Φυτέψτε αυτούς τους 8 βολβούς για να γεμίσετε με ζωή και χρώμα

Η άνοιξη είναι εδώ! Φυτέψτε αυτούς τους 8 βολβούς στον κήπο σας για να τον γεμίσετε με ζωή και χρώμα.
Φυτέψτε αυτούς τους 8 βολβούς για να γεμίσετε με ζωή και χρώμα

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου, 2023

Με την άφιξη της άνοιξης, οι βολβοί αρχίζουν να ανθίζουν, γεμίζοντας κάθε κήπο με χρώμα και ζωντάνια. Αν δεν έχετε φυτέψει ακόμη τους δικούς σας βολβούς, μην ανησυχείτε! Έχετε την ευκαιρία να το κάνετε και να απολαύσετε όλη τους την ομορφιά!

Εκτός από τη φυσική τους γοητεία, η φύτευση βολβωδών φυτών δεν χρειαζεται μεγάλη προσοχή. Αντίθετα με ό,τι φαίνεται, χρειάζονται βασική φροντίδα και χαμηλή συντήρηση για να ανθίσουν.

Σήμερα, θα μιλήσουμε για όλα όσα αφορούν τους βολβούς που θέλετε να φυτέψετε τώρα στον κήπο σας. Το αποτέλεσμα θα είναι απολαυστικό!

Ποιους βολβούς πρέπει να φυτέψω στον κήπο μου;

Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά βολβώδη φυτά, όπως η ίριδα, οι τουλίπες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτή τη μεγάλη ποικιλία υπάρχουν και μερικά που ανθίζουν ειδικά την άνοιξη.

Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο σωστός χρόνος για να εξασφαλίσετε την ανοιξιάτικη ανθοφορία τους είναι να τα φυτέψετε το φθινόπωρο.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν το κάνετε τώρα, να απολαύσετε τα λουλούδια τους πριν τελειώσει η άνοιξη. Με τις απαραίτητες επιφυλάξεις, σας λέμε ποιους βολβούς πρέπει να φυτέψετε στον κήπο σας για να τον γεμίσετε με ζωντάνια, χρώμα και κομψότητα.

1. Κρόκος ή σαφράν

Φυτέψτε αυτούς τους 8 βολβούς για να γεμίσετε με ζωή και χρώμα
Άνθη κρόκου.

Ο κρόκος είναι ένας από τους πιο όμορφους βολβούς που μπορούν να ανθίσουν την άνοιξη. Μάλιστα ανθίζει πολύ γρήγορα. Από αυτόν τον βολβό γεννιούνται άνθη με έξι πέταλα σε πολύ διαφορετικά χρώματα, μεταξύ μπλε, βιολετί, κίτρινου, λευκού και πορτοκαλί.

Επιπλέον, τα πέταλά του είναι πιο ανοιχτόχρωμα στο κέντρο, όπου έχουν κίτρινα και πορτοκαλί έμβολα. Ακριβώς, από αυτό το φυτό εξάγεται ο κρόκος, το μαγειρικό μπαχαρικό που σίγουρα έχετε δοκιμάσει.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

2. Ίρις η γερμανική

Φυτέψτε αυτούς τους 8 βολβούς για να γεμίσετε με ζωή και χρώμα
Iris germanica.

Η Ίρις η γερμανική (Iris germanica) είναι άλλος ένας βολβός που πρέπει να φυτέψετε στον κήπο σας για να τον γεμίσετε με χρώμα και κομψότητα. Αυτό το φυτό μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά σε ύψος και ανθίζει από την άνοιξη έως το καλοκαίρι.

Τα λουλούδια του είναι πανέμορφα. Έχουν τρία σέπαλα που καμπυλώνουν προς τα έξω και φτάνουν σε μήκος τα 12 εκατοστά.

Μπορούν να γεννηθούν σε διάφορα χρώματα, όπως μπλε, λευκό, κόκκινο, κίτρινο και βιολετί. Βασικό σημείο για τη σωστή και γρήγορη ανθοφορία είναι να φυτέψετε τον βολβό σε χώρο με καλό φωτισμό.

3. Μούσκαρι

Φυτέψτε αυτούς τους 8 βολβούς για να γεμίσετε με ζωή και χρώμα
Το μούσκαρι είναι ένας ακόμη από τους βολβούς που πρέπει να φυτέψετε στον κήπο σας αυτή την άνοιξη.

Το μούσκαρι είναι επίσης γνωστό ως “μεσογειακό λουλούδι” και τα άνθη του έχουν το σχήμα τσαμπιού σταφυλιών. Είναι μικρά λουλούδια, τα οποία δεν φτάνουν σε ύψος τα 25 εκατοστά.

Κυρίως, θα βρείτε πάντα μπλε μούσκαρι, αν και υπάρχουν επίσης λιλά, κίτρινο και λευκό. Κάτι θεμελιώδες στη φροντίδα τους είναι ότι οι βολβοί πρέπει να φυτεύονται σε βάθος 12 εκατοστών, διατηρώντας μια απόσταση 8 εκατοστών μεταξύ των βολβών.

