Τι είδους σίδερα ρούχων υπάρχουν και ποια είναι καλύτερα;

Ποια είναι τα καλύτερο σίδερα ρούχων; Αυτή η συσκευή μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος και ικανότητα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να τα ανακαλύψετε
Τι είδους σίδερα ρούχων υπάρχουν και ποια είναι καλύτερα;

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σε όλους μας αρέσει να δείχνουν τα ρούχα μας καθαρά και χωρίς ζάρες. Σύμφωνα με ένα συνέδριο για τη δημιουργία μιας επαγγελματικής εικόνας κατά την αναζήτηση εργασίας που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Rioja, το 93% της πρώτης εντύπωσης βασίζεται στην εμφάνιση. Ένα χέρι βοήθειας είναι ένα τα πολλά διαφορετικά είδη από τα σίδερα ρούχων που μπορείτε να αγοράσετε.

Σήμερα, αυτό το αντικείμενο είναι συνηθισμένο σε πολλά σπίτια. Αν και είναι παραδοσιακό, έχει εξελιχθεί με τα χρόνια. Τα σίδερα δεν είναι πια σιδερένια κουτιά που θερμαίνονται με κάρβουνο με τα οποία μπορούμε να πατάμε το παντελόνι μας. Τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Σίδερα ρούχων: Τύποι

Όντας ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι, υπάρχει πληθώρα προσφοράς. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την αγορά ενός οικονομικού μοντέλου, αν αυτό θέλετε για τα βασικά, αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις, έτσι ώστε η επένδυσή σας να αξίζει τον κόπο.

Παρακάτω, συζητάμε τους τύπους σίδερου για τα ρούχα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

1. Βασικό σίδερο ατμού

Αυτά είναι οικονομικά και ίσως τα πιο δημοφιλή. Οι ειδικοί τα σχεδίασαν για να σιδερώνετε συνθετικές υφές, βαμβάκι και τζιν με ευκολία. Απλώς ενεργοποιήστε το και ρυθμίστε το και θα αρχίσει να λειτουργεί.

Ορισμένα διαθέτουν δοχείο νερού για τον ατμό όσο σιδερώνετε για να αφαιρέσετε πιο γρήγορα τις ζάρες. Άλλα αποβάλλουν ατμούς με σκοπό να λειάνουν ακόμη και τα πιο ανθεκτικά υλικά.

Δεν αργούν να ζεσταθούν και καθώς δεν είναι συνήθως τόσο μεγάλα, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε εύκολα, σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού σας. Ένα πλεονέκτημα ακόμα είναι ότι διαθέτουν αυτόματο διακόπτη απενεργοποίησης εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή σαν μέτρο ασφαλείας.

Σιδέρωμα σε σιδερώστρα με διπλωμένα πουκάμισα
Στα περισσότερα σπίτια υπάρχει σίδερο ρούχων γι αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία.

2. Κάθετο σίδερο

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτό το είδος είναι κάθετο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε οριζόντια.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτό το είδος για πράγματα που αποθηκεύουν σε κρεμάστρες, όπως κουρτίνες, πουκάμισα ή φορέματα. Αρκεί να μην είναι κατασκευασμένα από μη ανθεκτικά υφάσματα.

Χρησιμοποιείται με μια βάση και μια μπάρα για να κρεμάσετε ρούχα. Λειτουργούν με ατμό.

3. Σίδερο ταξιδιού

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτών είναι το μέγεθός τους: είναι μικρότερα από τα παραδοσιακά, ώστε να μπορείτε εύκολα να τα συσκευάσετε. Είναι καλύτερα για έναν μικρό αριθμό ρούχων που θέλετε να φορέσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Εάν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που ταξιδεύουν από τη μια πόλη στην άλλη ή φεύγουν από τη χώρα συχνά, μην ξεχνάτε το σίδερο ταξιδιού σας για να διασφαλίσετε ότι τα ρούχα σας είναι πάντα ευπαρουσίαστα. Σκεπτόμενοι την ηρεμία σας, οι κατασκευαστές το δημιούργησαν με διπλή τάση για να λάβουν υπόψη τις ηλεκτρικές διαφορές μεταξύ των ζωνών.

4. Πρέσες

Έχουν μια ανεξάρτητη δεξαμενή, η οποία τους δίνει μεγαλύτερη ικανότητα για ατμούς, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται ως αποτέλεσμα.

