Το υαλουρονικό οξύ στην οδοντιατρική: Οι χρήσεις του

Το υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους (EPM) χρησιμοποιείται σε θεραπευτικά προϊόντα που θυμίζουν το φυσικό συστατικό του ιστού των ούλων.
Το υαλουρονικό οξύ στην οδοντιατρική: Οι χρήσεις του

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το υαλουρονικό οξύ στην οδοντιατρική έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση παθήσεων του στοματικού βλεννογόνου. Είναι μια ουσία η οποία βρίσκεται φυσικά στα ούλα.

Στα θεραπευτικά προϊόντα, χρησιμοποιείται υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους επειδή μοιάζει κατά πολύ με αυτό που βρίσκεται φυσικά στον ιστό των ούλων.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί σαν θεραπεία αν έχει χαρακτηριστικά όμοια με αυτά του υαλουρονικού οξέος που παράγει το σώμα μας. Αυτό συμβάλλει στις διαδικασίες επούλωσης και επανόρθωσης των ιστών.

Πώς δρα στο στοματικό βλεννογόνο το υαλουρονικό οξύ;

Γυναίκα με ουλίτιδα

Το υαλουρονικό οξύ είναι αποθηκευμένο στα εξωτερικά στρώματα του υγιούς ιστού των ούλων. Έτσι, δημιουργεί ένα προστατευτικό κάλυμμα πάνω από τον βλεννογόνο αποτρέποντας τις πληγές να έρθουν σε επαφή με το φαγητό.

Ακόμη μία ιδιότητα του υαλουρονικού οξέος είναι ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της δυσφορίας χάρη στην αντί-οιδηματική της δράση. Επίσης βοηθά στην επούλωση των στοματικών ελκών.

Όταν έχετε μια περιοδοντική ασθένεια, οι επηρεασμένοι ιστοί έχουν επίσης αυξημένη ανάγκη υαλουρονικού οξέος.

Τι συμβαίνει αν έχετε ανεπάρκεια υαλουρονικού οξέος;

Όπως προαναφέραμε, όταν έχετε κάποια πάθηση, οι ανάγκες σας για υαλουρονικό οξύ αυξάνονται. Γι’ αυτό, η ζήτηση υπονοεί πως δεν υπάρχει αρκετό υαλουρονικό οξύ και έτσι προκαλείται φλεγμονή και πόνος.

Όταν υπάρχει κάποιο τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος, τα υπεύθυνα για την αναγέννηση των ιστών κύτταρα έρχονται στην περιοχή προκαλώντας καθυστερημένη επούλωση.

Το υαλουρονικό οξύ στην οδοντιατρική

Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν υαλουρονικό οξύ συχνά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του στόματος, όπως:

 • Φλεγμονή βλεννογόνου: Σε αυτή περιλαμβάνονται η ουλίτιδα, η αιμορραγία των ούλων, η υφίζηση ούλων, ή οι “τσέπες” ούλων.
 • Τραυματικές παθήσεις: Πληγές, στοματικοί καθαρισμοί, εξαγωγές δοντιών, ή μετεγχειρητική θεραπεία.
 • Κάποιες ασθένειες: Ορισμένες ασθένειες κατά τις οποίες ο βλεννογόνος των ούλων απαιτεί μεγαλύτερη τροφοδοσία υαλουρονικού οξέος.

Τι είναι τα στοματικά έλκη;

Τα στοματικά έλκη είναι μικρά έλκη με λευκό χρώμα και κόκκινες άκρεςΓενικά, εμφανίζονται στη γλώσσα, στο εσωτερικό τμήμα των μάγουλων, και στα ούλα.

Είναι πιο συχνά στα παιδιά και τους εφήβους. Σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν έντονο πόνο όταν έρθουν σε επαφή με ορισμένα φαγητά ή ποτά.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας που προκαλούνται από την ύπαρξη άφθας. Ο λόγος είναι πως προστατεύει το τραύμα και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Το υαλουρονικό οξύ στην οδοντιατρική – Οφέλη

Γυναίκα κάνει έλεγχο των δοντιών της

Το υαλουρονικό οξύ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην οδοντιατρική. Προμηθεύει με αρκετά οφέλη, ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε τα ακόλουθα:

 • Ανακούφιση του πόνου: Σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα που ανακουφίζει από τον πόνο και προστατεύει την πληγή.
 • Προστασία ενάντια σε εξωτερικούς παράγοντες: Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα φαγητά και τα ποτά.
 • Ενυδάτωση των ιστών: Σχηματίζοντας ένα στρώμα, το υαλουρονικό οξύ προάγει την κατακράτηση νερού και έτσι ενυδατώνει τον επηρεασμένο ιστό.
 • Συμβάλλει στη διαδικασία επούλωσης.

Επιπλέον, το υαλουρονικό οξύ δεν προκαλεί πόνο όταν εφαρμόζεται, αντιθέτως, προκαλεί ένα αίσθημα ανακούφισης.

Πώς να χρησιμοποιείτε το υαλουρονικό οξύ

Μετά την καθημερινή σας ρουτίνα για τη στοματική υγεία, εφαρμόστε υαλουρονικό οξύ τρεις με πέντε φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες. Ωστόσο, σας προτείνουμε να περιμένετε μισή με μία ώρα μετά την εφαρμογή του για να φάτε ή να πιείτε κάτι.

Υπάρχουν διαφορετικά προϊόντα στην αγορά τα οποία ενσωματώνουν αυτή την ουσία στη σύνθεσή τους. Βάσει του τρόπου χρήσης τους, κατηγοριοποιούνται ως εξής:

 • Στοματικό τζελ: Εφαρμόστε μια στρώση στην επηρεασμένη περιοχή κάνοντας μασάζ με καθαρά δάκτυλα ώστε να απλωθεί σωστά.
 • Πλύση: Ξεβγάλετε το στόμα σας με 10 ml για 1-2 λεπτά, δεν απαιτείται αραίωση.
 • Σπρέι: Κάθε σπρέι εξασφαλίζει την κάλυψη όλης της περιοχής με την ίδια συγκέντρωση. Γενικά, οι κατασκευαστές συνιστούν 1 ή 2 εφαρμογές σπρέι την ημέρα στην περιοχή με τη φλεγμονή.

Το υαλουρονικό οξύ στην οδοντιατρική

Το υαλουρονικό οξύ δεν έχει τοπική ή συστημική φαρμακευτική δράση στο στοματικό βλεννογόνο. Είναι πολύ ασφαλές και δεν έχει αντενδείξεις ή παρενέργειες και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε χωρίς περιορισμούς. Είναι ιδανικό για χρήση στα παιδιά καθώς δεν πονά όταν εφαρμόζεται και δεν είναι τοξικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sánchez, D. C., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Uso de ácido hialurónico como alternativa para la reconstrucción de la papila interdental. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.008

 • González della Valle, A., García Rivello, H., & Mocetti, E. (1999). Identificación inmunohistoquímica de los fenómenos degenerativos en la hernia de disco lumbar: expresión de ácida hialurónico, metaloproteasas 1 y 3, factor de crecimiento fibroblástico básico y CD34. Rev. Asoc. Argent. Ortop. Traumatol.

 • Corte Sánchez, D., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Use of hyaluronic acid as an alternative for reconstruction of interdental papilla. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.017


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.