Τύποι ρουζ και τα χαρακτηριστικά τους

Αγαπάτε το μακιγιάζ; Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ρουζ είναι απαραίτητο στη ρουτίνα σας. Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για όλες τις ποικιλίες ρουζ.
Τύποι ρουζ και τα χαρακτηριστικά τους

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν πρόκειται για μακιγιάζ, υπάρχει ένα προϊόν που δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα υπόλοιπα λόγω της ευελιξίας και της σημασίας του. Αν δεν έχουμε ένα πλήρες σετ μακιγιάζ στη διάθεσή μας, το ρουζ μπορεί να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση, επειδή μπορεί να αλλάζει την έκφραση του προσώπου κάνοντάς το να δείχνει πιο ζωηρό. Σήμερα, θα σας δείξουμε ποιοι τύποι ρουζ υπάρχουν, τα χαρακτηριστικά τους και τον τρόπο χρήσης τους.

Το ρουζ μπορεί να δώσει όγκο ή περίγραμμα στο πρόσωπο. Επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκιά ματιών, ακόμα και για να δώσει χρώμα στα χείλη.

Από την άλλη πλευρά, σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια φρέσκια και νεανική εμφάνιση. Στην πραγματικότητα, το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “κοκκινίζω”, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών συναισθημάτων.

Τη δεκαετία του 1920, τα ρουζ εμφανίστηκαν και έγιναν ως μέρος του καθημερινού μακιγιάζ. Αρχικά, έτειναν να είναι ροζ αποχρώσεις, οι οποίες έμοιαζαν με τα φυσικά χρώματα του δέρματος. Αργότερα, γύρω στη δεκαετία του 1950, έφτασαν και οι γήινες αποχρώσεις.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ρουζ

Η τεχνική εφαρμογής του ρουζ, σε όλες τις περιπτώσεις, συνίσταται στην τοποθέτησή του στα μάγουλα με απαλούς κύκλους στην περιοχή. Το ακριβές σημείο που θα το τοποθετήσετε εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε και από τον τύπο του προσώπου που έχετε. Ωστόσο, συνήθως ακολουθεί τη γραμμή των ζυγωματικών ή στις φυσικές καμπύλες που σχηματίζονται στο πρόσωπο όταν χαμογελάμε.

Στην αγορά υπάρχει ποικιλία ρουζ για όλους τους τύπους δέρματος και σε διαφορετικές παρουσιάσεις: πούδρα, στικ, κρέμα, υγρό και μελάνι. Το σημαντικό είναι να βρείτε το κατάλληλο για κάθε επιδερμίδα, καθώς και να διαβάζετε τις οδηγίες και τις συστάσεις για άριστα αποτελέσματα.

Σε αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσουμε για τους διαφορετικούς τύπους και αποχρώσεις ρουζ και τα χαρακτηριστικά τους.

1. Ρουζ σε σκόνη

Αυτό είναι το πιο δημοφιλές είδος ρουζ και ένα από τα πιο ανθεκτικά στο δέρμα. Συνήθως το συναντάμε σε πρεσαρισμένη πούδρα- ωστόσο, υπάρχει και σε χαλαρή πούδρα. Είναι ένα βασικό προϊόν που λειτουργεί πάντα καλά και δεν έχει δυσκολίες στην εφαρμογή.

Μπορεί επίσης να αγοραστεί σε ματ ή σατινέ μορφή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη απόχρωση συνιστάται για τα ώριμα δέρματα, ενώ τα νεότερα δέρματα θα πρέπει να επιλέξουν τη σατινέ. Το ματ αποτέλεσμα μπορεί επίσης να είναι καλύτερο για το καθημερινό μακιγιάζ, επειδή είναι πιο φυσικό και όχι τόσο φανταχτερό.

Για την εφαρμογή ρουζ ή ρουζ σε σκόνη, συνιστάται να επιλέξετε ένα μαλακό και φουντωτό πινέλο μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους.