Λειτουργούν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από τα ηλεκτρικά. Αν και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο επαγγελματικά, μπορείτε επίσης να τις χρησιμοποιήσετε στο σπίτι για καλά αποτελέσματα.

Είναι καλύτερα για μεγάλους όγκους ρούχων, καταλαμβάνουν πολύ χώρο και είναι πιο ακριβά από τους πιο παραδοσιακούς τύπους.

5. Ασύρματα σίδερα

Αυτά είναι μια απάντηση στην πρόοδο της τεχνολογίας στο σπίτι. Δεν χρειάζονται καλώδιο για να λειτουργήσουν. Έρχονται με μια επαναφορτιζόμενη βάση και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μετά από λίγα λεπτά.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε σίδερα ρούχων;

Το βασικότερο για να επιλέξετε ένα σίδερο είναι να θυμάστε τον όγκο των ρούχων που θα σιδερώνετε με αυτό και πόσο συχνά θα το κάνετε αυτό. Η γνώση των χαρακτηριστικών που εξηγήσαμε παραπάνω κάνει την απόφαση πολύ πιο εύκολη.

Χρήση και ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας

Κανείς δεν θέλει να αυξήσει τους λογαριασμούς και τα σίδερα είναι συνήθως αντικείμενα που απαιτούν πάρα πολύ ρεύμα. Πριν πληρώσετε για αυτή τη συσκευή, φροντίστε να έλεγξε πόση ενέργεια καταναλώνει.

Σε γενικές γραμμές, η ισχύς ενός σίδερου κυμαίνεται μεταξύ 800 και 220 watt ή μεταξύ 2400 και 3200 watt, και μερικές φορές περισσότερο εάν πρόκειται για καλύτερο μοντέλο. Αν μιλάμε για πρέσες τότε η ισχύς είναι μεγαλύτερη καθώς μπορεί να ζεσταθεί σε λιγότερο από 2 λεπτά.

Αποθήκη νερού στα σίδερο ρούχων

Συμβουλευτείτε τον πωλητή για τη χωρητικότητα του λέβητα. Όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο λιγότερο συχνά θα πρέπει να τον ξαναγεμίσετε.

Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή σχετικά με το νερό στα σίδερα ρούχων είναι εάν το μοντέλο σας επιτρέπει να το γεμίσετε από τη βρύση. Ορισμένα σίδερα διαθέτουν αντιολισθητική ιδιότητα, αλλά σας συνιστούμε να αναμιγνύετε αποσταγμένο νερό με αυτό από τη βρύση όταν βρίσκεστε σε περιοχή με σκληρό νερό.

Μήκος καλωδίου

Όσο περισσότερη επέκταση τόσο το καλύτερο, γιατί έτσι δεν θα χρειαστεί να εργαστείτε δίπλα σε πρίζα! Εάν το καλώδιο είναι μεταξύ 2 και 2,7 μέτρων και μπορείτε να το περιστρέψετε, θα μπορείτε να σιδερώνετε με άνεση και ελευθερία.

Ρυθμιστής θερμότητας στα σίδερα ρούχων

Ο έλεγχος θερμοκρασίας στα σίδερα ρούχων μπορεί να είναι σε πολλά στάδια ή σε ένα μόνο. Αυτός ο παράγοντας είναι σημαντικός για την εργασία.

Λειτουργία για ευαίσθητα

Για πιο ευαίσθητα υλικά, όπως τα εσώρουχα, η θερμοκρασία του σίδερου πρέπει να είναι χαμηλή, έτσι ώστε να μην έχει χρόνο να δημιουργήσει ατμούς και στη συνέχεια να στάξει, λεκιάζοντας τα αντικείμενα.

Πώς μπορείτε να το αποτρέψετε; Λοιπόν, με σίδερο για ρούχα drop-stop ή aqua-stop. Είναι πιο ακριβά, αλλά βοηθούν στην περιποίηση των ρούχων σας.

Έξοδος ατμού στα σίδερα ρούχων

Ακόμα και τα πιο απλά σίδερα ρούχων έχουν έξοδο ατμού, έτσι ώστε τα ρούχα σας να παραμένουν απαλά. Μπορείτε να το ρυθμίσετε έτσι ώστε ο ατμός να είναι συνεχής ή σποραδικός.

