Αιτίες και θεραπεία για τους μαύρους κύκλους στα μάτια

Αν και τείνουμε να τους συνδέουμε με τον κακό ύπνο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι τους προκαλεί και πώς να τους αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο.
Αιτίες και θεραπεία για τους μαύρους κύκλους στα μάτια
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Όταν κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη το πρωί, μπορεί συχνά να έχετε αναρωτηθεί γιατί έχετε αυτούς τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας που σας κάνουν να φαίνεστε άρρωστοι και κουρασμένοι. Μπορούν ακόμη και να παραμορφώσουν το πρόσωπό σας αν δεν ξέρετε πώς να τους αντιμετωπίσετε ή να τους προλάβετε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, εκτός από αισθητικό ζήτημα, οι μαύροι κύκλοι είναι επίσης μια ένδειξη ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στη λειτουργία των οργάνων μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί έχετε μαύρους κύκλους, τους πιο συνηθισμένους τύπους, καθώς και τη φυσική θεραπεία για κάθε τύπο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε την εμφάνιση του προσώπου μας, βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία μας.

Γιατί έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας;

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια οφείλονται μόνο στην έλλειψη ύπνου. Αν και αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι πάντα έτσι. Μερικές φορές μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες ή σε συνδυασμό πολλών παραγόντων.

Σύμφωνα με μελέτες, οι λόγοι για τους οποίους έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία
 • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο,
 • Ορισμένα φάρμακα και φαρμακευτικές αγωγές, όπως η χλωροκίνη και η μπιματοπρόστη.
 • Ορισμένες οφθαλμικές λοιμώξεις, όπως η ραγοειδίτιδα
 • Ορμονικά αίτια: υπερθυρεοειδισμός
 • Ανοσολογικά αίτια: ατοπική δερματίτιδα
 • Ενδογενείς δερματολογικοί παράγοντες: μελανοκυττάρωση, μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, περικογχικό οίδημα

Διαπιστώνουμε επίσης μια ορισμένη γενετική συνιστώσα στην εμφάνισή τους και, μερικές φορές, μπορεί να είναι σύμπτωμα προβλήματος σε άλλα μέρη ή όργανα του σώματος, όπως θα δούμε παρακάτω.

Πώς να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο τους μαύρους κύκλους

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο είδος των μαύρων κύκλων που έχουμε. Πρέπει να δούμε αν έχουν μια πραγματικά σκούρα απόχρωση ή όχι.

Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσουμε αν εμφανίζονται μόνιμα ή μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μετά από κάποιες υπερβολές που έχετε κάνει.

Η παρατήρηση του πότε εμφανίζονται θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας, καθώς και πώς να τους προλάβετε και να τους αντιμετωπίσετε σωστά. Αυτό θα καθορίσει, με τη σειρά του, ποιο όργανο πρέπει να προσέξουμε περισσότερο και ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσουμε.

Από αυτή την άποψη, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες κατάλληλες για όλους τους τύπους των μαύρων κύκλων, τις οποίες θα μοιραστούμε στο τέλος του άρθρου. Ωστόσο, ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στους διάφορους τύπους μαύρων κύκλων.

Πρησμένοι μαύροι κύκλοι

Αν οι μαύροι κύκλοι φαίνονται πρησμένοι και αυτό το πρήξιμο επηρεάζει ακόμη και τα βλέφαρα, θα μπορούσε να οφείλεται στη θέση που κοιμόμαστε.

Ο τρόπος που κοιμόμαστε θα μπορούσε να προκαλέσει κακή αποστράγγιση που καταλήγει να πρήζει τα μάτια μας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε να αλλάξετε θέση τη νύχτα.

Από την άλλη πλευρά, αν το πρήξιμο είναι γενικευμένο και περιλαμβάνει, εκτός από τα μάτια, τα χέρια και το πρόσωπό μας, τότε θα μπορούσε να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Αυτό θα υποδείκνυε δυσλειτουργία των νεφρών, του ήπατος ή της καρδιάς και είναι απαραίτητη η έγκαιρη ιατρική συμβουλή.

Πώς να αντιμετωπίσετε φυσικά τους μαύρους κύκλους

Οι θεραπείες που θα σας πούμε παρακάτω για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων μπορούν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και στην πρόληψη. Επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό συμπλήρωμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να αντικαθιστούν αυτό που έχει συστήσει ο γιατρός.

Οι ζωμοί μπορούν να είναι πολύ χρήσιμοι όταν προσπαθείτε να εξαλείψετε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας. Δείτε παρακάτω γιατί.

