόφυλλα
 • Ευκάλυπτος
 • Κατιφές
 • Αλόη βέρα
 • Καρότο
 • Θαλασσινό αλάτι
 • Εκουιζέτο
 • Αγριοκάστανο

Μεταξύ των φυσικών συστατικών για την αντιμετώπιση των κιρσών φημίζεται η αλόη βέρα. Πρόκειται για το φυτό που προσφέρει τις περισσότερες ωφέλειες από αισθητική άποψη. Η χρήση του τζελ της είτε σε παγάκια είτε απευθείας πάνω στα πόδια ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος.

Αναφορικά με άλλες επιλογές, έχουμε τη μέντα, τα δαφνόφυλλα και τον ευκάλυπτο, φυτά τα οποία αναζωογονούν, έτσι μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση των κιρσών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τονωτική λοσιόν ή ως λοσιόν σώματος εφαρμοζόμενα απευθείας στο δέρμα. Μπορείτε να φτιάξετε την τονωτική λοσιόν χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα.

Τόσο τα δαφνόφυλλα όσο και τα πέταλα του κατιφέ είναι πολύ χρήσιμα για την παρασκευή ενός πολτού για την αντιμετώπιση των κιρσών. Μπορείτε να απλώσετε τον πολτό τη νύχτα και να τον αφήσετε να δράσει μέχρι το πρωί. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τους βλαστούς και να φτιάξετε μια αναζωογονητική τονωτική λοσιόν.

Τα λουτρά με θαλασσινό νερό είναι εξαιρετικά χαλαρωτικά και ενισχύουν σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μηλόξυδο στο λουτρό για να μεγιστοποιήσετε τις ωφέλειές του.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που υπάρχει όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις φυσικές θεραπείες για τους κιρσούς είναι ότι κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ωστόσο θέλουμε να τονίσουμε ότι οι φυσικές θεραπείες δεν θα πρέπει να είναι η μοναδική αγωγή αντιμετώπισης που ακολουθείτε. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε ως συμπληρωματική αντιμετώπιση και να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Arora M. Management of varicose veins. JK Science 2017. Available at: https://doi.org/10.9738/INTSURG-D-14-00084.1. Accessed 01/29, 2019.
 • Bootun R, Onida S, Lane TRA, Davies AH. Varicose veins and their management. Surgery (United Kingdom) 2016. Available at: https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2016.02.002. Accessed 01/29, 2019.
 • Mandavia R, Anwar MA, Davies AH. Varicose veins. Metabolism of Human Diseases: Organ Physiology and Pathophysiology 2014. Available at: https://doi.org/10.1007/978-3-7091-0715-7_40. Accessed 01/29, 2019.
 • Muley, B. P., Khadabadi, S. S., & Banarase, N. B. (2009). Phytochemical constituents and pharmacological activities of Calendula officinalis Linn (Asteraceae): A review. Tropical Journal of Pharmaceutical Research. Pharmacotherapy

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.