Αφού βουτήξετε το πινέλο στην πούδρα, μπορείτε να το τοποθετήσετε στα ζυγωματικά σας και να το σύρετε μέχρι τη γραμμή των μαλλιών, ακριβώς στο ύψος του αυτιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα τονίσετε τα χαρακτηριστικά σας, ενώ παράλληλα θα δώσετε περίγραμμα και συμμετρία. Επίσης, αν έχετε πιο μακρόστενο και λεπτό πρόσωπο, μπορείτε να χαμογελάσετε και να το απλώσετε κυκλικά στις φυσικές καμπύλες που σχηματίζονται κάτω από τα ζυγωματικά.

Κατά το μακιγιάζ, αν δεν έχουμε ειδικά προϊόντα για το περίγραμμα, ο συνδυασμός ρουζ από ανοιχτούς σε σκούρους τόνους μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για να φέρει συμμετρία στο πρόσωπο. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε τα μπεζ, ροζ και γήινα χρώματα στο σετ μακιγιάζ μας.

types of blushes
Πλήρες μακιγιάζ δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρουζ. Είναι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε σε διάφορες αποχρώσεις.

2. Τύποι ρουζ: Κρεμώδες ρουζ

Πρόκειται για ένα ρουζ που λειτουργεί και ως κραγιόν και αφήνει ένα λεπτό και φυσικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν συνιστάται για λιπαρές επιδερμίδες ή για όταν κάνει πολλή ζέστη, επειδή μπορεί να τρέξει. Ωστόσο, μπορεί να σφραγιστεί με πούδρα για να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια.

Διατίθεται σε διάφορες συσκευασίες και χρώματα. Για την εφαρμογή αυτού του τύπου ρουζ, συνιστάται η χρήση σφουγγαριού, καθώς είναι επιρρεπές στη δημιουργία λεκέδων στο πρόσωπο όταν το κάνουμε με τα δάχτυλά μας.

Μπορεί να εφαρμοστεί με ένα εξειδικευμένο πινέλο. Ωστόσο, απαιτεί προσοχή και εξάσκηση για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ανάμειξης.

3. Υγρό ρουζ

Οι τύποι υγρών ρουζ είναι παρόμοιοι με τα κρεμώδη ρουζ, δίνοντας την εντύπωση φυσικότητας και ενυδατωμένης επιδερμίδας. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι ένας πολύ γνωστός τύπος ρουζ, καθώς τα συναντάμε πιο συχνά στο επαγγελματικό μακιγιάζ. Από αυτή την άποψη, έχουν τη δύναμη να δίνουν φρεσκάδα στο πρόσωπο, με καλή διάρκεια.

Αν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο ρουζ, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά. Λόγω της ρευστής υφής του, είναι πολύ εύκολο στην εφαρμογή. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με σφουγγάρι, πινέλο ή ακόμα και με τα δάχτυλά σας.

Λόγω της ρευστότητάς του, είναι επιρρεπές στους λεκέδες. Από την άλλη πλευρά, συνιστάται για χρήση σε ξηρό δέρμα, επειδή εκτός από ενυδατική δράση μπορεί να περιέχει μαλακτικά με βάση το νερό. Είναι επίσης χρήσιμο να χρησιμοποιείτε ένα σπρέι σταθεροποίησης.

4. Τύποι ρουζ: Ρουζ με μελάνι

Αν θέλετε να έχετε μια φυσική εμφάνιση, αυτό είναι το ρουζ που θα μπορούσατε να επιλέξετε, επειδή έχει πολύ ελαφριά υγρή βάση και αφήνει στο πρόσωπο ένα υγιές και φρέσκο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό το είδος ρουζ δεν πρέπει να εφαρμόζεται πάνω από ένα foundation σε μορφή πούδρας, καθώς μπορεί να δημιουργήσει σβόλους.

