Τι είναι τα ανακυκλωμένα καλλυντικά;

Τα ανακυκλωμένα καλλυντικά αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η βάση είναι η επανεκτίμηση των απορριπτόμενων υλικών.
Τι είναι τα ανακυκλωμένα καλλυντικά;

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου, 2023

Η βιομηχανία ομορφιάς αναζητά συνεχώς εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσει τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της στη ρύπανση του πλανήτη. Μέρος των πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα ανακυκλωμένα καλλυντικά .

Η τάση αυτή είναι προσανατολισμένη προς την αειφορία, με βάση τη δημιουργία προϊόντων που χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες φυσικά συστατικά ή υποπροϊόντα που έχουν αποκτηθεί με υπεύθυνο τρόπο.

Έτσι, η οικολογία εισέρχεται στον τομέα της προσωπικής φροντίδας, με διάφορες μάρκες να συμμετέχουν στη “δημιουργική ανακύκλωση” και να ενθαρρύνουν τους χρήστες να επιμείνουν σε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις.

Ανακυκλωμένα καλλυντικά: Στόχοι

Τα ανακυκλωμένα καλλυντικά είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα συμβατικά καλλυντικά. Η διαφορά έγκειται στη μέθοδο παρασκευής. Αυτή η καινοτόμος πρακτική συνίσταται στην ανάκτηση αποβλήτων και υλικών για να τους δοθεί μια δεύτερη ζωή.

Η κύρια πηγή των συστατικών είναι η βιομηχανία τροφίμων. Σκοπός είναι να ληφθούν τα ενεργά συστατικά των καλλυντικών που παράγονται σε τέτοιες διαδικασίες, τα οποία παλαιότερα σπαταλούνταν επειδή θεωρούνταν άχρηστα.

Με την τεχνική αυτή είναι δυνατόν να προσφερθούν νέες ουσίες που οδηγούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση αυτή είναι αποδεκτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα απόβλητα τροφίμων έχουν αναρίθμητα συστατικά που ευνοούν την περιποίηση του δέρματος.

Ανακυκλωμένα καλλυντικά μπορεί να είναι τα εξής:

Μάρκες όπως οι Natana ®, Symrise ® και Keracol Limited ® εκμεταλλεύονται τη δημιουργική ανακύκλωση.

Reciclaje.
Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα επεκτείνεται σε διάφορους κλάδους. Μεταξύ αυτών, στη βιομηχανία ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας.

Χρήσιμα συστατικά στα ανακυκλωμένα καλλυντικά

Είναι σύνηθες όσοι δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη τα ανακυκλωμένα καλλυντικά να αμφιβάλλουν για την ικανότητα των προϊόντων, αλλά τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται τηρούν τα ίδια πρότυπα ποιότητας με τις συμβατικές μάρκες. Μεταξύ των συστατικών που χρησιμοποιούνται, ξεχωρίζει το άμυλο ρυζιού, ιδανικό για την παρασκευή σκονών. Το έλαιο και οι πρωτεΐνες από σολομό που δεν πωλείται χρησιμεύουν στην αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος. Ορισμένες βιολογικές βαφές παρασκευάζονται με πολτό μαύρης σταφίδας.

Οι κόκκοι καφέ λειτουργούν ως απολεπιστικό ή αναμειγνύονται στην παρασκευή κρεμών ματιών. Είναι αντιοξειδωτικοί και προστατεύουν κατά των υπεριωδών ακτίνων (UV). Άλλα οφέλη εντοπίζονται σε παράγωγα και συμπυκνώματα διαφόρων τροφίμων.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Λάδι καρύδας: ένα πολύτιμο φυσικό καλλυντικό!

Ελαιόλαδο

Οι πολυφαινόλες που λαμβάνονται από τα απόβλητα του ελαιολάδου προστατεύουν το δέρμα από τις οξειδωτικές βλάβες και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Ραμπουτάν

Ο καρπός αυτού του δέντρου συνδέεται με τη σύνθεση κολλαγόνου και την εξομάλυνση των ρυτίδων. Του αποδίδεται επίσης η ικανότητα να ενισχύει το δέρμα συγκρατώντας το νερό, εξ ου και η συμπερίληψή του στην ανακύκλωση.

