Πώς να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας με επιτυχία

Με τη σωστή συναισθηματική εκπαίδευση μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας να γίνουν καλοί πολίτες ενώ παράλληλα καλλιεργείτε τη μελλοντική ευτυχία τους.
Πώς να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας με επιτυχία
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας να διασχίζουν το δρόμο όταν το φανάρι είναι πράσινο, να φροντίζουν τα ζωάκια τους, να διαβάζουν βιβλία και να κάνουν πολλαπλασιασμό, ακόμα και να κάνουν ανακύκλωση των σκουπιδιών στο σπίτι. Όμως μπορείτε να τους μάθετε επίσης να εκφράζουν τα συναισθήματά τους; Να λένε δυνατά τα πράγματα που αισθάνονται πριν κλειδωθούν στο δωμάτιό τους βροντώντας την πόρτα; Είναι εξίσου σημαντικό να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας.

Η εκπαίδευση δεν έχει σκοπό να γεμίσει έναν άδειο νου με γνώσεις και συσσωρευμένες πληροφορίες. Η διδασκαλία των παιδιών σας περιλαμβάνει και άλλες στρατηγικές που θα τα βοηθήσουν να είναι ευτυχισμένα μέσα σε αυτό τον πολύπλοκο κόσμο, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στην ευτυχία των άλλων. Είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας σωστές αξίες και να τα εκπαιδεύετε συναισθηματικά κάθε μέρα.

Δεδομένου ότι τα σχολεία ποτέ δεν συμπεριέλαβαν αυτό το μάθημα στα προγράμματα διδασκαλίας τους, είναι σημαντικό να θυμάστε τις παρακάτω πτυχές του να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας από πολύ νεαρή ηλικία, τις οποίες θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Πώς να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας

κορίτσι στον ήλιο, μαργαρίτες, εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας

Η εκπαίδευση ενός παιδιού ξεκινάει από την πρώτη μέρα που έρχεται στον κόσμο. Η εκπαίδευση παρέχει επίσης αγάπη, χάδια, ευγενικά λόγια και συνήθειες. Πραγματοποιείται κατά το τάισμα, τον ύπνο και τα χαμόγελα που ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσπαθήσει να μιμηθεί.

Η εκπαίδευση είναι η φωνή που τους παρέχει ενθάρρυνση και υποστήριξη, προσφέροντάς τους μια αίσθηση ασφάλειας σε κάθε βήμα που κάνουν, την ενίσχυση που τους μαθαίνει να δείχνουν θάρρος μετά από κάθε πτώση -όλα αυτά είναι συναισθηματική εκπαίδευση.

Η πραγματική περιπέτεια ξεκινάει γύρω στην ηλικία των οχτώ ετών. Κατά την περίοδο αυτή, τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν αυτό που είναι πραγματικά ο κόσμος και το ποια είναι τα ίδια. Διαθέτουν ήδη μια αίσθηση δικαιοσύνης και μια αίσθηση του σωστού και του λάθους.

Από τη στιγμή αυτή κι έπειτα θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά τους. Θα βγουν στον κόσμο με ακόμα μεγαλύτερη περιέργεια, με εσάς να αποτελείτε το κλειδί για την εξασφάλιση υποστήριξης, αυτονομίας και αγάπης σε καθημερινή βάση.

Δώστε προσοχή στο μέχρι που πρέπει να τα ενθαρρύνετε ως μέρος της συναισθηματικής εκπαίδευσης του παιδιού σας.

 

 

1. Αυτεπίγνωση

κορίτσι με λουλούδι, εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας

Το πρώτο βήμα στο να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας είναι η αυτεπίγνωση.

Τα παιδιά μεγαλώνοντας θα πρέπει να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να έχουν επίγνωση και των δυνατοτήτων και των περιορισμών τους.

Διδάξτε τους την αξία του να κάνουν πράγματα μόνα τους, να είναι ανεξάρτητα, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν για τι είναι ικανά, σε τι διαθέτουν ικανότητες και τι μπορεί ενδεχομένως να κάνουν λάθος.