Μερικές φορές, μπορεί να είμαστε κουρασμένες, να έχουμε περάσει μια κακή νύχτα ή απλά να είμαστε χλωμές με θαμπό, άχρωμο δέρμα. Το ρουζ με μελάνι είναι μια καλή ιδέα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι συνήθως ελαφρύ και φαίνεται σαν να μη φοράτε μακιγιάζ. Μπορεί να εφαρμοστεί με τα δάχτυλα ή με σφουγγάρι.

5. Τύποι ρουζ: Μαργαριταρένιο ρουζ

Αυτός ο τύπος ρουζ μοιάζει πολύ με την πούδρα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μικρά μαργαριτάρια από συμπιεσμένη πούδρα.

Η διαφορά είναι ότι κυκλοφορούν σε διαφορετικά χρώματα, οπότε όταν τα αναμειγνύετε, παίρνετε πολύ ενδιαφέρουσες αποχρώσεις. Έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν εκπέμπουν τόσο πολύ χρώμα και δίνουν ένα πιο φυσικό φινίρισμα.

Rubor de maquillaje en perlas.
Το ρουζ σε πέρλες είναι μια άλλη επιλογή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πούδρα που μετατρέπεται σε αυτά τα μικρά μαργαριτάρια.

Πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα ρουζ

Αφού γνωρίζετε ποια είδη ρουζ υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά τους, θα πρέπει να ξέρετε πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για τον τύπο της επιδερμίδας και το πρόσωπό σας. Ένας οδηγός για το επαγγελματικό μακιγιάζ επισημαίνει ότι τα χρώματα ομαδοποιούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  1. Χρυσά χρώματα
  2. Ροζ
  3. Μπεζ

Οι ροζ αποχρώσεις είναι για πολύ λευκούς τύπους δέρματος, οι οποίοι δεν δείχνουν καλά με το μπεζ. Οι μπεζ χρωματισμοι, από την άλλη πλευρά, είναι ιδανικοί για μεσαία καστανή επιδερμίδα. Τέλος, οι χρυσές αποχρώσεις είναι ιδανικές για σκούρες και μαύρες επιδερμίδες, επειδή προσδίδουν φωτεινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το ρουζ είναι ένα απαραίτητο προϊόν για τη δημιουργία του τέλειου μακιγιάζ και για να δώσει αρμονία στο πρόσωπο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα με το χρώμα. Είναι θέμα δοκιμής και επιλογής.

Πειραματιστείτε ελεύθερα με τη μεγάλη ποικιλία υφών και χρωμάτων.

Διαφορετικοί τύποι ρουζ: Αξιοποιήστε τους στο έπακρο

Το ρουζ είναι ένα υπέροχο και απαραίτητο προϊόν σε κάθε σετ μακιγιάζ. Μπορεί να βρεθεί σε πολλές παρουσιάσεις και χρώματα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, σε περίπτωση που βρεθείτε σε ένα ταξίδι ή με λίγο διαθέσιμο χώρο στην τσάντα σας.

Αξιοποιήστε το στο έπακρο για να το έχετε πάντα πρόχειρο και να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όποτε το χρειάζεστε. Μην ξεχνάτε να επιλέγετε διάφορες αποχρώσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρουζ είναι ένα από τα προϊόντα που μπορείτε να βρείτε και σε οικολογικές εναλλακτικές λύσεις που δημιουργούνται από φυσικές χρωστικές ουσίες. Ως τελευταία σύσταση, πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε μακιγιάζ, φροντίστε να διατηρήσετε μια υγιεινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου με σωστό καθαρισμό και ενυδάτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ribes, S., Corral, R., & Úbeda, L. (s/f). ESTRATEGIAS Y CONOCIMIENTOS TÉCNICOS PARA EL DOMINIO DE LA PROFESIÓN DE MAQUILLADOR PROFESIONAL: El estudio del color, análisis del rostro para el tratamiento de sus imperfecciones, técnicas de maquillaje, los cosméticos y sus procedimientos de aplicación. Videocinco Editorial.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.