Υποπροϊόντα αβοκάντο

Οι κρέμες που σας βοηθούν να σβήσετε τους μαύρους κύκλους και να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση των σακούλων κάτω από τα μάτια μπορεί να περιέχουν πολυφαινόλες που προέρχονται από το αβοκάντο.

Ρίζες βετιβέρ

Αυτά τα στελέχη χρησιμοποιούνται γενικά στη δημιουργία αρωμάτων. Μετά από την επεξεργασία τους, είναι δυνατή η ανακύκλωσή τους και η εξαγωγή ενυδατικών και αντιγηραντικών δραστικών συστατικών.

Κρασί

Στο τέλος της παραγωγής κρασιού, περισσεύουν ο πολτός των σταφυλιών, οι φλούδες των φρούτων και οι σπόροι. Όλα μετατρέπονται σε μεταβιοτικά που προστατεύουν το χόριο από το οξειδωτικό στρες.

Πυρήνες βερίκοκου

Οι πυρήνες βερίκοκου βοηθούν στη σύσταση απολεπιστικών και στερεών καθαριστικών προσώπου. Η διαδικασία συνίσταται στη σύνθλιψή τους σε κόκκους και τον συνδυασμό τους με τα υπόλοιπα συστατικά.

Χυμοί και φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού

Ο χυμός και η φλούδα αυτών των φρούτων κατέληγαν παλαιότερα στα σκουπίδια. Τώρα κάποιοι άνθρωποι εξάγουν τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες για να δημιουργήσουν φυσικά συντηρητικά. Επίσης, αυτές οι φλούδες είναι ισχυρές πηγές φλαβονοειδών και βιταμίνης Ε.

Ανακυκλωμένα καλλυντικά: Επιπτώσεις

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στόχευε στην επίτευξη παγκόσμιας απαγόρευσης των μικροσφαιριδίων στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και στα καλλυντικά μέχρι το 2022. Αυτά τα μικρά κομμάτια πλαστικού που υπάρχουν σε απολεπιστικά και οδοντόκρεμες, για παράδειγμα, καταλήγουν να ρυπαίνουν τους ωκεανούς και να βλάπτουν τη θαλάσσια ζωή.

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι αυτά τα μικροπλαστικά συχνά φέρουν τοξίνες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία. Μέσω της ανακύκλωσης, δημιουργείται επιχειρηματική και κοινωνική ευαισθητοποίηση, βασιζόμενη στα φυσικά και οικολογικά καλλυντικά.

Ανάλυση της εταιρείας Grand View Research αποκαλύπτει ότι μέχρι το 2030, η παγκόσμια αγορά βιολογικών προϊόντων προσωπικής φροντίδας θα πρέπει να φτάσει τα 42,19 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία επισημαίνει ότι αυτός ο τύπος καλλυντικών κερδίζει έδαφος μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού καταναλωτών που είναι προσκολλημένοι στην ηθική της διατήρησης.

Moda circular.
Η κυκλική μόδα είναι ένα ακόμα κίνημα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μόδας στο περιβάλλον.

Γιατί να προτιμάτε τα ανακυκλωμένα καλλυντικά;

Ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία ομορφιάς ανακτά κάποια από τα απορρίμματα τροφίμων προς όφελός της, συνεπάγεται σκληρή δουλειά για να εξασφαλίσει την υψηλότερη ποιότητα των καλλυντικών. Οι κατασκευαστές βασίζονται σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνολογία για την επιλογή και τη διαφύλαξη φρέσκων, απαλλαγμένων από μικρόβια πρώτων υλών, μειώνοντας το ενδεχόμενο ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Και όπως εξηγεί το ενημερωτικό δελτίο της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ο κύριος λόγος για να στραφεί κανείς στα βιολογικά καλλυντικά είναι για λόγους υγείας. Αυτού του είδους οι ουσίες δεν είναι βλαβερές για όσους υποφέρουν από ευαισθησία του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι πάντα να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο
.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.