Για να μειώσουμε τους πρησμένους μαύρους κύκλους και να βελτιώσουμε τη λειτουργία των νεφρών, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:

Εξωτερικά:

 • Εφαρμογές σακουλιών πράσινου τσαγιού που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Το πράσινο τσάι έχει αντιμικροβιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
 • Μπορούμε να διατηρήσουμε τα φακελάκια τσαγιού στην κατάψυξη, καθώς το κρύο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της συμφόρησης των ματιών.
 • Ξεκουραστείτε για λίγο με τα μάτια σας κλειστά και τα φακελάκια πάνω στα βλέφαρά σας.
 • Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε φέτες αγγουριού για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Εσωτερικά:

 • Θα πρέπει να στοχεύετε στο να πίνετε περισσότερο νερό, τουλάχιστον ενάμισι λίτρο την ημέρα. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό τόσο με άδειο στομάχι όσο και μετά τα γεύματα. Το πρήξιμο συχνά οφείλεται σε κατακράτηση υγρών, οπότε το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να διεγείρετε την ουροδόχο κύστη.
 • Για να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών δοκιμάστε επίσης ζωμούς κρεμμυδιού και σέλινου και αφεψήματα πικραλίδας και κολλιτσίδας. Αυτές οι τροφές έχουν διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε τα νεφρά.

Τέλος, αν νιώθουμε δυσφορία στην οσφυϊκή περιοχή, μπορούμε να εφαρμόζουμε τοπική θερμότητα για μισή ώρα κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο. Για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ηλεκτρική κουβέρτα ή μια θερμοφόρα- αυτό θα μας ανακουφίσει από τον πόνο και θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας

Ένας άλλος τύπος μαύρων κύκλων που μπορεί να έχουμε είναι οι μαύρες κηλίδες, με μπλε, καφέ ή ακόμα και μαύρους τόνους. Η κύρια αιτία αυτής της μελάγχρωσης είναι γενετική. Επομένως, αν αυτά είναι συνηθισμένα στην οικογένειά σας, δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλονται σε κακή κυκλοφορία στην περιοχή. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή καλλυντικών. Αυτοί οι μαύροι κύκλοι μπορούν να καλυφθούν με λίγο μακιγιάζ, αλλά πρέπει πραγματικά να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.

Επομένως, παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά από συμβουλές και θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κυκλοφορία. Αυτές μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Θεραπείες για την κυκλοφορία

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κακής κυκλοφορίας, καθώς αυτή μπορεί να είναι η αιτία των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια σας.

Για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Πιείτε ένα έγχυμα από τζίντζερ. Αυτό το φυτό περιέχει αγγειοδιασταλτικές ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να τονώσετε την κυκλοφορία, βελτιώνοντάς την.
 • Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, συμπεριλάβετε άφθονο νερό στη διατροφή σας. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα κάθε μέρα.
 • Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να αποφεύγετε τις τοξικές συνήθειες, όπως ο καπνός ή το αλκοόλ. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.
 • Κάθε βράδυ, απλώστε μερικές σταγόνες έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς γύρω από τα μάτια και κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή. Αυτό είναι αντιοξειδωτικό και διεγερτικό, οπότε μπορεί να μας βοηθήσει.

Άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων με φυσικό τρόπο

Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι πολύ ευεργετικές στη μείωση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, όποια και αν είναι η αιτία:

 • Μετά το πλύσιμο του προσώπου σας και πριν από την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, εφαρμόστε ένα τονωτικό προσώπου από δεντρολίβανο, τριαντάφυλλο ή φουντουκιά. Αυτά έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποβάλουμε τα υπολείμματα από το δέρμα.
 • Θα πρέπει να φροντίζετε καλά το περίγραμμα των ματιών, τόσο με αντηλιακές κρέμες όσο και με τη χρήση γυαλιών ηλίου.
 • Συνιστούμε να κάνετε μερικές απλές τεχνικές αυτομασάζ προσώπου.
 • Να κοιμάστε πάντα με ένα καλό μαξιλάρι και πάντα ανάσκελα. Αυτό μπορεί να προάγει την κυκλοφορία του αίματος.

Πότε να πάτε στο γιατρό

Αυτές οι σπιτικές θεραπείες που σας αναφέραμε μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας.

Έτσι, αν παρατηρήσετε ότι το περίγραμμα των ματιών είναι συνεχώς πρησμένο ή σκουρόχρωμο, μη διστάσετε να πάτε στο γιατρό, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρότερου προβλήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.