Υπερβολική βλέννα στο λαιμό: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Η βλέννα στο λαιμό μπορεί να οφείλεται σε κάτι πολύπλοκο, όπως αλλεργία ή ασθένεια, ή απλώς απάντηση σε μια κακή συνήθεια. Μάθετε πώς μπορείτε να την σταματήσετε.
Υπερβολική βλέννα στο λαιμό: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου, 2020

Η υπερβολική βλέννα στο λαιμό είναι ένα πολύ συχνό αλλά αρκετά ενοχλητικό σύμπτωμα, ειδικά τις εποχές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Συνήθως είναι προσωρινό, αλλά μπορεί να ερεθίσει σε μεγάλο βαθμό την αναπνευστική οδό.

Ωστόσο, η παραγωγή βλέννας είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μας επιτρέπει να προστατευόμαστε από βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. 

Επομένως, η υπερβολική βλέννα στο λαιμό μπορεί να εμφανιστεί λόγω πολλών διαφορετικών αιτιών που κυμαίνονται από το κάπνισμα έως τις κοινές αλλεργίες. Ωστόσο, παρόλο που είναι κάτι πολύ άβολο και συμβαίνει σχεδόν σε όλους, λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πώς να το διορθώσουμε.

Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τους κύριους λόγους για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει υπερβολική βλέννα. Θα σας πούμε επίσης μερικούς απλούς τρόπους για να την ξεφορτωθείτε.

Γιατί αναπτύσσεται υπερβολική βλέννα στο λαιμό;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η βλέννα μπορεί να αναπτυχθεί λόγω πολλών και διαφορετικών αιτιών.

Κατ ‘αρχάς, το πιο συνηθισμένο είναι η ρινική στάγδην. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει συσσώρευση βλέννας στη μύτη που τελικά κατεβαίνει στο λαιμό. Με τη σειρά της, μετά τη ρινική στάγδην, οδηγούμαστε σε καταστάσεις όπως ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα. Η ρινίτιδα είναι μια φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, η οποία μπορεί να είναι αλλεργική ή μη αλλεργική. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνό σε εκείνους που είναι αλλεργικοί στη γύρη ή έχουν κοινό κρυολόγημα.

γυναίκα φτερνίζεται

Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου στους παραρρινικούς κόλπους. Αυτές είναι οι κοιλότητες μέσα στο κρανίο μας, δίπλα στα ρουθούνια. Είναι σύνηθες να εμφανίζεται όταν υπάρχει λοίμωξη από ιό ή βακτήρια σε αυτά.

Ομοίως, μπορεί να οφείλεται σε απόκλιση του ρινικού διαφράγματος. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ συχνή, όπως και οι αλλεργικές διεργασίες και το κάπνισμα.

Ναι, το κάπνισμα είναι μια από τις κύριες αιτίες της βλέννας του λαιμού. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καπνός είναι μια τοξική ουσία που ερεθίζει συνεχώς τον αναπνευστικό βλεννογόνο σας. Επομένως, μπορείτε να απαλλαγείτε μόνο εάν σταματήσετε το κάπνισμα.

Και τέλος, σημειώστε ότι οποιοσδήποτε τύπος λοίμωξης μπορεί να προκαλέσει βλέννα στο λαιμό. Οι πιο συχνές είναι η αμυγδαλίτιδα, η φαρυγγίτιδα, ακόμη και η βρογχίτιδα. Το σώμα αντιδρά με την παραγωγή βλέννας για να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του μικροοργανισμού και να αντιμετωπίσει τη μόλυνση.

Μπορείτε να μειώσετε την υπερβολική βλέννα στο λαιμό;

Δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε φάρμακα για τη μείωση της βλέννας στο λαιμό σας. Πολύ απλά μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν είτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα είτε να τα εξαλείψετε εντελώς:

  • Προσπαθήστε να είστε σε υγρό περιβάλλον. Για να το κάνετε αυτό, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή πλησιάστε ένα μεγάλο σώμα νερού.
  • Πίνετε πολλά υγρά.
γυναίκα πίνει νερό
  • Δοκιμάστε γαργάρες με νερό και αλάτι. Αυτό βοηθά να αποκολληθεί ελαφρώς η βλέννα από το λαιμό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες μύτης.
  • Για να αποφύγετε τον ερεθισμό του λαιμού, συνιστάται να αερίζετε το σπίτι ή το μέρος όπου βρίσκεστε. Μπορείτε ακόμη και να κάνετε μια βόλτα σε καθαρές, μη μολυσμένες φυσικές περιοχές, μακριά από την κυκλοφορία και τον καπνό.
  • Φυσικά, είναι σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα, καθώς είναι ερεθιστικό και μια από τις κύριες αιτίες αυτής της βλέννας.
  • Μια άλλη πρόταση είναι να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά ενώ κοιμάστε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο μαξιλάρια ή μια κουβέρτα για να το σηκώσετε λίγο. Έτσι, θα αποτρέψετε τη συσσώρευση βλέννας στο λαιμό σας.

Συμπέρασμα

Η βλέννα στο λαιμό είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αλλά είναι επίσης πολύ συχνή. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι σαν αλλεργία ή ασθένεια, ή απλώς μια απάντηση σε μια τοξική συνήθεια.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αποφύγετε να καταπιείτε το φλέγμα σας. Ομοίως, φυσήξτε τη μύτη σας εάν έχετε είτε κρυολόγημα είτε ρινική συμφόρηση. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν δεν το κάνετε τότε όλη η βλέννα σε αυτήν την περιοχή μπορεί να καταλήξει να κινείται προς το λαιμό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.