Θεραπείες για την καταπολέμηση της πιτυρίδας

Εκτός από το να κάνει τα μαλλιά σας να λάμπουν, το μηλόξυδο αποτελεί ένα φυσικό αντισηπτικό, που απομακρύνει την λιπαρότητα και μειώνει την εμφάνιση της πιτυρίδας.
Θεραπείες για την καταπολέμηση της πιτυρίδας

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θεραπείες για την καταπολέμηση της πιτυρίδας. Η πιτυρίδα και η σμηγματόρροια αποτελούν και τα δυο πολύ συνηθισμένα προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν σε όλους τους ανθρώπους σε κάθε ηλικία.  Προκαλεί μεγάλη δυσφορία κι ενόχληση στους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτό. Όταν παρουσιάζονται νιφάδες πιτυρίδας, συνήθως το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρό. Αυτά τα μικρά σωματίδια έχουν την τάση να πέφτουν στους ώμους κι αν φοράμε σκούρα ρούχα φαίνεται απαίσιο: επίσης οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό νιώθουν πολύ άβολα κι αμήχανα όταν έχουν τα μαλλιά τους κάτω. Στην περίπτωση της σμηγματόρροιας το πρόβλημα είναι ακόμα σοβαρότερο, καθώς το τριχωτό της κεφαλής σχηματίζει κρούστες που ξεφλουδίζουν, προκαλώντας ερυθρότητα, φαγούρα κι απώλεια μαλλιών και μερικές φορές ακόμη και μόλυνση. Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε μερικές σπιτικές θεραπείες για την καταπολέμηση της πιτυρίδας και της σμηγματόρροιας.

Τι προκαλεί πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, παρακάτω θα δείτε μερικούς από αυτούς:

 • η εμφάνιση κάποιου μύκητα
 • η κακή διατροφή
 • το υπερβολικό άγχος
 • η χρήση φαρμακευτικών αγωγών και χημικών προϊόντων (όπως οι βαφές μαλλιών, για παράδειγμα)

Σε αυτό το άρθρο θα σας συστήσουμε μερικές αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για την καταπολέμηση της πιτυρίδας και της σμηγματόρροιας.

Μείωση των συμπτωμάτων της σμηγματόρροιας με αγνό μέλι

Μια πολύ αποτελεσματική σπιτική θεραπεία είναι βασισμένη στο αγνό μέλι, εφόσον επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μέλι έχει μια θεραπευτική δράση σε αυτό το πρόβλημα του τριχωτού της κεφαλής. Η ομάδα των ανθρώπων, που είχαν αυτό το πρόβλημα και υποβλήθηκαν σε μια φαρμακευτική θεραπεία με μέλι, πέτυχαν εξολοκλήρου βελτίωση της κατάστασης τους μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Για να κάνετε αυτήν την σπιτική θεραπεία απλώς φτιάχνετε ένα μείγμα με 90% αγνό μέλι με 10% νερό. Το απλώνετε σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής με απαλό μασάζ, έπειτα καλύπτετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και το αφήνετε να καθίσει για τουλάχιστον τρεις ώρες, έπειτα ξεπλένετε με ζεστό νερό. Η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα για έναν μήνα, έπειτα μπορεί να συνεχισθεί για έξι μήνες, αλλά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Με αυτήν την αγωγή τα συμπτώματα και η δυσφορία θα εξαφανιστούν σταδιακά και μετά από έξι μήνες όλα τα προβλήματα θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Πρόσθετες θεραπείες για την καταπολέμηση της πιτυρίδας

