Τα πρώτα σημάδια του υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες

Παρά το γεγονός ότι είναι χρόνια ασθένεια, με τη σωστή θεραπεία, υγιεινή διατροφή και άσκηση, οι πάσχουσες μπορούν να έχουν φυσιολογική ζωή χωρίς επιπλοκές.
Τα πρώτα σημάδια του υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαρτίου, 2019

Γνωρίζετε ποια είναι τα σημάδια του υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες; Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια συγγενής ασθένεια και επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες καθώς είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν αυτοάνοσα προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτες σε αυτή την πάθηση.

Οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας όπως και για τη διατήρησή της σε ένα σταθερό σημείο.

Τα συμπτώματα όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, η απώλεια μνήμης ή η υπερβολική εξάντληση μπορεί να σχετίζονται με το στρες στη δουλειά ή στο σπίτι αλλά μπορούν επίσης να υποδεικνύουν ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά.

Αυτό το μικροσκοπικό όργανο του σώματος είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των βασικών μεταβολικών επιπέδων σας, για τη ρύθμιση των ορμονών και για τη διανομή ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα σας προκειμένου να λειτουργούν σωστά διάφορα όργανα.

Τα πρώτα σημάδια του υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες

Όταν κάνει την εμφάνισή της αυτή η ασθένεια μπορεί να παρουσιάσετε τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ξηρά και εύθραυστα μαλλιά
  • Εύθραυστα νύχια
  • Εξάντληση
  • Αργά αντανακλαστικά
  • Έλλειψη συγκέντρωσης και βραχυπρόθεσμη μνήμη
  • Κατάθλιψη και εναλλαγές διάθεσης
  • Απόκτηση βάρους
  • Ευαισθησία στο κρύο
  • Τραχύ δέρμα
  • Υψηλή πίεση

Το χαμηλό επίπεδο της θυρεοειδικής ορμόνης καθιστά τις γυναίκες περισσότερο επιρρεπείς σε αυτή την ασθένεια. Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται ραγδαία.

Αντί να προστατεύουν το σώμα σας, τα λευκά αιμοσφαίρια αρχίζουν να επιτίθενται στο θυρεοειδή αδένα προκαλώντας την ανάπτυξη μικρών όγκων που τελικά μπορεί να μετατραπούν σε καρκινώδεις.

Οι γυναίκες που κυοφορούν θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικά μέτρα πρόληψης καθώς μια αύξηση στο σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει μείωση στην παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές θεραπείες για την επιβράδυνση της προόδου αυτής της διαταραχής.

Τα πρώτα σημάδια του υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες – Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Τα πρώτα σημάδια του υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες

Οι πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους παρουσιάζεται αυτή η ασθένεια, δεν εμφανίζονται πάντα την ίδια στιγμή και γι’ αυτό το λόγο η ιατρική διάγνωση στηρίζεται απευθείας σε εργαστηριακές δοκιμές.

Οι γυναίκες που είναι κάτω των 21 ετών θα πρέπει να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό ο οποίος θα προσδιορίσει την ενδεδειγμένη πορεία δράσης ανάλογα με τα συμπτώματά τους.

Είναι πιθανό η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή άλλων ορμονικών αντισυλληπτικών για την πρόληψη της εγκυμοσύνης να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν μια μεμονωμένη δόση λεβοθυροξίνης ή κάποιου παρόμοιου φαρμάκου με άδειο στομάχι για το υπόλοιπο της ζωής τους. Όπως αναφέρει και η Δρ. Elizabeth A. McAninch αυτή είναι και η πιο συχνή θεραπεία.

Είναι λίγο πιο δύσκολο να συνταγογραφηθεί η σωστή αγωγή αν ο ασθενής παρουσιάζει σημάδια καρδιακής πάθησης ή πνευμονικής νόσου. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά τσεκάπ για να αποκλείετε πιθανές αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με αυτές τις ασθένειες και να εντοπίζετε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως στομαχικές διαταραχές ή επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους.