Μια σημείωση σχετικά με την αφαλάτωση

Άλατα μπορεί να συσσωρευτούν εμποδίσουν και θα εμποδίζουν τις εξόδους ατμών. Ευτυχώς, ορισμένα σίδερα ρούχων ενημερώνουν όταν πρέπει να τα αφαλατώσετε. Όταν αναβοσβήνει μια λυχνία, θα ξέρετε ότι ήρθε η ώρα να καθαρίσετε το φίλτρο.

Σόλα του σίδερου

Υπάρχουν τρεις τύποι και διαφέρουν ως προς την ικανότητά τους να μεταφέρουν θερμότητα. Τα καλύτερα υλικά είναι τα ακόλουθα:

  • Αλουμίνιο: Είναι ελαφρύ αλλά γρατζουνίζεται εύκολα. Αυτός ο τύπος σίδερου θερμαίνεται και ψύχεται με ταχύτητα.
  • Ανοξείδωτο ατσάλι: Αυτό είναι πιο ανθεκτικό, αλλά και βαρύτερο. Αν και αυτά τα σίδερα είναι καλύτεροι αγωγοί θερμότητας, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κρυώσουν.
  • Κεραμικό κάλυμμα: Αυτό μπορεί να είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, χάλυβα ή κράμα στο εσωτερικό του. Αυτά τα σίδερα είναι εξαιρετικοί αγωγοί θερμότητας, που την απλώνουν ανάμεσα σε όλα τα ρούχα. Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι είναι εύθραυστα.

Βάρος και σίδερα ρούχων

Πρέπει να αντέχετε το βάρος του σίδερου στο χέρι σας και είναι πιο άνετο αν ζυγίζει λιγότερο, γιατί αυτό σημαίνει λιγότερη προσπάθεια. Εναλλακτικά, όταν πρόκειται για το σιδέρωμα παχύτερων υλικών όπως κουρτίνες, παπλώματα ή πιτζάμες, τα βαρύτερα σίδερα ρούχων είναι καλύτερα.

Γενικά, τα σίδερα ρούχων ζυγίζουν μεταξύ 2,9 και 3,3 κιλών.

άτομο με απογυμνωμένο πουκάμισο που σιδερώνει ρούχα

Ευκολία διαχείρισης

Βεβαιωθείτε ότι το σίδερο που επιλέξατε έχει εργονομική λαβή και είναι  άνετο και εύκολο στη διαχείριση. Τα σίδερα ρούχων με λάστιχο μπορεί γλιστράνε όταν ιδρώνουν τα χέρια σας.

Αυτόματη απενεργοποίηση στα σίδερα ρούχων

Υπάρχουν βασικοί κανόνες για τη διαχείριση αντικειμένων που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Για να αποφύγετε κάθε κίνδυνο ατυχήματος που μπορεί να εμπλέξει ή να βλάψει τα παιδιά, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα σίδερο ρούχων που διαθέτει αυτόματη λειτουργία απενεργοποίησης.

Με αυτό, εννοούμε με απλά λόγια, ότι αν κάνετε μια παύση για μια στιγμή, το σίδερο των ρούχων θα απενεργοποιηθεί για λίγα λεπτά και αργότερα θα επανεκκινήσει τη σύνδεσή του. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε εγκαύματα και πυρκαγιές και θα εξοικονομήσετε ενέργεια.

Επωφεληθείτε από τα σίδερα ρούχων που διατίθενται

Με τους διαφορετικούς τύπους, τις διαφορετικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι για να επιλέξετε το καλύτερο, τα βασικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα ακόλουθα:

  • Η ποσότητα ρούχων και το πόσο συχνά σιδερώνετε.
  • Η αντι-ασβεστολιθική λειτουργία και η αυτόματη απενεργοποίηση εάν αποσπάται εύκολα η προσοχή σας.
  • Τα σίδερα ταξιδιού μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο για το σπίτι σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν στάζει για να προστατέψετε τα ευαίσθητα ρούχα σας από λεκέδες.

Θυμηθείτε ότι πρέπει να καθαρίσετε το σίδερο σας έτσι ώστε να είναι πάντα καινούργιο. Το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε αξίζει να το σκεφτείτε όταν πρόκειται να ξοδέψετε χρήματα. Αν επενδύσετε σε ένα καλό, σίγουρα θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.