4. Τουλίπες

τουλίπες
Οι τουλίπες είναι ιδανικοί βολβοί για φύτευση την άνοιξη.

Η τουλίπα είναι το κόσμημα των βολβωδών φυτών και επομένως δεν μπορεί να λείπει από τον κήπο σας. Είναι πολύχρωμα, ανθεκτικά και πολύ κομψά λουλούδια.

Η χρωματική τους γκάμα είναι τόσο μεγάλη που πολλοί άνθρωποι έχουν δώσει στις τουλίπες διαφορετικές έννοιες ανάλογα με την απόχρωσή τους. Για παράδειγμα, οι κίτρινες αντιπροσωπεύουν τη φιλία και τη χαρά, ενώ οι ροζ σχετίζονται με τη νεότητα και τη μητρότητα.

Αν θέλετε να ανθίσουν οι τουλίπες σας, φυτέψτε τις σε βάθος 10 εκατοστών και σε σημείο που να δέχονται άμεσο ηλιακό φως. Μια άλλη βασική συμβουλή φροντίδας είναι ότι θα πρέπει να διατηρείτε το υπόστρωμα υγρό τις ξηρές εποχές και να κλαδεύετε τα ξεθωριασμένα λουλούδια.

5. Κρίνος της κοιλάδας, ακόμα ένας από τους βολβούς που προτείνουμε

κρινακι
Ο κρίνος της κοιλάδας αναφέρεται ως τοξικό φυτό.

Ο κρίνος της κοιλάδας ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλά βολβώδη φυτά, επειδή γεμίζει τον κήπο ή το σπίτι με ένα ευχάριστο άρωμα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρες για να το απολαύσετε και σε εσωτερικούς χώρους.

Τα άνθη του μοιάζουν με μικρά κουδουνάκια που είναι προσαρτημένα σε ένα μίσχο και ακριβώς από αυτά βγαίνει το υπέροχο άρωμα που το χαρακτηρίζει. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου και αυτό είναι ότι θεωρείται τοξικό φυτό, τόσο για τα παιδιά όσο και για τα κατοικίδια ζώα.

6. Χειμωνιάτικοι ακονίτες

Acónitos del invierno.
Eranthis hyemalis ή χειμωνιάτικοι ακονίτες.

Οι χειμωνιάτικοι ακονίτες είναι βολβώδη φυτά που ξεχωρίζουν επειδή ανθίζουν πιο γρήγορα από τα άλλα. Έχουν μικρά άνθη που είναι συνήθως κίτρινα και έχουν σχήμα κυπέλλου, από το οποίο ξεχωρίζουν φωτεινά πράσινα φύλλα.

Ένα στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτά είναι ότι είναι ευαίσθητα στη ζέστη. Τα άνθη τους ανθίζουν όταν η θερμοκρασία φτάσει περίπου τους 10 βαθμούς Κελσίου. Τα άνθη τους είναι από τα πιο περιζήτητα για τους επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες.

7. Καλλωπιστικό σκόρδο

Los ajos también son bulbos y se pueden sembrar en el jardín.
Το σκόρδο είναι επίσης βολβός και μπορεί να φυτευτεί στον κήπο.

Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά το σκόρδο θεωρείται βολβώδης φυτό. Μάλιστα, χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό επειδή είναι πολύ όμορφο.

Θα δείτε ότι από έναν ψηλό, όρθιο μίσχο βγαίνουν τα άνθη του που είναι συγκεντρωμένα σαν μια φυσαλίδα με λιλά, ροζ ή μοβ χρώμα. Καλλιεργείται με δύο τρόπους:

  1. Βολβοί
  2. Σπόροι: η τελευταία μέθοδος δεν συνιστάται επειδή χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βλαστήσει

8. Φριτιλαρία

καμπανουλες
Fritillaria imperialis L.

Ας ολοκληρώσουμε αυτόν τον κατάλογο βολβών που πρέπει να φυτέψετε στον κήπο σας για να τον γεμίσετε με χρώμα την άνοιξη με ένα πραγματικό διαμάντι: το Imperial crown ή αλλιώς φριτιλαρία. Αυτό το φυτό έχει άνθη που ξεχωρίζουν για το κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα τους, εκτός από το εντυπωσιακό σχήμα των λουλουδιών του.

Έχει όρθιο βλαστό που στην άκρη του έχει ψηλά φύλλα και άνθη μεσαίου μεγέθους, που πέφτουν σαν καμπάνες. Αυτή η όψη μοιάζει με κορώνα. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι βολβοί, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθούν και θα ανθίσουν.

Ποιους βολβούς θα φυτέψετε στον κήπο σας;

Μοιραζόμαστε μαζί σας 8 διαφορετικούς βολβούς που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας για να απολαύσετε την ομορφιά, το χρώμα και την κομψότητά τους κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Μπορείτε να επιλέξετε αυτούς που θέλετε. Να θυμάστε ότι, σε γενικές γραμμές, η φροντίδα τους είναι αρκετά απλή, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα αν δεν έχετε πολύ χρόνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.