Προσέξτε να μην τα υπερπροστατεύετε, επειδή αυτό τα εμποδίζει από το να είναι υπεύθυνα ή από το να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Αφήστε τα να αναπτυχθούν και στηρίξτε τα σε κάθε τους βήμα, χωρίς να ξεχνάτε ποτέ ότι, κάθε φορά που κάνουν λάθος σε κάτι, δεν θα πρέπει να τα τιμωρείτε -αλλά να τα διδάσκετε πώς να το κάνουν καλύτερα.

2. Αναθέστε τους ευθύνες

χαρούμενο παιδί, εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας

Ένα συναισθηματικά ώριμο άτομο είναι υπεύθυνο για τον εαυτό του. Είναι ένα άτομο που δεν εξαρτάται από άλλους για να κάνουν πράγματα γι’αυτό και που εμπιστεύεται τον εαυτό του.

Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, αναθέστε τους περισσότερες ευθύνες. Πρέπει να μάθουν ότι η ζωή δεν είναι μόνο δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και ευθύνες που όλοι πρέπει να αναλαμβάνουμε προκειμένου οι πράξεις μας να χαρακτηρίζονται από ελευθερία. Γι’αυτό λοιπόν πρέπει να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας διαχωρίζοντας τα δικαιώματα από τις υποχρεώσεις τους.

3. Μάθετέ τους να είναι ευτυχισμένα αλλά και να αποδέχονται την απογοήτευση

εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά

Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να μάθουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να έχουν τα πάντα. Κάθε φορά που δέχονται κάποια αρνητική απάντηση από σας, δεν θα πρέπει να αντιδρούν σαν να έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Ακολουθεί ένα παράδειγμα:

Ο οκτάχρονος γιος σας σάς ζητάει να του αγοράσετε κινητό τηλέφωνο. Προφανώς είναι ακόμα πολύ μικρός γι’αυτό, έτσι το συζητάτε μαζί του και περιμένετε ότι θα καταλάβει. Αν έχει μια έκρηξη θυμού, χτυπώντας τα έπιπλα και φωνάζοντας, δεν έχει ακόμα μάθει να αποδέχεται την απογοήτευση. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να του προκαλέσει πολλή δυστυχία, όμως αν διαχειριστείτε την κατάσταση σωστά, μπορείτε να του εξηγήσετε πώς έχουν τα πράγματα με ηρεμία και με λογική.

 

 

4. Η σημασία του κοινού καλού και η “αμοιβαία επωφελής” κατάσταση

εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά

Η ζωή δεν είναι ένα νησί στο οποίο ταξιδεύουμε μόνοι. Ζούμε σε μια κοινωνία ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας δημιουργώντας δεσμούς, έτσι αναπτυσσόμαστε συναισθηματικά από κοινού.

Τι σημαίνει αυτό; Για να έχει επιτυχία η συναισθηματική εκπαίδευση των παιδιών σας, πρέπει να δουλέψετε πάνω στις παρακάτω πτυχές:

  • Ενθαρρύνετε την ενσυναίσθηση έτσι ώστε τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, όπως των γιαγιάδων και των παππούδων, των αδελφών, των φίλων τους…
  • Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι, αν κάνουν κάτι λάθος, αυτό επηρεάζει και άλλους ανθρώπους. Αν προσπαθούν να δείχνουν σεβασμό και κατανόηση και να κάνουν τους άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους, τότε “όλοι κερδίζουν”. Αν χαμογελάσουν σε κάποιον, πιθανότατα θα τους χαμογελάσει κι αυτός. Τα θετικά συναισθήματα είναι πάντα τα ισχυρότερα.
  • Είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας μαθαίνουν να είναι ευχαριστημένα με τον εαυτό τους -πρέπει να έχουν χόμπι που απολαμβάνουν και να ξεκινούν καινούργια πράγματα που τους χαρίζουν γνώσεις και ικανοποίηση. Ταυτόχρονα θα μάθουν ότι το να αγαπούν τον εαυτό τους τούς εξασφαλίζει μια ισχυρή ασπίδα. Αν έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και αποδέχονται το φυσικό και το συναισθηματικό εαυτό τους, θα είναι ικανότερα να αγαπούν τους άλλους.

Δεν είναι ποτέ αργά να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας. Ωστόσο καλό είναι να αρχίστε να ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές όσο νωρίς γίνεται για να δείτε την εξέλιξη της συναισθηματικής ωρίμανσης των παιδιών σας.

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.