Ο υποθυρεοειδισμός πολύ συχνά συνοδεύεται από την κακή λειτουργία των επινεφριδίων που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ακόμη και με τη λήψη παραγώγων θυροξίνης. Γι’ αυτό το λόγο χορηγούνται συνήθως κορτικοστεροειδή μαζί με την αρχική θεραπεία.

Άλλες περισσότερο γνωστές επιπλοκές περιλαμβάνουν τον υποθυρεοειδισμό της υπόφυσης που προκαλεί κρίσιμο εκφυλισμό του υποθαλάμου.

Λεμόνια και νερό με λεμόνι σε ποτήρι

Οι ειδικοί προτείνουν στις γυναίκες που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα υγρών ώστε να διατηρούνται ενυδατωμένες.

Η άσκηση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην οξυγόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία μπορεί να ωφελήσει εξαιρετικά τον ασθενή όταν πάσχει από αυτή τη διαταραχή.

Τα πρώτα σημάδια του υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες – Στο σπίτι και φυσικές θεραπείες

Μπορείτε να ελέγξετε τη δυσφορία που προκαλεί αυτή η διαταραχή με μερικές φυσικές εναλλακτικές που θα διευκολύνουν τη διαδικασία της θεραπείας και θα βελτιώσουν τον τρόπο που αισθάνεστε. Μερικές από τις πιο κοινές θεραπείες είναι οι παρακάτω:

Φασόλια

Φασόλια σε πήλινο σκεύος

Τα φασόλια περιέχουν μια ουσία γνωστή ως νιασίνη. Η νιασίνη είναι υπεύθυνη για την προώθηση της παραγωγής των στεροειδών ορμονών που ρυθμίζουν τα επίπεδα του στρες και διατηρούν το σώμα σας ισορροπημένο.

Αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να εμποδίζετε την αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης και τη μείωση του ποσοστού της νόσου.

Προετοιμασία

Αφήστε τα φασόλια να μουλιάσουν όλο το βράδυ και βράστε τα για 30 λεπτά. Κρατήστε το νερό που έχει μείνει στην κατσαρόλα.

Πώς τα καταναλώνουμε;

Πίνετε το πρωί περίπου μισή κούπα από το βρασμένο νερό για δυο εβδομάδες και στη συνέχεια αφήνετε το σώμα σας να ηρεμήσει για άλλες δυο εβδομάδες. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εκτιμήσετε τη δράση του και να δείτε την αντίδραση του σώματός σας.

Τσάι με μέλι και φλισκούνι

Μέλι σε μπολ

Αυτά τα δυο συστατικά αποτελούν μια εξαιρετική θεραπεία κατά του υποθυρεοειδισμού. Προσφέρουν στο σώμα σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και κάλιο.

Προετοιμασία

Βράζετε μια κούπα νερό και προσθέτετε μια κουταλιά του γλυκού φύλλα από φλισκούνι και λίγο μέλι.

Πώς το καταναλώνουμε;

Πίνετε το τσάι κάθε πρωί μετά το πρωινό γεύμα έτσι ώστε το φλισκούνι να μην επιβαρύνει το στομάχι σας.

Κέλπιες

Κέλπιες

Τα φαιοφύκη ή κέλπιες, είναι ένα είδος φυκιού που περιέχει πολύ ιώδιο, ένα από τα συστατικά που το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του και η έλλειψη του οποίου οδηγεί στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας.

Επιπλέον, τα θαλάσσια φύκη περιέχουν άλλα μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο που θα καταπραΰνει τα συμπτώματά σας και θα διευκολύνει την απορρόφηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Πώς τα καταναλώνουμε;

Απλά προσθέτετε κέλπιες ή φύκη στις σαλάτες σας ωμά ή μαγειρεμένα στον ατμό. Όταν τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας θα δείτε τη διαφορά.

Στην εποχή μας, ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει κάθε χρόνο 1000 γυναίκες επιπλέον αλλά οι εξελίξεις στην τεχνολογία και στην ιατρική βοηθούν και στον έλεγχο αυτής της εκφυλιστικής ασθένειας. Με την πάροδο του χρόνου θα επανέλθετε στα φυσιολογικά σας επίπεδα.

Απλά, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, διατηρώντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και κάνοντας τακτικά ασκήσεις θα μπορέσετε να αποφύγετε πολλά από τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.