καταπολέμηση της πιτυρίδας με πικραλίδα
 • Ετοιμάζετε ένα ρόφημα τοποθετώντας μερικά φύλλα πικραλίδας σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό, περιμένετε να κρυώσει κι έπειτα το πίνετε. Θα πρέπει να πίνετε το ρόφημα αυτό τρεις φορές την ημέρα μέχρι να παρατηρηθεί κάποια βελτίωση.
 • Ένα άλλο ρόφημα, που βοηθά στην λύση τέτοιων προβλημάτων του τριχωτού της κεφαλής, είναι με φτέρη (Sphenopsida). Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω, χρησιμοποιώντας μόνο μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένου φυτού για ένα φλιτζάνι με νερό. Το πίνετε μια φορά την ημέρα.
 • Όταν εμφανίζεται υπερβολική λιπαρότητα στα μαλλιά σας, μπορείτε να βράσετε ένα ματσάκι από κλαδάκια κυπαρισσιού σε ένα λίτρο νερού. Όταν κρυώσει, κάνετε μασάζ με αυτό σε όλο το τριχωτό της κεφαλής σας κι έπειτα λούζετε τα μαλλιά σας ως συνήθως.
 • Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το πρόβλημα στο κεφάλι τους πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνουν για να μην χειροτερέψουν τα συμπτώματα. Θα πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε τις τροφές που είναι υψηλές σε λιπαρά, όπως τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα και τις πολλές σάλτσες. Το καλύτερο είναι να επιλέγετε όλα τα είδη λαχανικών, ειδικά αυτών που είναι πλούσια σε σελήνιο και ψευδάργυρο, όπως το αγγούρι, το κολοκύθι, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, οι μελιτζάνες, τα σύκα και οι ξηροί καρποί, μεταξύ άλλων.

Σπιτική θεραπεία για την καταπολέμηση της πιτυρίδας

καταπολέμηση της πιτυρίδας με μηλοξυδο
 • Για την μείωση της πιτυρίδας πολύ αποτελεσματικό είναι το τρίψιμο της κεφαλής με μηλόξυδο, το οποίο μπορείτε να απλώσετε με τα δάχτυλά σας κάνοντας απαλό μασάζ στο κεφάλι σας. Το αφήνετε για είκοσι λεπτά κι έπειτα ξεπλένετε με άφθονο ζεστό νερό. Μπορείτε να κάνετε αυτήν την θεραπεία δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα. 
 • Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος της κεφαλής, καθώς το φυσικό αυτό προϊόν έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, είναι αντισηπτικό, αντιμυκητιακό κι αντιμικροβιακό.
 • Μια άλλη σπιτική θεραπεία που δίνει σπουδαία αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι αυτή με μηλόξυδο, δενδρολίβανο και μέντα. Για να το ετοιμάσετε, χρειάζεστε ένα λίτρο μηλόξυδο, μερικά κλαδάκια φρέσκου δενδρολίβανου και φρέσκιας μέντας: βάζετε το μηλόξυδο σε ένα μπουκάλι με ένα καπάκι, προσθέτετε τα κλαδάκια του δενδρολίβανου και της μέντας, κλείνετε το καπάκι καλά και το τοποθετείτε σε σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου. Το αφήνετε για τουλάχιστον είκοσι μέρες, έπειτα στραγγίζετε το μείγμα και το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι. Με αυτό το μείγμα μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ σε όλο το κεφάλι σας, το αφήνετε για δεκαπέντε ή είκοσι λεπτά κι έπειτα λούζετε τα μαλλιά σας ως συνήθως.
 • Τέλος, συνίσταται να λούζετε συχνά τα μαλλιά σας μιας και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε την αύξηση της λιπαρότητας, η οποία χειροτερεύει την εμφάνιση και την κατάσταση των μαλλιών και του κεφαλιού σας γενικότερα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Aburjai, T., & Natsheh, F. M. (2003, November). Plants Used in Cosmetics. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1363
 • Ranganathan, S., & Mukhopadhyay, T. (2010). Dandruff: The most commercially exploited skin disease. Indian Journal of Dermatology55(2), 130. https://doi.org/10.4103/0019-5154.62734
 • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology12(4), 306–313. https://doi.org/10.1111/jocd.12058
 • Surya Prabha, M., Sravani, A., Spandana, A., Ramarao, N., & Santhosh Aruna, M. (2014). Formulation and evaluation of herbal hair powder against dandruff. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research28(2), 43–47.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.