Τσάι κυνόροδο: Ποια τα οφέλη και οι προφυλάξεις

Το τσάι κυνόροδο είναι ένα φυτικό ρόφημα το οποίο μπορείτε να φτιάξετε από το φρούτο της τριανταφυλλιάς. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πολλούς φαρμακευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς.
Τσάι κυνόροδο: Ποια τα οφέλη και οι προφυλάξεις

Τελευταία ενημέρωση: 14 Σεπτεμβρίου, 2020

Το τσάι κυνόροδο είναι ένα φυσικό ρόφημα το οποίο μπορείτε να φτιάξετε από το φρούτο της τριανταφυλλιάς. Το φρούτο είναι το στρογγυλεμένο μέρος του φυτού το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πέταλά του. Από εκεί, λαμβάνουμε τους σπόρους, το αιθέριο έλαιο, και τα εκχυλίσματα για φαρμακευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς.

Ποια είναι τα κύρια οφέλη του; Είναι ασφαλής η χρήση του; Πρόσφατα, ερευνητές διεξήγαγαν αρκετές μελέτες για τα υγιεινά οφέλη του. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι συμβάλλει στην αποτροπή ορισμένων ασθενειών. Παρακάτω, θα σας εξηγήσουμε λεπτομερώς τα οφέλη του.

Τσάι κυνόροδο – Τα οφέλη του

Πολλά από τα οφέλη που έχει το τσάι κυνόροδο έχουν καταγραφεί σε επιστημονικά κείμενα. Για παράδειγμα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences τονίζει ότι το κυνόροδο έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία σχετίζεται με τη φυτοχημική του σύνθεση που περιλαμβάνει τις ακόλουθες ουσίες:

  • Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
  • Βιταμίνη Ε
  • Πολυφαινόλες
  • Υγιεινά λιπαρά οξέα

Τώρα, αυτό δε σημαίνει ότι θεραπεύει ασθένειες ή βοηθά με κάποιον θαυματουργό τρόπο να βελτιωθεί η υγεία. Απλώς, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να συνεισφέρει στην ευεξία. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε τα κύρια οφέλη του.

Φρούτα άγριας τριανταφυλλιάς
Οι άνθρωποι παρασκευάζουν τσάι κυνόροδο για να εκμεταλλευτούν αυτή την ουσία.

Μπορεί να συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Χάρη στη βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή του, το τσάι κυνόροδο θεωρείται ένα φυσικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μία έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Chemistry Central Journal υπογραμμίζει ότι το φυτό περιέχει σημαντικές ποσότητες ασκορβικού οξέος, πολυφαινολών, και άλλων φυτοχημικών που μπορούν να δώσουν ώθηση στις άμυνες του σώματος.

Από την άλλη, μία μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BioImpacts έδειξε ότι η παροχή συμπληρωμάτων με συμπυκνωμένο εκχύλισμα κυνόροδου, βοήθησε στη βελτίωση της ανοσίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη δυνατές αποδείξεις που να δείχνουν την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.

Κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Η κατανάλωση τσαγιού κυνόροδου δεν είναι αρκετή για ν’ ανακουφίσει από νόσους του πεπτικού συστήματος. Παρόλα αυτά, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, φαίνεται ότι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο όταν υπάρχουν κράμπες στομάχου, καούρα, και πρήξιμο, μεταξύ άλλων.

Σε μία εργαστηριακή έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Botanics: Targets and Therapy αναφέρει πως το κυνόροδο περιέχει πηκτίνη και άλλους τύπους ινών που βοηθούν στη βελτίωση της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών. Επιπροσθέτως, τα φλαβονοειδή βοηθούν τον σχηματισμό αποτελεσματικών συμπλεγμάτων πεπτικών ενζύμων με τα οποία διασπώνται καλύτερα οι τροφές.

Ίσως βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου

Οι αναλγητικές και οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις του δεν είναι ιδιαίτερα δυνατές και οι ειδικοί τις εξετάζουν ακόμη. Πέραν αυτού, το κυνόροδο φαίνεται να είναι χρήσιμο ενάντια σε φλεγμονώδη προβλήματα τα οποία προκαλούν πόνο, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδαςΣύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Australian Family Physician, υπεύθυνες για αυτή τη δράση είναι ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και τα γαλακτολιπίδια.

Βοηθά στην προστασία του δέρματος από την πρόωρη γήρανση

Το τσάι κυνόροδο σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος για πολλούς λόγους. Αρχικά, έχουμε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C η οποία προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου και προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλεί ο ήλιος, όπως μας εξηγεί μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Από την άλλη, το φυτό περιέχει μια ουσία γνωστή ως ασταξανθίνη η οποία φαίνεται να έχει αντιγηραντική δράση. Μία έρευνα την οποία δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό Clinical Interventions in Aging βρήκε ότι η λήψη συμπληρώματος με κυνόροδο βοηθά στην αποτροπή της διάσπασης του κολλαγόνου. Γι’ αυτό, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση δερματολογικών παθήσεων.

Κυνόροδο σε άγρια τριανταφυλλιά
Το κυνόροδο έχει ιδιότητες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης.

Τσάι κυνόροδο – Προφυλάξεις

Αυτή τη στιγμή, οι επιστημονικές αποδείξεις δε δείχνουν κάποια σοβαρή παρενέργεια στους υγιείς ενήλικες που χρησιμοποιούν το τσάι κυνόροδο. Όμως, ανέκδοτα δεδομένα αναφέρουν ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ναυτία, εμετό, κράμπες στομάχου, και αϋπνία, ειδικά όταν το καταναλώνουν σε υπερβολικές ποσότητες.

Τώρα, εξαιτίας της συγκέντρωσής του σε βιταμίνη C, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πετρών στα νεφρά. Επιπλέον, εξαιτίας της σύνθεσής του, μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με τα αντιόξινα, τα οιστρογόνα, το λίθιο, τη φλουφαιναζίνη, και τη βαρφαρίνη.

Εξαιτίας της έλλειψης ερευνών πάνω στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, οι ειδικοί δεν προτείνουν τη χρήση συμπληρωμάτων με κυνόροδο στις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν. Επίσης, αν υποφέρετε από οποιαδήποτε ασθένεια είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον/η γιατρό σας πριν αρχίσετε να το καταναλώνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. https://doi.org/10.3390/ijms18061137
  • Roman I, Stănilă A, Stănilă S. Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chem Cent J. 2013;7(1):73. Published 2013 Apr 23. doi:10.1186/1752-153X-7-73
  • Sadigh-Eteghad S, Tayefi-Nasrabadi H, Aghdam Z, et al. Rosa canina L. Fruit Hydro-Alcoholic Extract Effects on Some Immunological and Biochemical Parameters in Rats. Bioimpacts. 2011;1(4):219‐224. doi:10.5681/bi.2011.031
  • Winther, K., Campbell-Tofte, J., & Vinther Hansen, A. S. (2016). Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies. Botanics: Targets and Therapy, 11. https://doi.org/10.2147/btat.s91385
  • Cohen, M. (2012). Rosehip: An evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Australian Family Physician41(7), 495–498.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017;9(8):866. Published 2017 Aug 12. doi:10.3390/nu9080866

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.